Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Ημαθίας: Ας μιλήσουμε για τους αναπληρωτές και πόσο τους «στηρίζει» η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ) σε ΔΟΕ και ΣΕΠΕ Ημαθίας


Ας μιλήσουμε για τους αναπληρωτές και πόσο τους «στηρίζει» η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ) σε ΔΟΕ και ΣΕΠΕ Ημαθίας

Βέροια, 10/11/2019
Το πόσο «στηρίζει» η πλειοψηφία της ΔΟΕ και του ΣΕΠΕ Ημαθίας (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ) τους συναδέλφους μας αναπληρωτές στον αγώνα για μόνιμη σταθερή εργασία αλλά και για εξίσωση των δικαιωμάτων είναι λίγο πολύ γνωστό.
Όχι μόνο ήταν άφαντοι από τις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, που σημαδεύτηκαν από την ωμή καταστολή και τον τραυματισμό της συναδέλφισσας της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Θεοδώρας Δριμάλα και του βουλευτή του ΚΚΕ, δασκάλου, Γιάννη Δελή αλλά δε δίστασαν δια στόματος του Προέδρου του Συλλόγου μας να δηλώνουν πως δεν χρειάζεται ο Σύλλογός μας να κάνει κάτι για τους αναπληρωτές αλλά να κρατήσουμε δυνάμεις!!!
Σε συνέχεια της στάσης τους αυτής – συνεπικουρούμενη εν προκειμένω και από την παράταξη της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ - ήρθε η άρνηση να στηρίξουν το αίτημα πάνω από 150 συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου, για την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης στη μονιμοποίηση όλων συμβασιούχων. Αυτή η πρωτοβουλία ήταν η πιο σημαντική προσπάθεια κοινής δράσης και συντονισμού,  που έγινε ποτέ στον χώρο του Δημοσίου για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Μάλιστα είναι τόση η «ευαισθησία» και το «ενδιαφέρον» τους για τους αναπληρωτές που στην πρόσφατη 88η Γ.Σ. της ΔΟΕ με απόφαση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ) το ζήτημα των ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ δεν υπήρχε καν ως θέμα συζήτησης στην Ημερήσια Διάταξη!!! Το θέμα παραπέμφθηκε για την όποια συζήτηση την τελευταία μέρα του συνεδρίου στο Πρόγραμμα Δράσης, παρά την πρόταση που επίμονα κατέθεσε η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) για να μπει ως κανονικό θέμα συζήτησης στην Ημερήσια Διάταξη.
Τελικά, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας υπερψήφισαν το γενικόλογο κι αόριστο αίτημα για «Μαζικούς μόνιμους διορισμούς», το οποίο απέχει πολύ από αυτό που ζητούν οι συνάδελφοι αναπληρωτές και που διατυπώθηκε ως θέση-αίτημα από την ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) για «Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, για 35.000 διορισμούς εκπαιδευτικών» που τους έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο για να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Δηλαδή, για να το καταστήσουμε ακόμα πιο σαφές, το γενικόλογο κι αόριστο αίτημα της πλειοψηφίας της ΔΟΕ για «Μαζικούς μόνιμους διορισμούς» σημαίνει στην καλύτερη των περιπτώσεων έναν μικρό αριθμό συναδέλφων που ίσως κάποτε θα μονιμοποιηθούν και για τη συντριπτική πλειοψηφία ανεργία, απόλυση, εργασιακή ανασφάλεια, κριτήρια και προσοντολόγιο.
Αξίζει να επισημανθεί πως νερό στον μύλο για την επιβολή του προσοντολογίου έριξε και η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, που μιλούσε για ανάγκη θέσπισης κάποιων κριτηρίων διορισμού (πτυχίο – προϋπηρεσία) και αναμασούσε μαζί με ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ και Υπουργείο Παιδείας την επιχειρηματολογία για μη ρεαλιστικό αίτημα της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) για 35.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, το μόνο αίτημα που ένωνε όλους τους αναπληρωτές και δεν τους άφηνε να αλληλοσπαράσσονται.
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε και να θέσουμε στην κρίση των συναδέλφων τα όσα είπε στην πρόσφατη 88η Γ.Σ. της ΔΟΕ η ΔΗΣΥ δια του κ. Σταύρου Πετράκη, αντιπροέδρου της ΔΟΕ, ο οποίος απευθυνόμενος στην ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) μάς κατηγόρησε πως λαϊκίζουμε και χαϊδεύουμε τα αυτιά των αναπληρωτών, αφού για τον κ. Πετράκη και τη ΔΗΣΥ δεν υπάρχει χώρος για να διοριστούν οι 35.000 αναπληρωτές, μιας και μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός.
Τους απαντάμε πως οι συνάδελφοι αναπληρωτές καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια πάγιες ανάγκες, κάθε Σεπτέμβρη προσλαμβάνονται και κάθε Ιούνιο απολύονται, αναπληρώνοντας τους ίδιους τους εαυτούς τους. Πέρυσι σε Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση δούλευαν πάνω από 33.000 αναπληρωτές! Φέτος ήδη έχουν προσληφθεί 36.910 χωρίς μάλιστα να έχουν καλυφθεί όλα τα κενά!
Εξάλλου για λαϊκισμό και μη ρεαλιστικά αιτήματα μάς κατηγορούσαν οι πλειοψηφούσες παρατάξεις στη ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ) κι όταν προτείναμε τη στήριξη των αναπληρωτών με μείωση των εισιτηρίων στα Μ.Μ.Μ., για επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτιση σε δημόσιες κρατικές δομές.
Όμως η ΔΗΣΥ κι ο κ. Πετράκης προχώρησε ακόμα περισσότερο υποστηρίζοντας θέσεις που δεν αρμόζουν σε συνδικαλιστικά χείλη. Πιο συγκεκριμένα η ΔΗΣΥ υποστήριξε πως οι αναπληρωτές της Παράλληλης Στήριξης πρέπει να είναι καταδικασμένοι στην εργασιακή ανασφάλεια, να μη διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού για τη ΔΗΣΥ του κ. Πετράκη δεν μπορούν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί γιατί δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις στην Παράλληλη Στήριξη.
Τους απαντάμε πως οι Διευθύνσεις γνωρίζουν κάθε χρόνο πόσες είναι περίπου οι ανάγκες, οι οποίες να σημειωθεί δεν καλύπτονται όλες με έναν εκπαιδευτικό ανά μαθητή, και πως κατά συνέπεια αυτά που ισχυρίζεται η ΔΗΣΥ είναι ένα τεχνικό διαδικαστικό ζήτημα, που μπορεί πολύ εύκολα να επιλυθεί, αφού μια χαρά μπορούν να δοθούν οργανικές σε επίπεδο Δήμων ή Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
«Ευαισθησίας» συνέχεια είχαμε και στα τέλη του Αυγούστου 2019, όταν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ στον σύλλογό μας αρνήθηκαν να πάρουν αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που γίνονταν εκείνο το διάστημα γιατί το ΥΠΑΙΘ δεν αναγνώριζε στους συναδέλφους αναπληρωτές την περσινή προϋπηρεσία.
Τελευταίο επεισόδιο στον θλιβερό τους κατήφορο είναι τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση του ΣΕΠΕ Ημαθίας της 31/10/2019 με τη ΔΑΚΕ και τη ΔΗΣΥ να αρνούνται τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στη  σύσκεψη Συλλόγων,  ΕΛΜΕ  και  Επιτροπών  Αναπληρωτών  την  Κυριακή  3 Νοέμβρη στην Αθήνα με σκοπό την κλιμάκωση της πάλης μας για όλα τα προβλήματα στην εκπαίδευση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η πλειοψηφία της ΔΟΕ και του ΣΕΠΕ Ημαθίας ήταν τροχοπέδη στην οργάνωση του αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνεχίζει αταλάντευτα να τάσσεται με την πολιτική των κυβερνήσεων, να μην παίρνει κανένα μέτρο οργάνωσης της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αφού επί της ουσίας συμφωνεί με αυτήν π.χ. πολεμούν το αίτημα της μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών, στηρίζουν με χέρια και με πόδια την αξιολόγηση.
Μονόδρομος για τον κόσμο της εκπαίδευσης είναι η οργάνωση της πάλης από τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και τις ΕΛΜΕ, ο συντονισμός της δράσης τους, η διαμόρφωση συσχετισμών σε αυτά που να δίνουν τη δυνατότητα να παίξουν τον πραγματικό τους ρόλο, η ενίσχυση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών. Είναι καθοριστική η στήριξη από τους αναπληρωτές των ψηφοδελτίων της ΑΣΕ ώστε στα σωματεία να μπουν στο επίκεντρο της πάλης οι πραγματικές μας ανάγκες.
Η ελπίδα βρίσκεται στον μαζικό – ενωτικό – ταξικό αγώνα, στη συμπόρευση με το πιο ζωντανό και μαχητικό τμήμα του κινήματος, τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ!
Με το ΠΑΜΕ του αγώνα, της μόρφωσης και της δουλειάς μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα, μπορούμε να σηκωθούμε ένα μπόι ψηλότερα…να δούμε τον ορίζοντα που βρίσκεται έξω από τη μιζέρια της σημερινής κοινωνία και του σημερινού σχολείου!!!

Στις 27/11 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ

ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι εκλεγμένοι στο Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας
με το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ)
Κοκοζίδου Άννα
Χατζησάββας Παναγιώτης