Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Ημαθίας: Η τοποθέτηση του εκλεγμένου αντιπροσώπου της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) στον ΣΕΠΕ Ημαθίας Παναγιώτη Χατζησάββα για τα πεπραγμένα της ΔΟΕ





Χατζησάββας Παναγιώτης από τον ΣΕΠΕ Ημαθίας εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών - Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Περίσσεψε σε αυτή την αίθουσα η υποκρισία και η «αγωνιστικότητα» από εκείνους που ήταν εξαφανισμένοι στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Γενάρη για το δικαίωμα των αναπληρωτών στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Οι συνάδελφοι αναπληρωτές γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά ποιος ήταν στο πλευρό τους, ποια συνδικαλιστική δύναμη τους στήριξε και τους στηρίζει.

Γνωρίζουν πως από την ΑΣΕ διατυπώθηκε η θέση – που αγκαλιάστηκε από τους αναπληρωτές συναδέλφους μας - για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για εδώ και τώρα 30.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση που τους έχει ανάγκη. Γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή η θέση, η μόνη που ένωνε όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές και δεν τους παρέδιδε βορρά στον κανιβαλισμό λοιδορήθηκε και πολεμήθηκε από όλους τους άλλους που αναμάσησαν την επιχειρηματολογία του κ. Γαβρόγλου για  δήθεν λεόντεια και μη ρεαλιστική θέση του ΠΑΜΕ.

Γνωρίζουν επίσης πως ήταν η ΑΣΕ που διατύπωσε τη θέση κι αγωνίζεται για την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους.

Όσοι εδώ μέσα κραδαίνουν τον μπαμπούλα του Μητσοτάκη – και δεν το κάνουν μόνο οι συνδικαλιστές της ΕΡΑ - καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της επέτρεψε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ διέσυρε την έννοια της αριστεράς, έσπειρε την απογοήτευση στον κόσμο κι αποδείχθηκε το καλύτερο «πλυντήριο» για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Λέει η κυβερνητική ΕΡΑ πως δε θα γυρίσει η χώρα πίσω. Μα τον Μητσοτάκη, συνάδελφοι της ΕΡΑ, η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να τον φέρει καβάλα στο άλογο, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

ο λαός μας και ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν έχει τίποτα θετικό να προσδοκά είτε από μια κυβέρνηση της ΝΔ αυτοδύναμη ή σε συνεργασία με τα πρόθυμα κόμματα μιας χρήσης είτε από μια νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλοι γνωρίζουν πως η ίδια αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική θα συνεχιστεί πιο έντονα.

Αντίπαλο δέος στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, μπορεί να είναι μόνο το ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, που δεν αποδέχεται τη λογική ότι «όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι περασμένα ξεχασμένα», που αγωνίζεται ανυποχώρητα για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών και λαϊκών αναγκών.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Προϋπόθεση για να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη είναι να αποδυναμωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΔΑΚΕ, της ΔΗΣΥ και του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο (ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) που βάζει πλάτη στις κυβερνήσεις για να περνούν οι αντιλαϊκές πολιτικές και την ίδια ώρα γυρνά την πλάτη στους συναδέλφους μας αναπληρωτές και στρώνει το έδαφος για την επέλαση της αξιολόγησης, που χαρακτηρίζει το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών «λαϊκισμό και ουτοπία».

Τη λύση, όμως, δεν μπορούν να τη δώσουν ούτε οι δυνάμεις των «Παρεμβάσεων» που λειτούργησαν ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και με όχημα την «ενότητα της αριστεράς» πάλεψαν για «να φύγουν οι ΣαμαροΒενιζέλοι» και να έρθει - όπως έλεγαν - η «πρώτη φορά αριστερά».

Είναι αυτοί που σε κεντρικές επιλογές ταυτίστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και γι' αυτό έχουν τεράστια πολιτική ευθύνη.

Που δε χάνουν ευκαιρία να χειροκροτήσουν και να βάλουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική, όπως έπραξαν με την εφαρμογή-εμπαιγμό της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, απουσία κρατικής δαπάνης.

Είναι οι ίδιοι σήμερα που μαζί με τους συνδικαλιστές της κυβερνητικής ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ αποδέχονται ακόμα και τη στέγαση των νηπίων στα κοντέινερ, χύνοντας ταυτόχρονα τόνους λάσπη για τους κομμουνιστές δημάρχους και το ΠΑΜΕ πως δήθεν δεν θέλουν την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Άλλωστε μέχρι προχθές ακόμα έψαχναν να βρουν το πρόσημο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα δικά τους στελέχη και από το βήμα του συνεδρίου λανσάρουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για τον μπαμπούλα του Μητσοτάκη που έρχεται. Μόνο κάλεσμα να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν ακόμα!

Είναι οι ίδιοι που στα σωματεία δηλώνουν αντικυβερνητικοί αλλά ταυτόχρονα στους ΟΤΑ δε διστάζουν ακόμα και να ηγούνται των δημοτικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τα δικά τους στελέχη που φωτογραφίζονται σε συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος, που προλογίζουν υποψήφιους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας όχι μόνο την αμέριστη στήριξή τους αλλά και την ιδεολογική τους ταύτιση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Υπάρχει ένας κόσμος, όπως και ο ομιλών, που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε σε άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς χώρους αλλά σήμερα κάνει το αποφασιστικό βήμα της στήριξης και συμπόρευσης τόσο σε συνδικαλιστικό επίπεδο με το ΠΑΜΕ όσο και σε πολιτικό με το ΚΚΕ.

Υπάρχει, επίσης, ένας κόσμος – κι εδώ μέσα στο συνέδριο – που μπορεί να είναι εκλεγμένος με διάφορα άλλα σχήματα αλλά έχει ανοιχτές τις κεραίες του και μας ακούει με προσοχή κι αναγνωρίζει αυτό που λένε όλο και περισσότεροι συνάδελφοι στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς ότι «αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ, φύλλο δε θα κουνιόταν».

Σε αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, θέλω να απευθυνθώ λέγοντάς του πως τώρα είναι η ώρα της συμπόρευσης με το ταξικό κίνημα.

Τώρα είναι η ώρα να βγουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ δυνατές κι ενισχυμένες, για συνδικάτα ταξικά κι όχι κυβερνητικά, για να αλλάξει η ζωή μας, για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης των αναγκών μας.
 
Γι' αυτά που μας «έκλεψαν», γι' αυτά που ζούμε και αυτά που ετοιμάζουν και κυρίως για όσα δικαιούμαστε.