Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Διακήρυξη των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων Π.Ε. εν όψει της 84ης Γ.Σ. της ΔΟΕ





Συσπείρωση Παρέμβαση εκπ/κών Ημαθίας-Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας Ψηφοδέλτιο για αντιπροσώπους στην 84η Γ.Σ της ΔΟΕ και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ!
Οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας,το σχολείο των οραμάτων μας δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση!




Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της Συσπείρωσης ΠΠαρέμβασης εκπ/κών-Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας για τις μετατάξεις


Η αδικία δεν διορθώνεται με τη διάπραξη μιας ακόμα αδικίας!

Δεν έχει κανείς δικαίωμα να παίζει με τις ζωές μας!


Μετά από δύο χρόνια αναμονής  για την οριστική λύση του θέματος των μετατάξεων οι σχεδόν 4000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά στην πιο δυσάρεστα απρόβλεπτη εξέλιξη του θέματος.
Το Υπουργείο Παιδείας με την τακτική του “αιφνίδιου θανάτου” ανακοίνωσε στην άτυπη επιτροπή διαλόγου για τις μετατάξεις ότι προτίθεται να προβεί σε ανάκληση όλων των μετατάξεων (εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων) οι οποίοι, με την κατάργηση του νόμου, επιστρέφουν στις περιοχές προέλευσης τους της Δευτεροβάθμιας.  Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι θα συσταθούν νέες οργανικές στην Πρωτοβάθμια και στη Διοίκηση και το δράμα θα παιχτεί από την αρχή…..ή ίσως και να μην παιχτεί ποτέ πια.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ), η ανακοίνωση που εκδόθηκε, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν εκείνα τα μέλη που συμμετείχαν στην άτυπη επιτροπή αθετώντας την κοινή απόφαση που πάρθηκε στη συνάντηση ΟΛΜΕ-ΔΟΕ στις 26/03/2015 και η οποία διασφάλιζε το δίκαιο της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεταταγμένων συναδέλφων. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ), για λόγους ψηφοθηρίας, καλλιεργεί τη διάσπαση και, κυνικά, αδιαφορεί για την ανατροπή του οικογενειακού και επαγγελματικού προγραμματισμού 3.835 συναδέλφων μας.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο αρνείται να καταθέσει τους πίνακες μορίων και δεν λαμβάνει υπόψη του  τον έλεγχο από το σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ ήταν αίτημα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Σημαντικότερο όλων δε, είναι ότι αδιαφορούν για τους συναδέλφους που ανατρέπεται για ακόμα μια φορά η ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα χωρίς δική τους ευθύνη (όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποι της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στο παρελθόν) και θα επιστρέφουν στη Δευτεροβάθμια σε δυσμενέστερη από την προ διετίας κατάσταση μια και έχουν καταργηθεί οι οργανικές θέσεις που κατείχαν και τώρα ακυρώνονται και οι μετατάξεις που δικαιολογούν την ύπαρξή τους στο Υπουργείο Παιδείας. Οι συναδέλφισσες-συνάδελφοι μεταταγμένοι δεν μπορούν να επιστρέψουν πουθενά, εφόσον δεν υπάρχουν πλέον οι οργανικές που κατείχαν.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις,  διεκδικούμε:
•           Τη σύσταση οργανικών θέσεων πριν από την οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των μετατάξεων για να υπάρξει και η ελάχιστη διασφάλιση ότι θα έχουμε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα σχολεία το Σεπτέμβρη (ιδιαίτερα στα σχολεία ΕΑΕΠ, όπου οι ειδικότητες είναι αναπόσπαστο μέρος).
•           Ταυτόχρονη με την κατάργηση του μνημονιακού νόμου Ν4172, κατάθεση νομοθετικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τους συναδέλφους που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια  ως μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί .
•           Να δοθεί η δυνατότητα ανάκλησης της μετάταξης για όσους συναδέλφους το επιθυμούν.
•           Για τις μη κοινές ειδικότητες (ΠΕ05, 07,08,19-20,32) που αποτελούν την πλειοψηφία των μεταταγμένων συναδέλφων (2.346 συνάδελφοι) να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των οργανικών θέσεων που θα ιδρυθούν και να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία άμεσα.
•           Για τις κοινές ειδικότητες (Αγγλικών, Μουσικής, Γυμναστών) να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταθέσεων δίνοντας προτεραιότητα στους Πρωτοβάθμιους εκπαιδευτικούς. Οι μεταταγμένοι να παραμείνουν στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ μετάταξης, να καλύψουν τα εναπομείναντα οργανικά κενά της Πρωτοβάθμιας και να επιστρέψουν σε οργανικές θέσεις στο οικείο ΠΥΣΔΕ μετάταξης της Δευτεροβάθμιας μόνο όσοι το επιθυμούν ή πραγματικά δεν δύναται να απορροφηθούν και αφού έχουν επανασυσταθεί οι οργανικές τους θέσεις.
•           Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που διορίστηκαν στην Π.Ε. (αγγλικών, φυσικής αγωγής, μουσικοί) και αιτούνται μετάθεση και εκπαιδευτικοί των ίδιων ειδικοτήτων που διορίστηκαν στη Δ.Ε. και έχουν μεταταχθεί στην Π.Ε., μετατίθενται ή μετατάσσονται, με βάση τις ανάγκες της Π.Ε. και τα (κοινά) μόρια μετάθεσης που συγκεντρώνει κάθε εκπαιδευτικός.
•           Κατανοώντας ότι το τελευταίο είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιπαραθέσεις στον χώρο των κοινών ειδικοτήτων θεωρούμε ότι με την αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής ειδικά στο Δημοτικό σχολείο (σε όλα τα ολοήμερα) – πάγιο αίτημα των συναδέλφων φυσικής αγωγής- μπορεί να επιλυθεί  οριστικά το ζήτημα.
•           Οι συναδέλφισσες-συνάδελφοι μεταταγμένοι δεν μπορούν να επιστρέψουν πουθενά, εφόσον δεν υπάρχουν οι οργανικές που κατείχαν.                                                         

Το δημόσιο σχολείο και η κοινωνία σε κρίση...Ποια η θέση του εκπαιδευτικού; Εκδήλωση



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Ο χώρος του δημόσιου σχολείου και οι εκπαιδευτικοί έζησαν όλη την προηγούμενη περίοδο έντονα στο κορμί τους τις συνέπειες της κρίσης και της επίθεσης που ξετυλίχτηκε από τις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα ,την εργασιακή μας υπόσταση, την ίδια τη δημόσια εκπαίδευση υπήρξε καταιγιστική, δημιουργώντας νέες, δυσβάστακτες συνθήκες στη ζωή του καθενός , αλλάζοντας δραματικά το τοπίο της δημόσιας εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί βρεθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μπροστά σε αγώνες μικρούς και μεγάλους για να προστατέψουμε τις συνθήκες εργασίας , τα κατακτημένα δικαιώματα που αφαιρούνταν αλλά και το δικαίωμα σε μία πραγματική, δημόσια εκπαίδευση που να τους χωρά όλους.
Σήμερα , έπειτα από μία μεγάλη περίοδο αγώνων,  ζούμε σε μια νέα κατάσταση πολιτικής ρευστότητας και αβεβαιότητας που γεννά ασφαλώς νέα καθήκοντα. Γεννά την υποχρέωση να κρίνουμε, να σκεφτούμε για μία σειρά θεμάτων.

Υπάρχει και σήμερα ανάγκη να σκεφτούμε και να συζητήσουμε για το ρόλο του εκπαιδευτικού σε ένα δημόσιο σχολείο στην περίοδο της κρίσης, Να αναρωτηθούμε ,να σκεφτούμε και να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη θέση και το ρόλο των εκπαιδευτικών σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση


Σας καλούμε στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνουμε την Τετάρτη 27 Μάη και ώρα 7.00 στην αίθουσα του γυμναστηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας για να συζητήσουμε για όλα αυτά με τον επίκουρο καθηγητή του ΠΤΔΕ Θεσσαλονίκης Περικλή Παυλίδη.
Η παρουσία όλων σας είναι σημαντική
.


Οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών


ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ των εκπροσώπων των στα Δ.Σ
της ΔΟΕ: Ηλία Σμήλιου (6975308409), Δημήτρη Πολυχρονιάδη (6974750410)
και της ΟΛΜΕ: Γιώργου Δεμερδεσλή (6937271637), Χρίστου Σόφη (6972527451)

για τις εξελίξεις στο θέμα των μετατάξεων-μεταθέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων



3,5 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. παίρνει για πρώτη φορά θέση για ένα ζήτημα που ταλανίζει την εκπαίδευση δυο χρόνια τώρα, τις υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών της Δ.Ε. στην Π.Ε. Και δυστυχώς γίνεται φανερό ότι η εισήγηση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. όχι μόνο δε λύνει το θέμα αλλά δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Το θέμα δημιουργείται το καλοκαίρι του 2013 όταν με το Ν.4172/13, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οδήγησε στη διαθεσιμότητα-απόλυση χιλιάδες εκπαιδευτικούς κ.ά. δημόσιους υπαλλήλους.  Ταυτόχρονα η αύξηση του ωραρίου εργασίας στη Δ.Ε., το κλείσιμο περισσότερων από 1500 σχολείων καθώς και οι μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών  δημιούργησαν μια τεράστια δεξαμενή με πλεονάζοντες χιλιάδες εκπαιδευτικούς της Δ.Ε., οι οποίοι υπό την απειλή της διαθεσιμότητας-απόλυσης εξαναγκάστηκαν σε μετάταξη, άλλοι σε διοικητικές θέσεις της εκπαίδευσης (180) και άλλοι για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών της Π.Ε. (3655 συνολικά μέχρι τα τέλη του 2014). Οι υποχρεωτικές μετατάξεις, επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου και Λοβέρδου, στηρίχθηκαν σε παντελώς αυθαίρετους αριθμούς εκπαιδευτικών που θεωρήθηκε ότι πλεόναζαν στη Δ.Ε. ή έλλειπαν από την Π.Ε., έγιναν (με ευθύνη του υπουργείου) με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς ποτέ να δημοσιοποιηθούν τα μόρια μετάταξης και βέβαια δε συνοδεύτηκαν από την ίδρυση των ανάλογων οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένα σχολεία και οι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί έμειναν στη διάθεση (και την αυθαιρεσία) των Δ/νσεων Π.Ε. Ειδικότερα δε για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών από ειδικότητες που προϋπήρχαν στην Π.Ε. (Αγγλικών, Γυμναστές, Μουσικοί) δημιουργήθηκε μεγάλη αντιπαλότητα με τους εκπαιδευτικούς των ίδιων ειδικοτήτων που υπηρετούσαν ήδη στην Π.Ε., στους οποίους (με δεδομένο ότι δεν ήταν οργανικές) δε δόθηκε η δυνατότητα μετάθεσης στις συγκεκριμένες θέσεις, αν και πολλοί από αυτούς είχαν περισσότερα χρόνια υπηρεσίας ή μόρια από τους μεταταγμένους.
Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα και πέραν της γενικότερης αντίθεσής μας στο Ν. 4172/13 και τις υποχρεωτικές μετατάξεις, τοποθετηθήκαμε απέναντι και σε λογικές που φέρνουν τη διάσπαση στο εκπαιδευτικό κίνημα και δημιουργούν αντιπαλότητες μεταξύ παλιών και νέων εκπαιδευτικών της Π.Ε. Έχοντας ξεκάθαρο ότι οι μετατάξεις δε στόχευαν στη λύση κανενός προβλήματος ούτε της Π.Ε. ούτε της Δ.Ε. παρά μόνο στην πολιτική της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του κράτους που επιβάλλει η Ε.Ε. (ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, κινητικότητα-διαθεσιμότητα, απολύσεις και αμφισβήτηση εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων), προτείναμε τη διεκδίκηση της λύσης στη βάση των αναγκών της Π.Ε. και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών της. Στην κατεύθυνση αυτή μοναδική δίκαιη λύση για τα προβλήματα και των διορισμένων στην Π.Ε. και των προερχόμενων από τη Δ.Ε. εκπαιδευτικών ειδικοτήτων είναι η ικανοποίηση της ίδιας της πραγματικής εκπαιδευτικής ανάγκης, της θεσμοθέτησης των αναγκαίων οργανικών θέσεων για κάθε διδακτικό αντικείμενο του δημοτικού σχολείου, αφού στις συγκεκριμένες (και σε συγκεκριμένα σχολεία) χιλιάδες οργανικές θέσεις μπορούν να τοποθετηθούν (με βάση τα μόριά τους και διαφανή κριτήρια) η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που ζητούν μετάθεση (Π.Ε.) ή μετάταξη (Δ.Ε.). Μόνο για τη λειτουργία των 1330 σχολείων ΕΑΕΠ χρειάζονται σήμερα περισσότεροι από 6000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων επιπλέον των ήδη υπηρετούντων με οργανική θέση (ενδεικτικά 1300 θέσεις γυμναστών, 1000 εικαστικών, 1300 πληροφορικής, 1300 αγγλικών κ.ά.). Αν δε στους παραπάνω προσθέσουμε τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη λειτουργία των κλασικών ολοήμερων, τη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας (γαλλικά, γερμανικά) στα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία αλλά και τις ανάγκες που θα προκύψουν από το χωρισμό των υπεράριθμων τμημάτων (2636 τη φετινή χρονιά), τη μείωση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα κ.ά. τότε ο αριθμός των νέων οργανικών θέσεων που πρέπει να ιδρυθούν ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί για κάθε διδακτικό αντικείμενο του Δημοτικού Σχολείου φαίνεται να αγγίζει τις 8000!
Αυτό αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες εισηγήσεις των ΠΥΣΠΕ και των Δ/νσεων Π.Ε. για την ίδρυση νέων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις νέες οργανικές θέσεις που ζητούν τρία από τα μεγαλύτερα ΠΥΣΠΕ: Α΄ Αθήνας–514 θέσεις, Αν. Αττικής–503 θέσεις, Δυτ. Θεσ/νίκης–482 θέσεις. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ένα στοιχείο που αφορά δύο από τις κοινές ειδικότητες: στο ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης υπηρετούν σήμερα 23 γυμναστές και 2 αγγλικών προερχόμενοι από την Π.Ε. που είναι στη διάθεση, 12 γυμναστές και 10 αγγλικών μεταταγμένοι από τη Δ.Ε. ενώ το ΠΥΣΠΕ προτείνει την ίδρυση 96 νέων οργανικών θέσεων γυμναστών και 79 αγγλικών, υπάρχουν δηλ. 61 κενές θέσεις γυμναστών και 67 αγγλικών στις οποίες θα μπορούσαν να μετατεθούν ή να μεταταχθούν άλλοι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. ή της Δ.Ε.
Αντίθετα το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. με την εισήγησή του στην επιτροπή για τις μετατάξεις προωθεί μια “ρύθμιση” που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. Χωρίς να έχει ανακοινώσει ακόμη τον αριθμό των οργανικών θέσεων κάθε ειδικότητας που ιδρύονται (ανά σχολείο και περιοχή), ανακαλεί τις μετατάξεις και στέλνει τους μεταταγμένους στα ΠΥΣΔΕ προέλευσης. Ταυτόχρονα δίνει προτεραιότητα στις μεταθέσεις εκπαιδευτικών που προέρχονται από την Π.Ε. και καλεί τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν νέες αιτήσεις μετάταξης για να καταλάβουν τις εναπομείνασες οργανικές θέσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., χωρίς να δεσμεύεται για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών απ’ όποια βαθμίδα κι αν προέρχονται, θέτει το σύνολο των μεταταγμένων (ακόμη κι αυτών που δεν ανήκουν σε κοινές ειδικότητες) σε ομηρεία, αγνοεί τον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών αλλά και τις ανάγκες της εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς για όλα τα διδακτικά αντικείμενα. “Νίπτει τα χείρας του” για τα ανομήματα των προηγούμενων υπουργών, ζητώντας για άλλη μια φορά από τους εκπαιδευτικούς “να πληρώσουν το μάρμαρο”…
Και αν η τακτική του μαθητευόμενου μάγου που κοντά 4 μήνες τώρα φαίνεται να υιοθετεί η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, η στάση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, είναι αναντίστοιχη προς την αναγκαιότητα για κοινό αγωνιστικό βηματισμό των Δασκάλων και των Καθηγητών. Η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ) δεν οδηγεί σε τίποτα άλλο παρά τη διάσπαση και την αντιπαλότητα μεταξύ των ίδιων των θυμάτων αυτής της πολιτικής (παλιών και νέων εκπαιδευτικών της Π.Ε.), αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής, υπουργούς και κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ε.Ε. Αδιαφορώντας για την ομηρεία χιλιάδων συναδέλφων μας και μη έχοντας εξασφαλίσει τίποτα για την ικανοποίηση του αιτήματος μετάθεσης εκατοντάδων άλλων, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ και τα στελέχη τους πανηγυρίζουν για την υιοθέτηση από το υπουργείο της διασπαστικής άποψής τους.  Στην ΟΛΜΕ οι ίδιες παρατάξεις κηρύσσουν ένα ιδιότυπο πόλεμο απέναντι στους συναδέλφους δασκάλους μιλώντας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ενισχύοντας το συντεχνιασμό. Οι ταγμένες πια στη στήριξη της νέας κυβερνητικής πολιτικής ΣΥΝΕΚ, απλά «ποιούν την νήσσαν» επιχειρώντας ταυτόχρονα να μετατρέψουν τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σε συνυπεύθυνες στο νέο «έγκλημα». Κι όλοι μαζί επικαλούνται το δίκαιο και τη νομιμότητα…

Η μόνη νομιμότητα, το μόνο δίκαιο είναι οι ανάγκες του δημόσιου σχολείου και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών του. Κι αυτή η νομιμότητα και το δίκαιο εξυπηρετούνται με έναν και μόνο τρόπο:
·                     την άμεση ίδρυση από το ΥΠΟΠΑΙΘ όλων των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που έχουν προταθεί από τα ΠΥΣΠΕ και τα οποία θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα σχολεία και όχι γενικά Δ/νσεις Π.Ε.
·                     την ανάκληση των μετατάξεων που μετά από τον έλεγχο φαίνεται να έγιναν με βάση ψευδείς δηλώσεις και ταυτόχρονα την ικανοποίηση όσων εκπαιδευτικών αιτήθηκαν και δεν πήραν μετάταξη στην Π.Ε. καθώς και όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στη Δ.Ε.
·                     την άμεση τοποθέτηση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν προϋπήρχαν στην Π.Ε. στις υπό ίδρυση οργανικές θέσεις, με βάση τις ανάγκες της Π.Ε. και τα μόρια μετάθεσης που συγκεντρώνει κάθε εκπαιδευτικός
·                     τη μετάθεση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που προέρχονται από την Π.Ε. και τη μετάταξη των εκπαιδευτικών των ίδιων ειδικοτήτων μέσα από ενιαίο πίνακα στον οποίο θα καταταχθούν με βάση τα (κοινά) μόρια μετάθεσης που συγκεντρώνει κάθε εκπαιδευτικός και τις ανάγκες κάθε περιοχής
·                     (εφόσον δε γίνει κατορθωτό να τοποθετηθούν με βάση την παραπάνω διαδικασία) την τοποθέτηση των μεταταγμένων εκπαιδευτικών που το επιθυμούν στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ στα οποία ήδη υπηρετούν
·                     την άμεση υλοποίηση αυτής της διαδικασίας ώστε να προχωρήσει ομαλά και η διαδικασία των φετινών μεταθέσεων και τοποθετήσεων καθώς και των διορισμών
·                     την άμεση επαναφορά του ωραρίου στους εκπαιδευτικούς της ΔΕ, το άνοιγμα των σχολείων που καταργήθηκαν λόγω της μνημονιακής πολιτικής και τη δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα.
·                     τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στις εναπομείνασες κενές οργανικές θέσεις, ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στην κάλυψή τους με μορφές ελαστικών σχέσεων εργασίας


Καλούμε το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να εγκαταλείψει την τακτική του “Πόντιου Πιλάτου”, να ανακαλέσει την εισήγησή του και να δρομολογήσει άμεσα λύσεις στην κατεύθυνση της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής που δημιούργησε τα συγκεκριμένα προβλήματα και της ικανοποίησης των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών της.

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας: Για τις μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια



Βέροια, 23/5/2015
Το 2013 ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος με το νόμο Ν. 4172/2013 (άρθρο 82, παρ.11) και με τις οδηγίες της Τρόικας, αύξησε το ωράριο των εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια και κατάργησε σχολεία, ανάγκασε σε υποχρεωτική μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χιλιάδες εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Κάτω από το φόβο της απόλυσης πολλοί συνάδελφοί μας μετατάχθηκαν στην Πρωτοβάθμια απαγορεύοντας παράλληλα, τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούσαν στην Πρωτοβάθμια με την ίδια ειδικότητα την πολυπόθητη μετάθεση για την περιοχή των συμφερόντων τους.
Και από τη στιγμή αυτή αρχίζουν τα περίεργα, τα άδικα, τα παράτυπα, τα ρουσφέτια που κορυφώθηκαν το 2014 επί αυτοκρατορίας Λοβέρδου. (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Είχαμε διαπιστωτικές πράξεις για νέες μετατάξεις, ακόμα και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.  Φυσικά, αυτές πρακτικές δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταταχθέντων.
Επειδή οι άνθρωποι, οι συνάδελφοι που προϋπήρχαν στην πρωτοβάθμια και όσοι βρέθηκαν σ’ αυτή μετά τη μετάταξη δεν είναι αριθμοί, ούτε μπορεί να παραμένουν ως αναθήματα στον βωμό των μνημονίων και επειδή μια αδικία δεν μπορεί να αρθεί με νέα αδικία, η όποια λύση δεν μπορεί παρά να είναι συνδυασμός που θα άρει τις επιπτώσεις και τις εκκρεμότητες του   4172/2013 (άρθρο 82, παρ.11).
Έτσι ενώ κατανοούμε την πρόθεση του υπουργείου να μην κλείσει τα μάτια στην αδικία που έγινε εις βάρος των συναδέλφων της πρωτοβάθμιας που είχαν κοινές ειδικότητες αλλά και να μη νομιμοποιήσει μια αδιαφανή διαδικασία, δεν κατανοούμε σκέψεις και προτάσεις που εφ’ όσον υλοποιηθούν θα έχουν ως αποτέλεσμα να «στείλουν από εκεί που ήρθαν» τους συναδέλφους από μετάταξη.
Τα λάθη, η αδιαφάνεια και οι αδικίες της τότε διοίκησης του υπουργείου δε μπορούν να διορθωθούν σήμερα με τη συνολική ακύρωση των μετατάξεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους:
Προτείνουμε
·       Δημιουργία  οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και των ΠΥΣΠΕ  ώστε να καλύψει τους μεταταχθέντες αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στην ικανοποίηση όσων συναδέλφων ειδικοτήτων που προϋπήρχαν στην πρωτοβάθμια αιτούνταν μετάθεση το 2013.  Επιπροσθέτως οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων που προϋπήρχαν στην πρωτοβάθμια, αλλά ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ, να προηγηθούν στις τοποθετήσεις των οργανικών θέσεων στις σχολικές μονάδες.
·        Έλεγχο νομιμότητας και καταμέτρηση των μορίων όλων των μεταταχθέντων.  Ανακοίνωση των μορίων και επιστροφή στη Δευτεροβάθμια όσων έχουν κάνει ψευδή δήλωση.
·       Δυνατότητα της ανάκλησης των μετατάξεων σε όσους το επιθυμούν.
·       Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ανήκουν σε ειδικότητες που δεν προϋπήρχαν στην Πρωτοβάθμια να τοποθετηθούν άμεσα βάσει των μορίων τους στις νέες οργανικές θέσεις.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Τα προβλήματα του κλάδου μας είναι τόσα, που το μόνο που δε μας χρειάζεται είναι ένας εμφύλιος ανάμεσά μας. Δεν αποδεχόμαστε να ξεχωρίσουμε τους συναδέλφους σε προερχόμενους από την Πρωτοβάθμια και από τη Δευτεροβάθμια.
Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών όλων των ειδικοτήτων που δεν εμπλέκονται.
 Άμεση υλοποίηση της διαδικασίας λύσης του θέματος των μετατάξεων, κοινών ειδικοτήτων, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και η διαδικασία των φετινών μεταθέσεων και τοποθετήσεων  που αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών.
Καλούμε το Υπουργείο να δρομολογήσει άμεσα λύσεις στην κατεύθυνση της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής που δημιούργησε τα συγκεκριμένα προβλήματα και της ικανοποίησης των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών της.
Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας: Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε αποφασισμένοι



ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ.
Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όλο το προηγούμενο διάστημα, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο και συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα που αντιστάθηκε και διεκδίκησε μια άλλη απελευθερωτική και δημοκρατική εκπαίδευση και μια άλλη πολιτική, χωρίς μνημόνια, χωρίς «πειθαρχικά», χωρίς αξιολόγηση - απολύσεις. Η θέση και η στάση μας για την υπεράσπιση της εργασίας, των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεκδίκηση δημόσιας δωρεάν παιδείας για ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο και ο αγώνας για υγεία και δουλειά για όλο το λαό, ήταν και παραμένει, όχι μόνο συνδικαλιστική και κινηματική δύναμη, αλλά και πολιτική δύναμη ανατρεπτικών μετασχηματισμών.
Η 25η του Γενάρη 2015 είναι σημαδιακή μέρα για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος των αλλαγών, των μετασχηματισμών και των ρήξεων είναι μακρύς, είναι δρόμος αντοχής και αγώνων.
Το σταμάτημα της αξιολόγησης έδιωξε το φόβο από τα σχολεία και έφερε το χαμόγελο, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, η κατάργηση των αυταρχικών προβλέψεων του πειθαρχικού δικαίου, η επανίδρυση των κατηργημένων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, η επαναπρόσληψη των καθηγητών,  η επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, η κατάργηση του μαύρου από τη Δημόσια τηλεόραση, ο νόμος για δωρεάν ρεύμα, στέγη και τροφή για τους άμεσα πληττόμενους των μνημονίων και των προηγούμενων πολιτικών της λιτότητας αποτελούν μεταξύ άλλων, τα πρώτα θετικά βήματα της νέας κυβέρνησης προς την δικαίωση σειράς αιτημάτων και διεκδικήσεων του κλάδου και της κοινωνίας.
Συνεχίζουμε αποφασισμένοι, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας για:
Ø τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Ø μια Ριζοσπαστική  εκπαίδευση:
·       με νέα αναλυτικά επεξεργασμένα προγράμματα και βιβλία με στόχο την  ολόπλευρη μόρφωση, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την καλλιέργεια των ιδανικών της ειρήνης και της αδελφότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του αντιρατσισμού και αντιφασισμού, της αλληλεγγύης  για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο  στο οποίο κανείς δεν περισσεύει.
·       που θα δημιουργεί τις συνθήκες οι νέοι άνθρωποι να είναι το μέλλον της κοινωνίας σε ένα δικαιότερο κόσμο.
·       Νέο δημοκρατικό τρόπο οργάνωσης  της εκπαίδευσης με κυρίαρχο όργανο το Σύλλογο Διδασκόντων με αρμοδιότητα για τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά ζητήματα του σχολείου, έχοντας κυρίαρχο ρόλο στην εκλογή διευθυντή-ντριας που θα παίξει το ρόλο του συντονιστή.
Ø τα εργασιακά μας δικαιώματα, για ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη και οικονομική αναβάθμιση με προτεραιότητα στους νέους συναδέλφους.
Ø γενναία αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και των κονδυλίων για τη λειτουργία των σχολείων.
Ø ενίσχυση της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. Ανυποχώρητο αίτημά μας οι δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης να είναι πλήρως στελεχωμένες με ειδικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ΑμΕΑ.
Ø σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στις εκπαιδευτικές μονάδες.
Ø την καθιέρωση ενιαίας 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
Ø Δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για όλα τα παιδιά.
Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στο σύλλογο διδασκόντων, στους Συλλόγους και τις Γενικές Συνελεύσεις, στην Ομοσπονδία και γενικά στα κινήματα για την Παιδεία θα διεκδικήσουν ενεργά νέα αναλυτικά προγράμματα, για στόχους της εκπαίδευσης που δε θα καθορίζονται από την αγοραία αντίληψη, βιβλία και μέσα διδασκαλίας που να συμβαδίζουν με τις ανάγκες των παιδιών, αλλά και τη βαθύτερη κατανόηση του κόσμου, των αντιθέσεων, της εξελικτικής πορείας της ανθρώπινης σκέψης.
Το σχολείο που οραματιζόμαστε δεν χωράει τον αποκλεισμό των παιδιών με αναπηρίες από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διεκδικούμε ένα σχολείο με παιδιά που θα ζουν  χωρίς στερήσεις, ένα σχολείο αρμονικά δεμένο με την παιδικότητα. Μια εκπαίδευση ανοιχτή στις νέες ιδέες που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της επιστήμης προς όφελος  της ποιότητας της ζωής, των σύγχρονων γενεών αλλά και των επόμενων.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καμιά εκπαιδευτική δημοκρατική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει και να σταθεί αν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Χρειαζόμαστε εκπαιδευτικούς που απρόσκοπτα και με παιδαγωγική ελευθερία, θα επιτελούν το λειτούργημα της  παιδαγωγικής διαμεσολάβησης  του πολύτιμου  κοινωνικού αγαθού της γνώσης με συνείδηση, με δημοκρατία, με αγάπη και πάθος.
Τα νομοσχέδια που κατέθεσε η νέα κυβέρνηση για την παιδεία βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Το σταμάτημα της αξιολόγησης, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και η επαναφορά του 9,5 ως βαθμός προαγωγής στο Λύκειο, οι ρυθμίσεις για τα πειραματικά σχολεία, η επανίδρυση των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ αποτελούσαν πάγια αιτήματα διεκδίκησης του εκπαιδευτικού κινήματος. Η καθοριστική συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών  είναι μέτρο που ενδυναμώνει τον δημοκρατικό χαρακτήρα του σχολείου. Στην ίδια θετική κατεύθυνση κινούνται και οι ρυθμίσεις για τους χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους,   καθώς επιτέλους αναγνωρίζεται στο σύνολό της η προϋπηρεσία τους, ενώ καταργείται η τιμωρητική διαγραφή από τους πίνακες για 2η χρονιά αν δεν αναλάβουν υπηρεσία. Παιδαγωγικές άδειες θα δίνονται εφεξής και στους αναπληρωτές, ενώ οι συνάδελφοι της παράλληλης στήριξης απαλλάσσονται από τις συνεχείς εφημερίες διασφαλίζοντας το ωράριό τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημεία που βρίσκονται πίσω από τις διεκδικήσεις μας.
1.          Πιο συγκεκριμένα, ενώ για πρώτη φορά οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν λόγο στην επιλογή των διευθυντών, ο ρόλος τους δεν είναι κυρίαρχος. Διεκδικούμε για το μεταβατικό στάδιο - μέχρι την ψήφιση ολοκληρωμένου πολυνομοσχεδίου εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης - ο Σύλλογος Διδασκόντων να έχει τη βαρύνουσα άποψη για την επιλογή των διευθυντών.
2.          Παρά τη μείωση του αριθμού των προτύπων σχολικών μονάδων εμμένουμε στην άποψη της πλήρους κατάργησής τους καθώς και στην αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου τους.
3.          Θεωρούμε ότι μείζονος σημασίας ζήτημα παραμένει η άμεση αντικατάσταση του καθηκοντολογίου και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Σύλλογο Διδασκόντων.
4.          Κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμους και μαζικούς διορισμούς.
5.          Ίσα εργασιακά δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών
Η ΕΡΑ καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να κάνουν δική τους υπόθεση μέσα από τους συλλόγους, τη διεκδίκηση εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης-τομής σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
όταν ανοίγει μια συνολική συζήτηση για την εκπαίδευση είναι θεμιτό και λογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις. Κατανοούμε πως η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ δεν μπορούν παρά να υπερασπίζονται επιλογές που στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να φτάνουν στο σημείο να θεωρούν κομματικοποίηση την αμεσοδημοκρατική εκλογή του διευθυντή σχολικής μονάδας απ’ τον σύλλογο διδασκόντων δεν το περιμέναμε! Δεν περιμέναμε να υποτιμούν τόσο  τον σύλλογο διδασκόντων και τους συναδέλφους. Οι Παρεμβάσεις–Συσπειρώσεις, το ΠΑΜΕ και η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση ενώ έχουν απόψεις για την εκπαίδευση σε θετική κατεύθυνση, δε βλέπουν - για δικούς τους λόγους - την πολιτική αλλαγή και τα θετικά βήματα, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη χώρα συνολικότερα. Δε βλέπουν αυτό που αντιλαμβάνονται και νιώθουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, την ανακούφιση, το εμφανώς πιο δημοκρατικό και αισιόδοξο παιδαγωγικό κλίμα που διαμορφώνεται στα σχολεία.
«Ο δρόμος αυτός δεν έχει αλλαγή, κράτησα τη ζωή μου», Γ. Σεφέρης
Η ΕΡΑ θεωρεί ότι η 25η Γενάρη αποτελεί πολιτική καμπή για την κατάσταση στη χώρα, αλλά και αφετηρία ενός νέου κύκλου αγώνων και διεκδικήσεων. Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες τους για τη πλήρη ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και το ξήλωμα όλων των εφαρμοστικών τους νόμων. Να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι η ταξική πάλη, ο αγώνας για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιώματα, για μια δημοκρατική εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, σταματούν και αντικαθίστανται από την ανάθεση. Θέλουμε τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους συμμέτοχους στις εξελίξεις.
Η ενδυνάμωση του κινήματος, η διεκδίκηση με συλλογικούς αγώνες δίκαιων και ιστορικών αιτημάτων για την εκπαίδευση, για την εργασία, για τη ζωή όλων είναι αναγκαία συνθήκη για τις μικρές και μεγάλες νίκες.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!
ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ; ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;
                                                                             ΜΑΗΣ 2015