Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018


Συνάδελφοι
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου με θέμα τα προβλήματα του Κλάδου , ενόψει και της Ολομέλειας των Προέδρων.
Κύριο χαρακτηριστικό και αυτής της Συνέλευσης υπήρξε η πολύ χαμηλή συμμετοχή των συναδέλφων, αφού από ένα Σύλλογο που αριθμεί εκατοντάδες συναδέλφους, παρόντες ήταν συνολικά περίπου 20!!Οι λόγοι και οι αιτίες πολλές και βαθιές και ως Συσπείρωση Παρέμβαση Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας πολλές φορές τους έχουμε αναδείξει και τους εξηγήσαμε.
Παρά τη μικρή συμμετοχή, αναντίστοιχη των πραγματικών μας αναγκών και ενδεικτική της άσχημης κατάστασης στο εκπαιδευτικό μας κίνημα, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αναδείχτηκαν σοβαροί προβληματισμοί εκ μέρους των συναδέλφων, ακούστηκαν προτάσεις, υπήρξε αντιπαράθεση γνωμών και θέσεων.
Σε μία περίοδο στην οποία όλοι μας βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες μίας δεκαετούς αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αποτέλεσμα της πολιτικής διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σήμερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χτες, η κυβερνητική επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης στην εκπαίδευση και εξαπάτησης του εκπαιδευτικού κόσμου συνεχίζεται αμείωτη.
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΤΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ , ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΕΝΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ.ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ!
Συνάδελφοι
Η Έκτακτη Συνέλευση φανέρωσε σειρά προβλημάτων τόσο του εκπαιδευτικού κινήματος στο σύνολό του όσο και τοπικά του Συλλόγου μας , που στο βαθμό που δε θα ξεπερνιούνται θα διογκώνουν την άσχημη κατάσταση σε μία περίοδο που οι ανάγκες όλων μας κραυγάζουν για το αντίθετο.
Φάνηκαν πάλι οι πραγματικές επιδιώξεις των κυρίαρχων εδώ και δεκαετίες συνδικαλιστικών δυνάμεων, στην Ομοσπονδία και στο Σύλλογο, ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ και πλέον ΕΡΑ , που με τις αντιλήψεις και τις ιδέες που μεταφέρουν στους κόλπους του κινήματος δε βοηθούν σε καμία περίπτωση την ανάπτυξή του αλλά αντίθετα το καθηλώνουν και το παγιδεύουν, υπηρετώντας στην πραγματικότητα όχι τα συμφέροντά μας αλλά αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που επιβάλλουν Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Η εμπειρία όλων μας, ακόμη κι αν δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, συνηγορεί σε αυτό ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !

Πέρα από τις γενικές εκτιμήσεις θα πρέπει να σταθούμε και σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα που αυτή η Συνέλευση ανέδειξε.
-Προέκυψαν, όχι πρώτη φορά, θέματα καλής ενημέρωσης των Σχολικών Μονάδων και των συναδέλφων καθώς υπήρξαν συνάδελφοι που όχι μόνο δεν ενημερώθηκαν οι ίδιοι αλλά όπως είπαν το mail  του ΔΣΔ δεν έφτασε στα σχολεία τους. Η ευθύνη του προεδρείου του ΔΣ σε αυτό είναι μεγάλη και ευθύνη αναλογεί και στον τρόπο με τον οποίο οι διευθύνσεις των σχολείων ενημερώνουν. Είναι όμως σημαντικότατο θέμα οι ανακοινώσεις του Συλλόγου μας και οι προσκλήσεις ιδιαίτερα να γράφονται έγκαιρα, να ανακοινοποιούνται αλλά και να αναδεικνύουν τα προβλήματα, να παρουσιάζουν ανάγλυφα την τραγικότητα της κατάστασης , να διαφωτίζουν και να προβληματίζουν εκ των προτέρων κάθε συνάδελφο οδηγώντας τον καθένα ξεχωριστά σε ενεργοποίηση. Αντί αυτού προτιμάται οι ανακοινώσεις-προσκλήσεις σε πολλές περιπτώσεις να είναι διεκπεραιωτικές και μόνο.
-Εντύπωση μας προξενεί- δεν πέφτει βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία- η θέση, εξήγηση που ανέπτυξε συνάδελφος συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ για το ό,τι στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ τον Ιούνιο, οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού κάθε χρώματος-ΔΑΚΕ,ΔΗΣΥ,ΕΡΑ- αυτές που αποτελούν την κυρίαρχη πλειοψηφία στον κλάδο, παρέπεμψαν τη λήψη απόφασης ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ για την αξιολόγηση  στις ελληνικές Καλένδες! Για άλλη μια φορά οι συγκεκριμένες δυνάμεις, που όπως υποστηρίζουν στηρίζουν και εκφράζουν τα συμφέροντα χιλιάδων εκπαιδευτικών, αντί της έγκαιρης πληροφόρησης και οργάνωσης της αντίστασης και του αγώνα μας απέναντι στη ΝΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ που έχει δρομολογηθεί, επέλεξαν στην πραγματικότητα το δρόμο της στήριξης και της χείρας βοηθείας του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!!Η κυβερνητική πολιτική βρήκε ένθερμους υποστηρικτές, όχι από κει που κανείς θα περίμενε αλλά από εκείνους που ομνύουν εναντίον της και εξαπολύουν αντικυβερνητικούς μύδρους, όπως φαίνεται ψεύτικους, απλούστατα γιατί και αυτοί και τα κόμματά τους είναι ένθερμοι θιασώτες της ίδιας ακριβώς πολιτικής. Άλλωστε δεν είναι μακριά ο καιρός που και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αξιολογούσαν.
Θα περίμενε κανείς τοπικά τα στελέχη αυτών των συνδικαλιστικών δυνάμεων να κρατούν διαφορετική στάση, όμως όχι. Και εδώ αναπαρήγαγαν επιχειρήματα του τύπου «περιμένουμε να δούμε», «είμαστε υπέρ μίας αξιολόγησης μη τιμωρητικής και ανατροφοδοτικής» κλπ, σε μία ολοφάνερη προσπάθεια να υπηρετηθεί η πολιτική που οι εκπαιδευτικοί και στο παρελθόν και σήμερα αντιπαλεύουμε. Κάνουν ότι δε βλέπουν ότι δεν πρόκειται και σήμερα να υπάρξει η «αξιολόγηση  που επιθυμούν», θεωρητικολογούν και αποκρύβουν έτσι τις ολοφάνερες επιδιώξεις της κυβέρνησης. Μετά της υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής στην πράξη από το συνάδελφο της ΔΑΚΕ ακόμη και ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της κυβερνητικής ΕΡΑ συνάδελφος δεν ένιωσε απολύτως καμία ανάγκη να τοποθετηθεί για το θέμα!
Ζήτημα που ανέδειξαν οι τοποθετήσεις ήταν ασφαλώς και η συνεχιζόμενη ομηρεία χιλιάδων συναδέλφων αναπληρωτών εκπαιδευτικών , ευέλικτα εργαζόμενων , επισφαλώς και με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα.
Και πάλι αντί της αγωνιστικής στάσης που θα συσπείρωνε  και θα διεκδικούσε τον ΑΜΕΣΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ τους και την ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ( που έτσι κι αλλιώς καλύπτονται με το καθεστώς ομηρείας), οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού στήριξαν τις αιτιάσεις κυβέρνησης –υπουργού, λέγοντας πως δεν μπορούν να γίνουν άμεσα οι διορισμοί. Τι διαφορετικό υποστηρίζει άραγε ο υπουργός Γαβρόγλου στις δηλώσεις του;
Δεν προξενεί ασφαλώς εντύπωση και η προσπάθεια εκ μέρους της ΕΡΑ να συρθούν οι εκπαιδευτικοί σε μια «συμμετοχική διαδικασία» και άρα επιχείρηση συνενοχής, μέσα από μια ακατάσχετη προτασιολογία για τον τρόπο διορισμού. Μα αυτός ακριβώς είναι κι ο εκβιασμός εκ μέρους του υπουργού και της κυβέρνησης και γίνονται έτσι φερέφωνα αυτού ακριβώς του εκβιασμού. Αποσιωπάται έτσι από τους συναδέλφους ότι στην ανισότιμη σχέση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού κινήματος από τη μια και κυβέρνησης από την άλλη , αυτός που κυβερνά δεν είναι οι εκπαιδευτικοί και το κίνημά τους αλλά ασφαλώς η κυβέρνηση!
Το συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται, διεκδικεί, διατυπώνει στους δρόμους του αγώνα τα αιτήματα του όπως αυτά προκύπτουν απ’ τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών….δε συνδιαχειρίζεται και δε συνδιοικεί.




Ως Συσπείρωση Παρέμβαση – Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας τονίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους συνδικαλισμό και θα πρέπει να τον απορρίψουν κατηγορηματικά και έμπρακτα βγαίνοντας οι ίδιοι στο προσκήνιο.


ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ , ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΖΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ,ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.