Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Μαζικούς διορισμούς και γενναία χρηματοδότηση για την παιδεία ΤΩΡΑ!Σεπτέμβρης 2015
ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΡΑ!
          Στις 11 του Σεπτέμβρη η εκπαιδευτική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη για μια ακόμα σχολική χρονιά με τη σκληρή πραγματικότητα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το ξεκίνημα και της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τα σχολεία να μετρούν τις  πληγές που συνεχώς βαθαίνουν εξαιτίας των εδώ και χρόνια ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών. Αποκαλύπτεται, δυστυχώς πολύ βάναυσα, πως τα μνημόνια διαλύουν τη Δημόσια Παιδεία.
 Το πρώτο κουδούνι θα βρει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και χωρίς χρήματα και τους μαθητές χωρίς το δάσκαλό τους. Συνεχίστηκε και φέτος το γνωστό πλέον μοτίβο των μηδενικών μόνιμων διορισμών και η αναζήτηση των απαραίτητων πιστώσεων για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. Για άλλη μια χρονιά τα κενά σε εκπαιδευτικούς ανέρχονται στις 20.000 και πλέον εκ των οποίων τα περισσότερα θα καλυφθούν με αναπληρωτές  γλίσχρα αμειβόμενοι και μόνιμα εσωτερικοί μετανάστες, από προγράμματα ΕΣΠΑ με όλους τους περιορισμούς που τα συνοδεύουν αλλά και την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων που προωθούν. Να μην ξεχνάμε ότι από τα 22.000 που ήταν τα κενά πέρυσι περίπου 3.000 έμειναν ακάλυπτα όλη τη χρονιά.
Γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως όσο συνεχίζουν να ασκούνται οι μνημονιακές πολιτικές και δεν γίνονται μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τα προβλήματα χρόνο με το χρόνο θα βαθαίνουν και η Δημόσια Παιδεία θα διαλύεται ακόμα περισσότερο.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ
ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Το 3ο μνημόνιο, νόμος 4336/15, που ψηφίστηκε από τη Βουλή μετά την υπογραφή της συμφωνίας από την κυβέρνηση με το «κουαρτέτο» των τοκογλύφων – δανειστών, αλλά και οι «εφαρμοστικοί» νόμοι που θα το συνοδεύουν, αποτελούν συνέχεια των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και την ψήφο τους διεκδίκησαν αυτές οι πολιτικές να μπουν στο περιθώριο.
 Με το 3ο μνημόνιο συνεχίζεται η κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και η μόνιμη επιτροπεία από τους δανειστές, ενώ απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας για τους εργαζόμενους, διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, ιδιωτικοποίησης του εθνικού πλούτου και ύφεσης για την ελληνική οικονομία. Αποτελεί την τελική φάση ακραίων εκβιασμών, τρομοκρατίας και χρηματοδοτικής ασφυξίας από την πλευρά της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, και συμβιβασμών – υποχωρήσεων, σε φόντο άτακτης χρεωκοπίας, από την πλευρά της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες αυτές αποκάλυψαν σε όλο το λαό την αντιδραστική φύση των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και τη μετάλλαξη της ΕΕ από Ευρώπη των κρατών σε Ευρώπη των Γερμανών.
Τα μέτρα αυτά, ιδιαίτερα όσον αφορά τους τομείς της ασφάλισης, της φορολογίας, της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, των μισθών, των εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, είναι μέτρα ακραία νεοφιλελεύθερα και θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και του λαού.
 Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπήρχαν κατοχυρωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, η μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Παράλληλα, είναι ορατή νέα μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, μέσα από ένα νέο μισθολόγιο που θα ψηφιστεί μέσα στο 2015 και θα ισχύσει από 1-1-2016.
Η νέα δέσμευση, ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011, με την ανάλογη αναθεώρησή της, θα είναι οδηγός για τις εκπαιδευτικές αλλαγές, μπορεί να επιφέρει σοβαρές αρνητικές εξελίξεις τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα (όπως π.χ. ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση και την υποχρεωτική μαθητεία βάσει του ν.4186/13, συνέχιση της υλοποίησης της «μεταρρύθμισης του νέου σχολείου» και αξιολόγηση των σχολείων βάσει της λεγόμενης «αποδοτικότητας», που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίησή τους) όσο και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (όπως αύξηση ωραρίου, επαναφορά της αξιολόγησης-χειραγώγησης εκπαιδευτικών κ.λπ.). 
Υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του κλάδου μας, θα οργανώσουμε άμεσα την αντίσταση των εκπαιδευτικών και των γονιών σε κάθε αντιεκπαιδευτική αλλαγή που θα επιχειρηθεί, για να υλοποιηθούν οι παραπάνω κατευθύνσεις του μνημονίου.
 Γενικότερα, οι εκπαιδευτικοί μαζί με όλους τους εργαζόμενους, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, με τους αγώνες τους θα αντισταθούν και τελικά θα ακυρώσουν στην πράξη την εφαρμογή των νέων μνημονιακών μέτρων και πολιτικών.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην απογοητευτούν και να μπουν δυναμικά στη μάχη για την ακύρωση στην πράξη των νέων μνημονιακών μέτρων.
Με συλλογικούς και ενωτικούς αγώνες:
·         για ένα σχολείο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς με παιδιά χαρούμενα, γεμάτα με ελπίδες για το αύριο
  • υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων
  • διασφαλίζουμε την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση ως δημόσια και κοινωνικά αγαθά
  • ακυρώνουμε μνημόνια και λιτότητα

Συνεχίζουμε για:
ü  τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
ü  τραπεζικό σύστημα με δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο
ü  κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα
ü  ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις
ü  για την ανατροπή της συνεχιζόμενης πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας.
Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς