Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Ημαθίας: Για μια ακόμη φορά με ευθύνη της πλειοψηφίας ΑΠΩΝ ο ΣΕΠΕ Ημαθίας από τις κινητοποιήσεις του κλάδου


Βέροια, 12/1/2019

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για μια ακόμα φορά και σε μια τόσο κομβική κινητοποίηση όπως αυτή της 11/1/2019 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας πέταξε χαρταετό!

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) Π.Ε. Ημαθίας στις χριστουγεννιάτικες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο Σύστημα «διορισμών-προσλήψεων» εκπ/κών έγκαιρα επισήμανε και ενημέρωσε για τις τότε κινητοποιήσεις στην Αθήνα (10/12, 20/12) τονίζοντας την ανάγκη να είμαστε σε αγωνιστική επιφυλακή.

Με το ξεκίνημα της εβδομάδας ζητήσαμε Συνεδρίαση του Δ.Σ. και Έκτακτη Γενική Συνέλευση - που όμως δικαιολογημένα ματαιώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Προτείναμε και συμφώνησαν 6 στα 9 μέλη του Δ.Σ. (πλην ΔΑΚΕ) τη δρομολόγηση λεωφορείου για την απεργιακή κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 11/1/2019 στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Μέσα από ένα ατέρμονο και σκόπιμο γαϊτανάκι κωλυσιεργιών και χρονοτριβών, τελικά, κατόπιν αφόρητων πιέσεων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας (ΔΑΚΕ) έστειλε την απόφαση για τη δρομολόγηση του λεωφορείου  κυριολεκτικά στο παρά πέντε (Πέμπτη 10/1, 1:00 μ.μ.) με φυσικό και κατά την εκτίμησή μας  επιδιωκόμενο εκ μέρους της ΔΑΚΕ επακόλουθο τη μη ενημέρωση των συναδέλφων. Τελικά, αυθαίρετα για ακόμα μια φορά, το λεωφορείο με απόφαση του Προέδρου δε ναυλώθηκε!!!

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) Π.Ε. Ημαθίας συγκροτημένα έδωσε το δυναμικό της παρόν στην κινητοποίηση της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη την ώρα που οι άλλες παρατάξεις, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, έλαμψαν δια της απουσίας τους. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεία 15 περίπου εκπ/κών, απαρτιζόμενη από Προέδρους Σ.Ε.Π.Ε και Ε.Λ.Μ.Ε., συναντήθηκε με την Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Νοτοπούλου και με τον Προϊστάμενο Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσ/νίκη, κ. Γ. Αγγελόπουλο, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας μονίμων και αναπληρωτών εκπ/κών, αλλά και φοιτητών, για το σχέδιο νόμου για τα κριτήρια διορισμών και προσλήψεών τους στη Δημόσια Εκπ/ση. 

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπ/κοί ανέδειξαν όλα τα μελανά σημεία των εξαγγελιών του Υπουργού Παιδείας και δήλωσαν αποφασισμένοι, ενωμένοι να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ώσπου ν’ αποσυρθεί το επίμαχο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά:

α) για τον ύποπτο χρόνο των εξαγγελιών (εντός των διακοπών των Χριστουγέννων), κάτι που το Υπουργείο έχει καθιερώσει για όλες τις σημαντικές εκπ/κές αλλαγές το τελευταίο διάστημα (Πάσχα και Καλοκαίρι, για τα Ε.Α.Ε.Π, για τα Ολοήμερα, για το Π.Δ. 79, για το ωράριο εκπ/κών της Β/θμιας), και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για όλες τις αντιδραστικές πολιτικές.

β) για τον προεκλογικό, ψηφοθηρικό χαρακτήρα των εξαγγελιών για τον αριθμό των 15.000 μόνιμων διορισμών (σε βάθος 3ετίας).

γ) για την ανακύκλωση της ανεργίας και την κλοπή της προϋπηρεσίας - το "ταβάνι" στη μοριοδότηση - των    αναπληρωτών (που θα πετάξει έξω από τους πίνακες πολλούς απ' όσους εργάστηκαν ως τώρα) και τις ανατροπές στον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

δ) για τις αδικίες, τις εντάσεις τις αντιπαλότητες, τον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία στα οποία οδηγούν τα κριτήρια και για τις ανακατατάξεις στους πίνακες, που αυτά θα επιφέρουν, κάθε διετία.

ε) για την απαξίωση του βασικού πτυχίου και τη φάμπρικα πιστοποιήσεων, μεταπτυχιακών, βεβαιώσεων, καταρτίσεων, σεμιναρίων που θα εκτοξευτεί, για τους έχοντες, βασικά, τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν (ταξικότητα των κριτηρίων).

 ζ) για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που καλύπτουν κάθε χρόνο, οι 25.000 και πλέον αναπληρωτές που προσλαμβάνονται και τη συνακόλουθη ρεαλιστικότητα του αιτήματος μονιμοποίησής τους.

η) για την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

θ) για τις υποσχέσεις που δόθηκαν (για διορισμούς κι εξίσωση δικαιωμάτων) και δεν κρατήθηκαν.

ι) για τις επιταγές των "Θεσμών" - Ε.Ε. και Ο.Ο.Σ.Α. (για το Σχολείο της Αγοράς και την διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων) - που άνευ παρεκκλίσεως εφαρμόζει η κυβέρνηση, αντί της κάλυψης των λαϊκών αναγκών, (εκτός κι αν είναι κυβερνητικές οι επιλογές κι όχι μνημονιακές δεσμεύσεις). 

κ) για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, υποχρέωση του κράτους, που έπρεπε να είναι αυτονόητα κι αδιαπραγμάτευτα τον 21ο αιώνα.
λ) για την δρομολογούμενη εφαρμογή και για τους μόνιμους, της υποτιθέμενης "καλής Αξιολόγησης", πιθανότατα στη βάση των ίδιων κριτηρίων.

μ) για την αναγκαιότητα δημόσιας και δωρεάν Επιμόρφωσης και τους τρόπους αναβάθμισης των βασικών σπουδών.

ν) για τον "εμπαιγμό, την κοροϊδία, την πολιτική ανηθικότητα" της Κυβέρνησης, που, κατά το δοκούν εφαρμόζει επιταγές του Σ.τ.Ε., του ΑΣΕΠ, του Συντάγματος.

Από την πλευρά της Υφυπουργού και του Προϊσταμένου, έγινε δύο φορές προσπάθεια να σπάσει αυτό το αρραγές μέτωπο που φαινόταν ότι είχε δημιουργηθεί (μία, όταν υπονόησαν ότι οι παριστάμενοι εκπροσωπούσαν τους Συλλόγους τους και δεν μεταφέρανε τις αποφάσεις των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών τους Οργανώσεων - Δ.Ο.Ε.-Ο.Λ.Μ.Ε. - και μία, όταν τους ζητήθηκε να υποδείξουν τρόπους για να εφαρμοστούν οι όποιοι διορισμοί προτείνουν να υλοποιηθούν), για να πάρουν την αποστομωτική απάντηση ότι η κυβέρνηση έχει όλο τον εκπ/κό κόσμο απέναντί της, που ζητά άμεσους μόνιμους διορισμούς, όλων των αναπληρωτών που έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια στην Εκπ/ση και απόσυρση  της Τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας για το Σύστημα διορισμών-Προσλήψεων των Εκπ/κών. 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ