Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Για το θέμα με τη Β΄ Ξένη Γλώσσα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ                           Βέροια  30-6-2020

Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ                                             Αρ. Πρωτ.: 538

Τηλέφωνο     : 2331026286

FAX  : 2331026286                                                                    

e-mail  : ekpeima@gmail.com                                                  ΠΡΟΣ: 

Ιστολόγιο   : ekpeima.blogspot.com                      -Περιφέρειακή Δ/νση Εκπαίδευσης

                                                                                   Κ. Μακεδονίας

                                                                                 - Υπουργείο Παιδείας

                                                                         Δια μέσου Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ημαθίας

 Αξιότιμοι κύριοι,

το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που ορίζει τον τρόπο δημιουργίας των ξενόγλωσσων τμημάτων (αναφορικά με τη 2η ξένη γλώσσα) έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο και σε λαιμητόμο των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Οι σχετικοί εγκύκλιοι λειτουργούν αντιφατικά μεταξύ τους και τσαλαπατούν βάναυσα τις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών που συμπληρώνουν κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο τις αντίστοιχες αιτήσεις επιλογής για την επόμενη σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εγκυκλίους διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας, προβλέπονται τα εξής:                                       

α)  Ο ελάχιστος αριθμός για τη δημιουργία τμήματος είναι οι 12 μαθητές/μαθήτριες.

β) Οι μαθητές/μαθήτριες διδάσκονται ως 2η ξένη γλώσσα όποια από τις δυο (Γαλλικά ή Γερμανικά) έχει την πλειοψηφία των δηλώσεων προτίμησης σε επίπεδο τμήματος.

γ) Ο αριθμός των παράλληλων τμημάτων ξένης γλώσσας δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των υφιστάμενων τμημάτων Γενικής Παιδείας.

Ως αποτέλεσμα αυτών σε πολλά σχολεία, ενώ υπερκαλύπτεται ο απαιτούμενος αριθμός των 12 μαθητών δεν δημιουργούνται τα αντίστοιχα τμήματα, καίτοι σε πολλά σχολεία και διαθέσιμη αίθουσα υπάρχει και εκπαιδευτικοί, που αντί να διδάξουν το γνωστικό τους αντικείμενο καλούνται/υποχρεούνται να συμπληρώνουν ωράριο με διάφορες άλλες αναθέσεις κι "άσχετα" αντικείμενα (Διοικητικό έργο, Ευέλικτη Ζώνη κ.λπ.).

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις του 3ου Δ.Σ. Βέροιας με 15 αιτήσεις για Γαλλικά και των συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων 6ου-13ου Δ.Σ. Βέροιας με 18 αιτήσεις (επίσης για Γαλλικά) που, όμως, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δε θα δημιουργηθούν τμήματα Γαλλικών, με διάχυτη την πεποίθηση σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές πως η Πολιτεία αδιαφορεί για τις επιλογές των μαθητών, αφού τους καταδικάζει να παρακολουθούν και στην επόμενη βαθμίδα, κάτι το οποίο δεν επιλέξανε (ενώ αρχικά τους δόθηκε δήθεν, δυνατότητα επιλογής).

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας σας καλούμε να πάρετε όλες τις νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστούν οι μαθησιακές ανάγκες και τα μορφωτικά δικαιώματα κάθε μαθητή σε όλη την επικράτεια ώστε κάθε μαθητής την επόμενη σχολική χρονιά να διδαχθεί τη 2η ξένη γλώσσα που επιθυμεί.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΠΥΡΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                           ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ