Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της Συσπείρωσης ΠΠαρέμβασης εκπ/κών-Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας για τις μετατάξεις


Η αδικία δεν διορθώνεται με τη διάπραξη μιας ακόμα αδικίας!

Δεν έχει κανείς δικαίωμα να παίζει με τις ζωές μας!


Μετά από δύο χρόνια αναμονής  για την οριστική λύση του θέματος των μετατάξεων οι σχεδόν 4000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά στην πιο δυσάρεστα απρόβλεπτη εξέλιξη του θέματος.
Το Υπουργείο Παιδείας με την τακτική του “αιφνίδιου θανάτου” ανακοίνωσε στην άτυπη επιτροπή διαλόγου για τις μετατάξεις ότι προτίθεται να προβεί σε ανάκληση όλων των μετατάξεων (εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων) οι οποίοι, με την κατάργηση του νόμου, επιστρέφουν στις περιοχές προέλευσης τους της Δευτεροβάθμιας.  Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι θα συσταθούν νέες οργανικές στην Πρωτοβάθμια και στη Διοίκηση και το δράμα θα παιχτεί από την αρχή…..ή ίσως και να μην παιχτεί ποτέ πια.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ), η ανακοίνωση που εκδόθηκε, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν εκείνα τα μέλη που συμμετείχαν στην άτυπη επιτροπή αθετώντας την κοινή απόφαση που πάρθηκε στη συνάντηση ΟΛΜΕ-ΔΟΕ στις 26/03/2015 και η οποία διασφάλιζε το δίκαιο της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεταταγμένων συναδέλφων. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ), για λόγους ψηφοθηρίας, καλλιεργεί τη διάσπαση και, κυνικά, αδιαφορεί για την ανατροπή του οικογενειακού και επαγγελματικού προγραμματισμού 3.835 συναδέλφων μας.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο αρνείται να καταθέσει τους πίνακες μορίων και δεν λαμβάνει υπόψη του  τον έλεγχο από το σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ ήταν αίτημα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Σημαντικότερο όλων δε, είναι ότι αδιαφορούν για τους συναδέλφους που ανατρέπεται για ακόμα μια φορά η ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα χωρίς δική τους ευθύνη (όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποι της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στο παρελθόν) και θα επιστρέφουν στη Δευτεροβάθμια σε δυσμενέστερη από την προ διετίας κατάσταση μια και έχουν καταργηθεί οι οργανικές θέσεις που κατείχαν και τώρα ακυρώνονται και οι μετατάξεις που δικαιολογούν την ύπαρξή τους στο Υπουργείο Παιδείας. Οι συναδέλφισσες-συνάδελφοι μεταταγμένοι δεν μπορούν να επιστρέψουν πουθενά, εφόσον δεν υπάρχουν πλέον οι οργανικές που κατείχαν.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις,  διεκδικούμε:
•           Τη σύσταση οργανικών θέσεων πριν από την οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των μετατάξεων για να υπάρξει και η ελάχιστη διασφάλιση ότι θα έχουμε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα σχολεία το Σεπτέμβρη (ιδιαίτερα στα σχολεία ΕΑΕΠ, όπου οι ειδικότητες είναι αναπόσπαστο μέρος).
•           Ταυτόχρονη με την κατάργηση του μνημονιακού νόμου Ν4172, κατάθεση νομοθετικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τους συναδέλφους που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια  ως μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί .
•           Να δοθεί η δυνατότητα ανάκλησης της μετάταξης για όσους συναδέλφους το επιθυμούν.
•           Για τις μη κοινές ειδικότητες (ΠΕ05, 07,08,19-20,32) που αποτελούν την πλειοψηφία των μεταταγμένων συναδέλφων (2.346 συνάδελφοι) να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των οργανικών θέσεων που θα ιδρυθούν και να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία άμεσα.
•           Για τις κοινές ειδικότητες (Αγγλικών, Μουσικής, Γυμναστών) να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταθέσεων δίνοντας προτεραιότητα στους Πρωτοβάθμιους εκπαιδευτικούς. Οι μεταταγμένοι να παραμείνουν στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ μετάταξης, να καλύψουν τα εναπομείναντα οργανικά κενά της Πρωτοβάθμιας και να επιστρέψουν σε οργανικές θέσεις στο οικείο ΠΥΣΔΕ μετάταξης της Δευτεροβάθμιας μόνο όσοι το επιθυμούν ή πραγματικά δεν δύναται να απορροφηθούν και αφού έχουν επανασυσταθεί οι οργανικές τους θέσεις.
•           Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που διορίστηκαν στην Π.Ε. (αγγλικών, φυσικής αγωγής, μουσικοί) και αιτούνται μετάθεση και εκπαιδευτικοί των ίδιων ειδικοτήτων που διορίστηκαν στη Δ.Ε. και έχουν μεταταχθεί στην Π.Ε., μετατίθενται ή μετατάσσονται, με βάση τις ανάγκες της Π.Ε. και τα (κοινά) μόρια μετάθεσης που συγκεντρώνει κάθε εκπαιδευτικός.
•           Κατανοώντας ότι το τελευταίο είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιπαραθέσεις στον χώρο των κοινών ειδικοτήτων θεωρούμε ότι με την αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής ειδικά στο Δημοτικό σχολείο (σε όλα τα ολοήμερα) – πάγιο αίτημα των συναδέλφων φυσικής αγωγής- μπορεί να επιλυθεί  οριστικά το ζήτημα.
•           Οι συναδέλφισσες-συνάδελφοι μεταταγμένοι δεν μπορούν να επιστρέψουν πουθενά, εφόσον δεν υπάρχουν οι οργανικές που κατείχαν.