Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Απολογισμός Προέδρου για τη διετία 2017-2019


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ  29/11/2017 - 27/11/2019.

Η διετία που πέρασε ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017 και ήταν μια πολύ πυκνή σε δράσεις αλλά και με επιτυχίες σε πολλούς τομείς. Θα προσπαθήσω σε ένα δεκαπεντάλεπτο να περιγράψω συνοπτικά και όσο περιεκτικά γίνεται τους αγώνες και τις εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος στην θητεία που πέρασε.

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία Α.Δ.Ε.Δ.Υ.-Γ.Σ.Ε.Ε

Την  Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ  στις  συνεχιζόμενες πολιτικές
λιτότητας και στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που προσπαθούσε να καταστρατηγήσει το ωράριό και τα δικαιώματά μας, διεκδικήσαμε:
1.      Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό
2.       Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.
3.      Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Και το ξεπάγωμα του μισθολογίου.
4.      Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά.
5.      Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.
6.       Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
7.      Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 18/1/2018 με θέματα :
1.      Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
2.       Υποχρεωτική παραμονή για 30 ώρες την εβδομάδα
3.      Περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία
Καλέσαμε τους Συλλόγους διδασκόντων (κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο διοίκησης των σχολικών μονάδων) να συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο όπως έκαναν μέχρι σήμερα και να μην εφαρμόσουν καμιά εντολή για υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα. Κανείς/καμιά συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να κάθεται στο σχολείο πέραν του διδακτικού του ωραρίου, εφόσον ο Σύλλογος διδασκόντων ή ο Διευθυντής δεν του έχει αναθέσει κάποια επιπλέον εξωδιδακτική εργασία.
Επίσης καλέσαμε τους συναδέλφους να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του κλάδου και της ΔΟΕ, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει τα Σχολικά Γεύματα, για όσα παιδιά δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο πρόγραμμα, να δίνονται στο σπίτι τους. Καμία ανάληψη αρμοδιοτήτων που αντιστοιχούν στα καθήκοντα άλλων επαγγελμάτων, όπως τραπεζοκόμων, τεχνολόγων τροφίμων κ.α.



Κινητοποίηση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με στάση εργασίας την 2-3-2018

Σε ένα τοπίο με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στη δυσμενέστερη θέση δεκαετίας, με χρόνια αδιοριστία, άνισα εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με τους μόνιμους, χρόνια περιπλάνηση και ανασφάλεια. Με συγχωνεύσεις σχολείων, επιχειρούμενη 30ωρη υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο στην προοπτική αύξησης του διδακτικού ωραρίου και αποχαρακτηρισμού της ώρας σίτισης ως διδακτική, διεκδικήσαμε:
-          Μόνιμους μαζικούς διορισμούς στη εκπαίδευση με μοναδικό κριτήριο την προϋπηρεσία και το πτυχίο.
-          Διορισμός όλων των αναπληρωτών/τριών για την άμεση κάλυψη των κενών
-          Πλήρη εξίσωση εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
-          Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια.
-          Αυξήσεις στους μισθούς, Κάλυψη των απωλειών της οχταετίας, απόδοση όλων των χαμένων κλιμακίων.
Στο πλαίσιο αυτό, με αίτημα αιχμής τους μόνιμους, μαζικούς διορισμούς, το Δ.Σ. κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 και κάλεσε όλους τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα (13:00 στο Υπουργείο Παιδείας) και στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου 12:00) καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Για τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση
          Στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο επεκτάθηκε η υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για τα παιδιά ηλικίας 4-5 χρόνων. Ωστόσο η διάταξη που ψηφίστηκε δεν υλοποίησε το βασικό αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης, Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγή στο Νηπιαγωγείο, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Η σταδιακή 3ετής υλοποίηση αποτέλεσε το πεδίο των αγώνων μας για την προσχολική μέχρι την πλήρη  υποχρεωτική εφαρμογή της σε όλη την Ελλάδα.
Τη Δευτέρα 30/4/2018 πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στο αμφιθέατρο του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας. Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι συνάδελφοι σε απόλυτη συμφωνία με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν οι παρακάτω:
  1. Συντάχθηκε κείμενο αφορούσε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη μη καθολική θεσμοθέτηση και στάλθηκε άμεσα σε όλα τα σχολεία και στον Τύπο
  2. Επίσης, μία επιστολή προς τους γονείς για την αναγκαιότητα της φοίτησης των προνηπίων αλλά και των νηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
  3. Όι νηπιαγωγοί να καλέσουν τους γονείς κυρίως των προνηπίων και να προσπαθήσουν να τους πείσουν για τα οφέλη της δίχρονης φοίτησης στο Δημόσιο νηπιαγωγείο, του ολοήμερου προγράμματος της πρωινής υποδοχής και του Αναλυτικού Προγράμματος.
  4. Πάρθηκε απόφαση για παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας την Παρασκευή 4-5-18 και ώρα 14:00 στα γραφεία στην Μητροπόλεως.
Από φέτος λοιπόν και στη Βέροια υλοποιήθηκε πλήρως η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Το Σάββατο 2 Ιουνίου στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ,  με τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό, με αφορμή το  καινούργιο βιβλίο του «ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ» συνδιοργανώσαμε και παρουσιάσαμε με δική μου εισήγηση τη νέα του δουλειά.
Το Μάρτιο συνδιοργανώσαμε την παρουσίαση του βιβλίου «Χαλαμονή» του Αντώνιου Παυλίδη μαζί με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.
Παρουσιάσαμε το παιδικό βιβλίο της Κικής Δημητριάδου «Όλα στην Ώρα τους» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη με το 12ο Νηπιαγωγείο.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στηρίξαμε, μαζί με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Ένωση συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ημαθίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας, τη συναυλία του μουσικού σχήματος ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ», για να απλώσει χέρι αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και στους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στην περιοχή μας. Την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στο θέατρο Άλσους «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συναυλία.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Ημαθίας συμπαραστάθηκε στους δίκαιους αγώνες των αγροτών, που παλεύουν για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και κατήγγειλε την προσπάθεια τρομοκράτησης του συνδικαλιστικού κινήματός τους. Με δικαστικές διώξεις και πρωτοφανείς απαράδεκτες διαδικασίες ενάντια σε στελέχη αγροτικών συλλόγων, ο αυταρχισμός της τότε κυβέρνησης απέναντι στις διεκδικήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων και αγροτών ήταν πρωτοφανής. Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας, γιατί η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί τη βάση της οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΜΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΟΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ  5-6-2019
ΣΥΝΤΑΞΑΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ  ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ ΤΙΣ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΣΕ ΛΊΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΝΑΠΑΡΕΜΒΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
ΣΥΝΕΧΙΣΑΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΟ 2021.
ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΟΜΩΦΟΝΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ 6ΟΥ ΚΑΙ 13ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350 ΚΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ.
ΤΕΛΟΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ.

Δημήτριος Πυρινός