Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Απολογισμός Προέδρου για τη διετία 2017-2019


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ  29/11/2017 - 27/11/2019.

Η διετία που πέρασε ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017 και ήταν μια πολύ πυκνή σε δράσεις αλλά και με επιτυχίες σε πολλούς τομείς. Θα προσπαθήσω σε ένα δεκαπεντάλεπτο να περιγράψω συνοπτικά και όσο περιεκτικά γίνεται τους αγώνες και τις εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος στην θητεία που πέρασε.

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία Α.Δ.Ε.Δ.Υ.-Γ.Σ.Ε.Ε

Την  Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ  στις  συνεχιζόμενες πολιτικές

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Ημαθίας: Για το πρόγραμμα της Ομαλής Μετάβασης

Δεν είμαστε «αυτόνομες επαρχίες» (όπως στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ελβετία), ν’ αποφασίζει κάθε Περιφερειακή Δ/νση, ή η Τ.Α., ανεξάρτητα από το Υπουργείο, τι Προγράμματα Σπουδών θα εφαρμόσουν οι Σχολικές Μονάδες της αρμοδιότητάς της. Ακόμη η Εκπ/ση παρέχεται βάση Κεντρικού Σχεδιασμού (όσο κι αν «έχουν αλλεργία» στον ορισμό και τη σοσιαλιστική προέλευσή του) , από το Υπουργείο και το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ήταν ένας «σχεδιασμός» του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., όχι του ΥΠΑΙΘ και, ως εκ τούτου, μη υποχρεωτικό.

Η ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ του προκύπτει και από τη δεύτερη παράγραφο, που αναφέρει ότι «οι Σ.τ.Δ. θα πρέπει να συζητήσουν για τους τρόπους συμμετοχής τους στο πρόγραμμα …» και όλα τα προηγούμενα χρόνια που οι Σ.Μ. υλοποιούσαν την Ομαλή Μετάβαση, οι Σ.τ.Δ. ήταν αυτοί που αποφασίζανε ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούσαν κάθε φορά.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Ο. Μ. «εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενοποίησης των προγραμμάτων σπουδών της Εκπ/σης», κάνοντας μία λακωνική αναφορά στις «διαπιστωμένες α-συνέχειες και ασάφειες στις μαθησιακές διαδικασίες ανάμεσα στις βαθμίδες, τα Προγράμματα Σπουδών και την οργάνωση του σχολικού χωροχρόνου», και στο «άγχος και την ανασφάλεια» που η μετάβαση προκαλεί. Λες και πρόκειται για ουρανοκατέβατα αποτελέσματα, που με τη καταλυτική επίδραση των 3-4-5 κοινών δράσεων θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Ότι δεν πρόκειται κακούς σχεδιασμούς εκπ/κής πολιτικής των εκάστοτε Υπουργείων (μάλλον στοχευμένες εκπ/κές πολιτικές επιλογές των αστικών κυβερνήσεων), που συμπιέζουν τη γνώση προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στο Μέσο Όρο της νοητικής συγκρότησης των μαθητών.

Αναφέρει επίσης για «συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με τη μορφωτική και παιδαγωγική ανάπτυξη του παιδιού φορέων» (Σ.Ε.Ε., Σ.τ.Δ., Σ. Γ.-Κ., ΚΕΣΥ, Τ.Α., Κοινωνικές Υπηρεσίες) και για «ολιστική αντιμετώπιση προβλημάτων». Κατ’ αρχάς, η εμπλοκή της Τ.Α., και του Σχολικού Συμβουλίου είναι η μόνιμη επωδός σε κάθε σχολική δράση, τα τελευταία χρόνια (διότι, πώς θα τους ζητήσεις μελλοντικά, να αναλάβουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, αν δεν τους δώσεις νωρίτερα, ένα ψευδεπίγραφα δημοκρατικό βήμα λόγου στα σχολικά τεκταινόμενα;). Κι ενώ είναι πάγιο αίτημα του εκπ/κού κινήματος το άνοιγμα οργανικών θέσεων ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, στις Σχολικές Μονάδες, καταντάει ανέκδοτο να περιμένουμε ότι οι υποστελεχωμένες και ανύπαρκτες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες θα βρούνε χρόνο και προσωπικό να λύσει ελάσσονα προβλήματα ομαλής προσαρμογής των μαθητών στην επόμενη βαθμίδα, όταν αδυνατεί να δώσει λύσεις σε κραυγαλέες ανάγκες (υπο)στήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους.

Και σε ποιο «κοινό χρόνο» θα συναντηθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες, μαζί και με τις 3μελείς Ομάδες Υποστήριξης; Εντός ποιανού εργασιακού ωραρίου θα πραγματοποιηθούν οι ενημερωτικές συναντήσεις, τα επιμορφωτικά σεμινάρια κι η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των εκπ/κών των συνεχόμενων βαθμίδων, όταν ο φόρτος εργασίας είναι τέτοιος (αλλά κι οι έγνοιες τη προσωπικής και οικογενειακής ζωής τους), που δυσκολεύει την συνεργασία ακόμη και των εκπ/κών της ίδιας Σ.Μ.; 

Χώρια που η δράση τελικά, δεν θα αφορά μόνο τις 3μελείς Ο. Υ., αλλά θα εμπλέκει κάποια στιγμή όλους τους εκπ/κούς, όλων των ειδικοτήτων («διδασκαλία ενδεικτικών ωριαίων μαθημάτων, από εκπ/κούς διαφόρων ειδικοτήτων»), κυρίως των μη κοινών, καθώς στα κοινά αντικείμενα (Γυμναστική, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες), η μετάβαση είναι μάλλον ομαλή και όχι αγχωτική, κι οι ώρες τους λίγες για κοινά προγράμματα και δράσεις. Άρα, μήπως το ζητούμενο είναι τελικά, η «ομαλή εισαγωγή» στα φιλολογικά και φυσιογνωστικά μαθήματα, με προσπάθεια να επεκταθεί η Κινητικότητα στις βαθμίδες εκπ/σης ακόμη και στις μη κοινές ειδικότητες (μαζί με την ενοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, θυμηθείτε και την επιχειρούμενη αντιεπιστημονική ενοποίηση των γνωστικών αντικειμένων και τις δεύτερες και τρίτες αναθέσεις)– διακαής πόθος όλων των αστικών, κυβερνητικών επιτελείων, προς εξοικονόμηση εκπ/κού προσωπικού; Μήπως γι αυτό και αναφέρεται ως ειδικός στόχος του Προγράμματος «η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπ/κών, σε θέματα κατανόησης του ενιαίου χαρακτήρα του εκπ/κού συστήματος»; 

Γιατί στις συναντήσεις των 3μελών, θα «παρουσιάζεται αναλυτικά το προφίλ των υπό μετάβαση μαθητών»; Γιατί να «φακελώνονται» απ’ τα μικράτα τους και να μην αντιμετωπίζονται ως «tabula rasa» και στην επόμενη εκπ/κή βαθμίδα, όπου θα εγγράψουν κάθε νέα πληροφορία και με τις καινούριες εμπειρίες θα «χτίσουν» πιο συνειδητά το Εγώ τους; Φαίνεται να κινείται στη σωστή κατ/νση «ο εντοπισμός και η καταγραφή των περιπτώσεων των παιδιών που χρήζουν ιδιαίτερης παιδαγωγικής και μαθησιακής αντιμετώπισης», πού είναι όμως οι άμεσες, επείγουσες και στοχευμένες παρεμβάσεις των εργαλείων/υπηρεσιών/δομών της πολιτείας, από την πρώτη στιγμή που οι εκπ/κοί εντοπίζουν τα προβλήματα που τελικά ακολουθούν τους μαθητές εφ’ όρου ζωής, επειδή οι παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές, ανεπαρκείς και δίνονται καθυστερημένα; Κάπως έτσι δεν δημιουργείται το portfolio που ακολουθεί τον μαθητή σ’ όλη τη μαθητική του πορεία (με τις βαθμολογίες του, τα επιλεγόμενα μαθήματα, προβλήματα μαθησιακά ή συμπεριφοράς), μέχρι να το καταθέσει σε παν/μιο όπου θέλει  να φοιτήσει ή σε επιχείρηση όπου θέλει να εργαστεί;
Και στο κλείσιμο του Προγράμματος, να και «η σύνταξη και αποστολή στο 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ., σύντομων Εκθέσεων Αποτίμησης και Προτάσεων βελτίωσης (ατομικές, κοινές, περιγραφικές, με δείκτες;) κι η Αξιολόγησή του (ακόμη και της ποιότητας των προτάσεων και των συνεργασιών!)».

Σ/φοι,

από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των Νέων Δομών Υποστήριξης Εκπ/κού Έργου, από τον Σύριζα, είχαμε τοποθετηθεί, λέγοντας πως επιχειρείται η αυτονόμηση της εκπ/κής διαδικασίας, με τα  ΠΕ.Κ.Ε.Σ. να μετατρέπονται σε μικρά Υπουργεία, που θα προσαρμόσουν την εκπ/ση στις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.                                                                                                                   
Το Υπουργείο μέσω των αυτόνομων δομών αυτών, δημιουργεί κάθε τόσο υποομάδες, που τις επιφορτίζει με αρμοδιότητες/καθήκοντα που δεν τις αναλογούν (θυμηθείτε τις Ομάδες Εκπ/κής Υποστήριξης και τα Βραχυχρόνια Προγράμματα Παρέμβασης, τις Ομάδες Διαχείρισης Περιστατικών Κρίσεως και τώρα αυτές, τις 3μελείς Ομάδες Υποστήριξης), καθώς ή άπτονται πεδίων συγκεκριμένων ειδικοτήτων ή ήδη διεκπεραιώνονται με τρόπους που αποφασίζει ο Σ.τ.Δ. , ως κυρίαρχο όργανο. Το μόνο που πετυχαίνει το Υπουργείο είναι να φορτώσει με επιπλέον, ανούσιες συναντήσεις και συνεδριάσεις τους Συλλόγους των Διδασκόντων.

Η προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη εκπ/κή βαθμίδα συντελείται όλη την προηγούμενη χρονιά, μέσα από μία συνεχή, κοπιαστική, παιδαγωγική και μορφωτική διαδικασία. Η δε ομαλή μετάβαση και προσαρμογή, απασχολεί το σύνολο των εκπ/κών της νέας βαθμίδας κι επιδιώκεται κατά την αρχική, μεταβατική περίοδο κάθε νέας σχολικής χρονιάς. Αν το Υπουργείο διαπιστώνει α-συνέχειες και ασάφειες στην εκπ/κή διαδικασία και άγχος και ανασφάλεια στους μαθητές, να ελαφρύνει και να βελτιώσει ουσιαστικά τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα Προγράμματα Σπουδών και ν’ ανοίξει τις απαραίτητες οργανικές θέσεις Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Νοσηλευτών, Παιδαγωγών Ειδικής Αγωγής που έχει ανάγκη η Εκπ/ση και οι μαθητές μας.

Βάση του πιο πάνω σκεπτικού, η Παράταξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης κάλεσε τους Σ.τ.Δ. να μην προχωρήσουν στα βήματα που το 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. πρότεινε, για την υλοποίηση του Προγράμματος της Ομαλής Μετάβασης.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Συγκρότηση νέου Δ.Σ. ΣΕΠΕ Ημαθίας


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ                           Βέροια  16-12-2019
Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ                                             Αρ. Πρωτ.: 507
Τηλέφωνο     : 2331026286
FAX  : 2331026286                                                                   ΠΡΟΣ:  Όλα τα Μέλη          
e-mail  : ekpeima@gmail.com              
Ιστολόγιο   : ekpeima.blogspot.com

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Στις 5-12-2019 ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00, συνήλθε, στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας, το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους Πυρινό Δημήτριο, Χρυσικόπουλο Κωνσταντίνο,  Τουτουντζίδη Παύλο,  Απιδοπούλου Σοφία, Κάτανα Περιστέρα, Κοκοζίδου Άννα, Χατζησάββα Παναγιώτη, Τολιόπουλο Αντώνιο και Ματόπουλο Αντώνιο, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφίσαντα συμβούλου Πυρινού Δημήτρη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και εξουσιοδότηση ταμία για τραπεζικές συναλλαγές». Μετά από μυστική ψηφοφορία, προέκυψε το παρακάτω αποτέλεσμα:

Πρόεδρος: Πυρινός Δημήτριος,

Γεν. Γραμματέας: Απιδοπούλου Σοφία

Αντιπρόεδρος: Κοκοζίδου Άννα

Ταμίας: Ματόπουλος Αντώνιος

Μέλη: Χρυσικόπουλος Κωνσταντίνος, Τουτουντζίδης Παύλος, Κάτανα Περιστέρα, Χατζησάββας Παναγιώτης, Τολιόπουλος Αντώνιος.

Η διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου είναι από 27-11-2019 έως 26-11-2021.



     Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΥΡΙΝΟΣ                                           ΣΟΦΙΑ ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Ημαθίας: Mε αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων


Η Πανελλαδική Γραμματεία εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τα οποία επιβεβαιώνουν τα τραγικά προβλήματα που υπάρχουν, καλεί τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ να δράσουν άμεσα. Οι προσφυγικές ροές διευρύνονται και μαζί ο αριθμός των παιδιών (υπό συνοδεία αλλά και ασυνόδευτων) που έρχονται στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, όχι μόνο διατηρείται το αίσχος (που ζήσαμε πέρσι επί ΣΥΡΙΖΑ) να υπάρχουν προσφυγάκια εκτός σχολείου, αλλά φέτος, να είναι κατά πέντε χιλιάδες (5.000) περίπου λιγότερα τα παιδιά, που καλύπτονται από κάποια δομή.
Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση της ΝΔ αναγνωρίζει:
·        πως οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ) στη δευτεροβάθμια σε κάποιες περιοχές – όπως στην Αττική - δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη,
·        πως ένα ελάχιστο τμήμα προσφυγόπουλων είναι ενταγμένο σε Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ),
·        πως τόσο οι ΔΥΕΠ όσο και οι ΤΥ είναι υποστελεχωμένες,
·        πως χιλιάδες παιδιά και νήπια βρίσκονται εντελώς εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας,
·        πως είναι «υπό διαμόρφωση» ο αριθμός των σχολείων στα οποία υπάρχουν διερμηνείς και μεταφραστές,
·        πως η αναγκαία ψυχολογική στήριξη ουσιαστικά εξοβελίζεται.
·        Το Φλεβάρη ξαναμπαίνει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφυγόπουλων από τις δομές στα σχολεία, λόγω λήξης της συνδρομής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
·        Ένα μεγάλο κομμάτι παιδιών, με πρόσχημα τον ΑΜΚΑ, παραμένει ανεμβολίαστο και, συνεπώς, εκτός σχολείου.
·        Αν σε αυτά προσθέσει κανείς την υποχρέωση μαθητών σε μετακινήσεις από τα σχολεία τους σε άλλες περιοχές είτε σε κέντρα κράτησης, μπορεί να έχει εικόνα για ποια δικαιώματα γίνεται λόγος.
Η εφαρμογή και στα προσφυγόπουλα του νέου, περισσότερο κατασταλτικού, νομοθετικού πλαισίου της ΝΔ, δε δίνει κανένα δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να επαίρεται. Ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός, η παροχή διευκολύνσεων στους ιμπεριαλιστές για την πραγματοποίηση πολεμικών επεμβάσεων, που εξαθλιώνουν τους λαούς και «τρέφουν» την προσφυγιά, η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας – Ελλάδας, ο διπλός εγκλωβισμός των ανθρώπων αυτών, η επιλογή τής μη επανένωσης οικογενειών και το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών, η εμβαλωματική πολιτική στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με ψίχουλα και ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν κοινό στρατηγικό τους πλαίσιο.
Να διεκδικήσουμε ΤΩΡΑ:
·        Κανένα προσφυγόπουλο να μην μείνει εκτός σχολείου και να λειτουργήσουν όλες οι αναγκαίες δομές (ΔΥΕΠ και ΤΥ), με πλήρη στελέχωση σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους κλπ.
·        Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά και τους ανήλικους. Έξω οι ΜΚΟ. Να κλείσουν τα hot spots.
·        Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.
·        Να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.
·        Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις υποδομές, τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, τη σίτισή τους κλπ.
Η Πανελλαδική Γραμματεία εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, παράλληλα, καλεί τους εκπαιδευτικούς, να «ανοίξουν» αυτά τα ζητήματα στους μαθητές, να συζητήσουν μαζί τους για τα δικαιώματα που από κοινού πρέπει να διεκδικήσουν, να αναδείξουν τη σημασία της αλληλεγγύης και να απομονώσουν τις ρατσιστικές – φασιστικές φωνές. Συντονίζουμε τη δράση με τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα που βρίσκονται κοντά στους πρόσφυγες. Αγωνιζόμαστε να ξημερώσουν μέρες χωρίς εξαθλίωση, πολέμους, προσφυγιά, γιατί: «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα, εκτός αν η πατρίδα είναι μια ιδρωμένη φωνή στο αυτί σου, που λέει φύγε» (Ουαρσάν Σάιρ)…
16 Δεκέμβρη 2019

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Ημαθίας: Η ΔΟΕ σταθερά απούσα από τη διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς


Δελτίο τύπου

Η ΔΟΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΠΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 29/11, κινητοποίηση ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας με αιτήματα αιχμής τον διορισμό των πάνω από 37.000 αναπληρωτών που δουλεύουν στην εκπαίδευση, την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς αλλά και το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην πεταχτούν εκτός εκπαίδευσης οι 1.183 απορριπτέοι – εκπαιδευτικοί στον πίνακα της Ειδικής Αγωγής και δεκάδες άλλοι που εξαιτίας των λαθών και παραλήψεων του συστήματος δεν έχουν μετρηθεί μία σειρά από τυπικά προσόντα για το διορισμό τους.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν απόφαση δεκάδων ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ που συμμετείχαν στη Σύσκεψη Σωματείων στις 23/11 στο Παιδαγωγικό Αθήνας. Απούσα, και από τη σημερινή κινητοποίηση, ήταν η ΔΟΕ, μιας και η πλειοψηφία της (ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ. ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ), επιδεικτικά γύρισε την πλάτη στα Πρωτοβάθμια Σωματεία σαμποτάροντας τις αποφάσεις τους! 

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/11, έθεσαν το θέμα της απεργιακής κινητοποίησης στο ΥΠΑΙΘ και μέτρα ώστε να έχει επιτυχία η κινητοποίηση (απεργία 24ωρη ή στάση εργασίας, ανακοίνωση κλπ). Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ απάντησε πως «δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε θέση». Σε προφορική  επικοινωνία τη Δευτέρα 25/11 μετά τη συνάντηση με το ΑΣΕΠ όπου αναδείχτηκε το πρόβλημα της αδικίας των πινάκων της Ειδικής Αγωγής υποβάθμισαν το αίτημα της κινητοποίησης λέγοντας πως είναι κινητοποίηση παραταξιακή! Στο νέο αίτημα από την πλευρά της ΑΣΕ, στις 26/11, καμία παράταξη που συγκροτεί την ηγεσία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ) δεν απάντησε!

Για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία της ΔΟΕ κρεμάει τους ΣΕΠΕ που οργανώνουν την διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους αναπληρωτές που δουλεύουν στην εκπαίδευση. Όπως και στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 23/11 δεν κούνησαν κυριολεκτικά το δαχτυλάκι τους για να έχει επιτυχία αφού τρεις μέρες πριν το συλλαλητήριο «εδέησαν» να βγάλουν ένα κείμενο κάλεσμα, ενώ οι δυνάμεις τους σε μια σειρά ΣΕΠΕ καταψήφιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα τη συγκεκριμένη κινητοποίηση (π.χ. Χανιά, Ρόδο, Κέρκυρα κ.α.). Στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται εχθρικά σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης, πίεσης και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας αναπληρωτών. Από τη μια λένε μεγάλα και παχυλά λόγια περί μαζικών και μόνιμων διορισμών αλλά στην πράξη παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, είτε βάζοντας εμπόδια στη λήψη αποφάσεων για οργάνωση της πάλης, είτε διατυπώνοντας «θέσεις – βούτυρο στο ψωμί» της κάθε κυβέρνησης όπως «να δούμε πόσα είναι τα κενά» (τη στιγμή που οι πάνω από 37.000 καλύπτουν τα στοιχειώδη κενά της εκπαίδευσης) ή χαρακτηρίζουν «λαϊκισμό» και «ανέξοδη αιτηματολογία» την πάλη για σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο με τη συμμετοχή του στην οργάνωση των αγώνων  να προσπεράσει τη στάση των παραπάνω δυνάμεων που συγκροτούν την πλειοψηφία στη ΔΟΕ. Να τους γυρίσει την πλάτη και με αποφασιστικότητα να συσπειρωθεί στα Σωματεία διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, ζωή με δικαιώματα! Να δώσει ηχηρή απάντηση με τη μαζική του συμμετοχή στις κινητοποιήσεις!

Ως ΑΣΕ θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες μέσα στα Σωματεία με στόχο την ανάπτυξη της κοινή δράσης όλων των συναδέλφων, για την αλλαγή της κατάσταση που επικρατεί στη ΔΟΕ αλλά και σε πολλούς ΣΕΠΕ.

Καλούμε όλους τους ΣΕΠΕ να αποφασίσουν:

·               Μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, την Πέμπτη 5/12 στις 2μμ, στο Υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα της μητρότητας και των δικαιωμάτων των αναπληρωτριών/ων.

·               Συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 6/11 στις 12μμ στα Προπύλαια, με κήρυξη 3ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας, μαζί με φοιτητές και μαθητές, ενάντια στην καταστολή και την αντιεκπαιδευτική επίθεση, με αφορμή την συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.   

Η ελπίδα βρίσκεται στον μαζικό – ενωτικό – ταξικό αγώνα, στη συμπόρευση των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στον κοινό αγώνα εκπαιδευτικών, γονιών, φοιτητών και μαθητών!

Αθήνα, 30/11/2019