Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ      Βέροια 12-09-2016
Περικλέους 2 – 59100 – ΒΕΡΟΙΑ                                    
Τηλέφωνο     : 2331026286         Αρ. Πρωτ.148
FAX  : 2331026286     ΠΡΟΣ: Τα μέλη του Συλλόγου-  ΜΜΕ        

  e-mail         : ekpeima@gmail.com              
  Ιστολόγιο   : ekpeima.blogspot.com

Θέμα : «Ανακοίνωση για τις ρυθμίσεις της προσχολικής αγωγής ».

           To ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει την προσχολική εκπαίδευση στη μέγγενη των πολιτικών ενός Υπουργείου Παιδείας, που θα μείνει στην ιστορία  της Εκπαίδευσης ως ο «οδοστρωτήρας» του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.
Το ολοήμερο νηπιαγωγείο αποτελεί πια ιστορία... Φρόντισε για αυτό η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!!
                Με τις Υπουργικές αποφάσεις, διαλύεται ένα θεσμός που αποτελεί καινοτομία για την φιλοσοφία του προγράμματός του και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στα παιδιά, μέσα από την ποιοτική προέκταση του χρόνου που διαθέτει.
            Οι ρυθμίσεις για την προσχολική αγωγή που μέσα στο 2016 (και ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι) αποφάσισε και επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας, απέχουν πολύ από την παιδαγωγική θεώρηση της λειτουργίας του νηπιαγωγείου στοχεύοντας αποκλειστικά στον περιορισμό των αναγκών σε νηπιαγωγούς και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε πλήρη εναρμόνιση με τα μνημόνια.
                Το νέο ενιαίο ολοήμερο νηπιαγωγείο του κυρίου Φίλη, αποτελεί το απόλυτο δείγμα της παρακμής του εκπαιδευτικού συστήματος. Αποτελεί ένα  μόρφωμα, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, που έχει ανάγκη την ενίσχυση και όχι την εξαθλίωση των βασικών εκπαιδευτικών δομών.
           Η διάκριση του προγράμματος σε βασικό υποχρεωτικό και προαιρετικό , ο κατακερματισμός του σε διδακτικές ώρες, η υποχρεωτική ανάθεση τμήματος για ολόκληρη τη σχολική χρονιά σε μια νηπιαγωγό χωρίς τη δυνατότητα εναλλαγής, η αυτονομία δραστηριοτήτων των δύο προγραμμάτων, χωρίς καμία σύνδεση, καμία σχέση δεν έχουν με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και διδακτικές προσεγγίσεις. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τους πιο πιστούς πλέον Μνημονιακούς, να παριστάνουν τους μεταρρυθμιστές!
          Αλήθεια πώς εξυπηρετείται  η ποιότητα της εκπαίδευσης με ανύπαρκτο σχεδιασμό ή με εξαγγελίες που ανατρέπονται από την μια στιγμή στην άλλη, όταν οι γονείς και οι μαθητές που είναι οι ωφελούμενοι της εκπαίδευσης δεν υπολογίζονται κατά τον προγραμματισμό και οι εκπαιδευτικοί που αποτελούν των κινητήριο μοχλό της εκπαίδευσης υποχρεώνονται σε ρόλους για τους οποίους είναι έξω από τα καθήκοντά τους;
          Πώς το νέο ενιαίο ολοήμερο νηπιαγωγείο σέβεται τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας όταν η προσέλευση των παιδιών γίνεται από 8:00 π.μ που ήταν για όλους, σε 8:20-8:30; Αναρωτήθηκαν αν οι γονείς που θέλουν να επιλέξουν το βασικό πρόγραμμα για να εξυπηρετηθούν με την αποχώρηση στις μία (αν τυχόν έχουν παιδιά στο δημοτικό) αν δουλεύουν και τι ώρα πιάνουν δουλειά; Πώς εξυπηρετεί παιδαγωγικά τη σταδιακή  ένταξη του νηπίου στο χώρο του νηπιαγωγείου όταν στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα του γονέα να φέρει ο ίδιος το παιδί του στο σχολείο κάτι που τώρα αναγκαστικά θα γίνεται από τρίτα πρόσωπα.
Το νέο ενιαίου τύπου νηπιαγωγείο:
·         Καταργεί στην ουσία την υποχρεωτική φοίτηση για τα νήπια που οι γονείς τους επέλεγαν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
·         Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε προαιρετικό μετά την λήξη του πρωινού προγράμματος στις 13:00.
·         Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα του Ολοήμερου χάνει την όποια παιδαγωγική σύνδεση είχε με την πρωινή λειτουργία γιατί αφενός γίνεται προαιρετικό και αφετέρου αφορά μια εντελώς διαφορετική σύνθεση νηπίων στο ολοήμερο τμήμα από αυτή του πρωινού, αφού σ' αυτό θα φοιτούν παιδιά από διάφορα τμήματα. 
·         Δημιουργείται ένας «νέος τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» μετά το πρωινό και όχι ένα «Ενιαίο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια και προνήπια» που είναι ανάγκη της εποχής.

                Το νέο ενιαίου τύπου ολοήμερο νηπιαγωγείο, το νηπιαγωγείο Φίλη, είναι το νηπιαγωγείο των εκπτώσεων, σε επιστημονικότητα και φιλοσοφία και θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εκπαίδευση των παιδιών και τις εργασιακές σχέσεις των νηπιαγωγών.
ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: «Το μεγαλύτερο ανέκδοτο»!

       Η έκδοση ταυτόχρονα και δεύτερης Υπουργικής Απόφασης, με ημερομηνία 1/8/2016, που «καθορίζει το ωράριο των Νηπιαγωγών», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο ανέκδοτο του καλοκαιριού»! Η αντιστοίχιση του ωραρίου με τους δασκάλους, με βάση το ν.4115/2013, σημαίνει ότι για το 99,99% των Νηπιαγωγών όχι απλά δεν αλλάζει τίποτα, αλλά νομοθετείται και με τη βούλα το 25ωρο (που στην πραγματικότητα είναι το 30ωρο γιατί το διάλλειμα που καθημερινά είναι 40 λεπτά, αποτελεί διδακτικό χρόνο αφού ούτε εφημερίες μπορούν να έχουν)
Ουσιαστικά το ωράριο αυξάνεται …σεμνά και ταπεινά..
 Η Υπουργική απόφαση αφορά τον αστρονομικό αριθμό των 9 Νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα (που έχουν οργανικότητα από 4/θ και άνω) στα οποία ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση ωραρίου!!!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

§  Καταγγέλλει την συστηματική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του   ΥΠΠΕΘ για υποβάθμιση του ολοήμερου νηπιαγωγείου
§  Απαιτεί Να ανακληθούν τώρα οι ρυθμίσεις της Υ.Α. για το Νηπιαγωγείο
§  Απαιτεί δυνατότητα εναλλαγής του ωραρίου ανάμεσα στις νηπιαγωγούς του
             βασικού και του προαιρετικού προγράμματος, με απόφαση του συλλόγου
             διδασκόντων
  • Ζητά ενιαίο πρόγραμμα και στόχους, με συνεργασία των νηπιαγωγών

  • Ζητά  ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).
  • Ζητά τη θεσμοθέτηση του Ωραρίου για όλες τις νηπιαγωγούς στη βάση της θέσης για ενιαίο ωράριο όλων των εκπαιδευτικών


                          ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ                         ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ