Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Υποβιβασμοί σχολικών μονάδων

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ                                                      Βέροια  14-9-2023

Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ                                                              Αρ. Πρωτ.: 2

Τηλέφωνο     : 2331026286

FAX  : 2331026286                                                                     

e-mail  : ekpeima@gmail.com                                                         ΠΡΟΣ:  Όλα τα μέλη

Ιστολόγιο   : ekpeima.blogspot.com                                                

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Αντί για προσλήψεις κλείνουν τμήματα και υποβαθμίζονται σχολεία

  Ιδιαίτερα δυσάρεστη αν και αναμενόμενη πορεία ακολούθησε η διακοπή λειτουργίας του ενός από τα τρία διδακτήρια του ΔΣ Αγίας Βαρβάρας-Ασωμάτων-Άμμου και συγκεκριμένα το διδακτήριο της Άμμου. Όπως πληροφορήθηκε η εκπαιδευτική κοινότητα της Ημαθίας, οι γονείς ξεσηκώθηκαν εναντίον του Δ/ντη, ο οποίος εκτελώντας τις εντολές του ΥΠΑΙΘΑ, επιχείρησε να μεταφέρει τον σχολικό εξοπλισμό από τη μονάδα της Άμμου σε άλλη αίθουσα.

  Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας είμαστε με το μέρος του Διευθυντή που ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται αναίτια. Κατανοούμε την οργή των γονέων και κηδεμόνων, όμως, πέρα από ενδεχόμενους λανθασμένους τοπικούς χειρισμούς, θεωρούμε πως ο αληθινός υπαίτιος στον οποίο θα έπρεπε να στραφούνε για εξηγήσεις και δικαίωση είναι ο σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘΑ ένας σχεδιασμός που οι συνέπειές του πλήττουν όχι μόνο τη συγκεκριμένη αλλά πολλές ακόμη σχολικές μονάδες της περιοχής μας.

Τέτοιες εμφανείς συνέπειες αποτελούν :

ü  Η υποστελέχωση σχολικών μονάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών  Α’ φάσης σε σχέση με τα δηλωμένα κενά και τη δραστική μείωση των παράλληλων στηρίξεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία!

ü  Το στρίμωγμα των μαθητών σε 8ωρα υπερ-διευρυμένα ολοήμερα τμήματα των 25 μαθητών, απόφαση χωρίς καμία παιδαγωγική θεμελίωση, σε «γερασμένα» κτίρια χωρίς τους κατάλληλους χώρους, πολλά εκ των οποίων (8.000 από τα 18.500) δεν έχουν καν ελεγχθεί ως προς την αντισεισμική τους θωράκιση! Αν σε αυτά προστεθούν οι «αίθουσες» - κοντέινερ, αυτές που πλημμυρίζουνε με την πρώτη βροχή και οι μαθητές φτιάχνουνε γέφυρες με θρανία για να απεγκλωβιστούν, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος που ταλανίζει τη σχολική στέγη.

ü  Περαιτέρω αποδυνάμωση και υποβάθμιση όσων σχολικών μονάδων απέμειναν μέσω διαδικασιών «ελεύθερης αγοράς» (αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, επιλογή μονάδας φοίτησης από το γονέα-άραγε με ποια κριτήρια;)

Ο κατάλογος των συνεπειών γίνεται πραγματικά μακρύς αν συμπεριληφθεί η ανασφάλεια «νεοδιόριστων» (με 10 και πάνω χρόνια προϋπηρεσίας!) συναδέλφων εξαιτίας της εισαγωγικής τους αξιολόγησης, η οικονομική αποδυνάμωση εκπαιδευτικών και γονέων από την εξαντλητική ακρίβεια, η (από τα μνημονιακά έτη ακόμη) υπογεννητικότητα και απουσία κινήτρων για διεύρυνση της οικογένειας, η φυγή προς το εξωτερικό ή τις μεγαλουπόλεις, οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίοι διαμένουν σε κάμπινγκ και στα αυτοκίνητά τους μέχρι να βρεθεί έστω ένα διαθέσιμο δωμάτιο….

  Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας, καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ να αντιληφθεί επιτέλους πως, πίσω από τους αριθμούς που εμφανίζονται στο Myschool ή σε λογιστικά φύλλα του excel υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για να επιβιώσουν με πενιχρούς μισθούς και εν μέσω ενός τεράστιου κύματος ακρίβειας. Ως πάγιο αίτημα, καλούμε τους τοπικούς Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ν’ αναδεικνύουν και να αντιδρούν ενιαία και δυναμικά στην υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Καλούμε, τέλος, τη ΔΟΕ να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της πολιτικής των συγχωνεύσεων του Υπουργείου του αυταρχισμού και της αλαζονείας, να απαιτήσει να παύσουν οι αντιπαιδαγωγικές και υγειονομικά προβληματικές ενέργειες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, που οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

             ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ                                      ΓΚΟΓΚΑ ΕΛΕΝΗ