Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Ημαθίας: Για την ωμή κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α και τη στάση της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ στον ΣΕΠΕ Ημαθίας


Για την ωμή κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α και τη στάση της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ στον ΣΕΠΕ Ημαθίας

Βέροια, 11/11/2019
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στην τακτική συνεδρίαση της 31/10/2019 του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας, βάλαμε ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, θέμα συζήτησης στην Ημερήσια Διάταξη το επισυναπτόμενο "Ψήφισμα ενάντια στην ωμή κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α", στηρίζοντάς το με το πιο κάτω σκεπτικό:

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, με δωρεάν προγράμματα και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα έργου (κάθε χρόνο, βγαίνουν "καθαροί", δηλαδή χωρίς να κάνουν χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας, πάνω από 300 άνθρωποι!).

Η ως τώρα λειτουργία του βασιζόταν στην ενεργητική συμμετοχή των μελών του σε όλες τις δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες, με κορυφαία την εκλογή από τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, του εθελοντικού και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου (!). Όμως, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφερε με διαδικασίες κατεπείγοντος, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία καταργεί το Αυτοδιοίκητο του ΚΕ.Θ.Ε.Α.                                                                           
Σε αυτήν προβλέπεται ο διορισμός του 7μελούς Δ.Σ. απ’ τον Υπουργό Υγείας (!), με μέλη που θα πρέπει να είναι "καταξιωμένα πρόσωπα του οικονομικού χώρου, έμμισθα και ελευθέρως ανακλητά" (!) και καλείται το Δ.Σ., εντός τριμήνου, να καταρτίσει το νέο κανονισμό λειτουργίας του. Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας θα κάνει κουμάντο για "κάθε θέμα σχετικό με τις αρμοδιότητες της Γενικής  Συνέλευσης του ΚΕ.Θ.Ε.Α, τον τρόπο άσκησής τους, τη σύγκληση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων" (!) 

Με την ίδια ΠΝΠ έχουν παραλειφθεί οι διατάξεις που αφορούν την κρατική χρηματοδότηση του Κέντρου και τη μορφή, τον τρόπο και τον τόπο ανάπτυξης των νέων μονάδων, υπονομεύοντας πλήρως το έργο του.

Κι όλ’ αυτά, με το πρόσχημα της "αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και της δημοσιονομικής διαχείρισης",  που στην ουσία αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση σ’ έναν Οργανισμό που δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα για πρωτοσέλιδα και σκανδαλολογία, που τα οικονομικά του ελέγχονται ετησίως από ορκωτούς ελεγκτές και που δημοσιεύει τους οικονομικούς του ισολογισμούς. 

Σαφώς και γεννούνται πολλά ερωτήματα, όπως: Θα γίνει συγχώνευση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕ.Θ.Ε.Α. με προγράμματα υποκατάστασης (των εξαρτησιογόνων ουσιών); Θα υποχρεωθεί το Κέντρο ν’ ανοίξει δικά του προγράμματα υποκατάστασης; Θ’ αλωθεί ο χώρος του από ιδιώτες; Θ’ απολυθούν οι εργαζόμενοι; Τι θ’ απογίνουν οι νέοι που ήδη είναι σε στεγνά προγράμματα;

Αυταρχική λοιπόν κι αναίτια η επιχειρούμενη κατάργηση του Αυτοδιοίκητου του ΚΕ.Θ.Ε.Α. από την κυβέρνηση της Ν.Δ., που πήρε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση της ίδιας "αντιναρκωτικής πολιτικής". Πρόκειται για πολιτική που εκπορεύεται από την Ε.Ε., που προωθεί σαν κύρια μορφή "θεραπείας" την χορήγηση υποκατάστατων και τη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των χρηστών και υπηρετεί τον συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. 

Η χορήγηση υποκατάστατων εκπέμπει το κοινωνικό μήνυμα ότι «είσαι και θα μείνεις εξαρτημένος - παιδιά φαντάσματα ως τον θάνατό τους - εμείς θα σου το προσφέρουμε νόμιμα, δωρεάν και με ασφάλεια στους Χ.Ε.Χ. (μιλάν για "μείωση της βλάβης"), αρκεί να μην μας χαλάσεις την κοινωνική βιτρίνα, να μην εκπορνευτείς, να μην εγκληματήσεις. Ότι δεν φταίει η κοινωνία, αλλά ότι το "δικαίωμα στη μαστούρα" είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής, ελευθερία του προσώπου, δικαίωμα στην Αυτοδιάθεση του σώματος/θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας».

Η συγκεκριμένη Π.Ν.Π. λοιπόν, αποτελεί απλά τη συνέχεια μιας διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης όλων των κοινωνικών δομών, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων (αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και για ψυχαγωγικούς λόγους, νομιμοποίηση ιδιωτών ν’ ανοίγουν μαγαζάκια "πρόληψης κι απεξάρτησης" - τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης - διάδοση ναρκω-κουλτούρας και νομιμοποίηση της χρήσης όλων των ναρκωτικών (παράβαλε τα ετήσια ναρκω-φεστιβάλ), διαχωρισμός σε "σκληρά και μαλακά ναρκωτικά", η καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών ως επενδυτική ευκαιρία κλπ) και βάζει στο στόχαστρο το μοντέλο της "στεγνής θεραπείας".

ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ δηλώσανε άγνοια επί του θέματος και, παρότι θεωρήσανε σωστό το σκεπτικό, επειδή "δεν γνωρίζανε την αντίθετη άποψη", ψηφίσανε:

η μεν Παράταξη της ΔΗΣΥ, "λευκό",

η δε Παράταξη της ΔΑΚΕ καταψήφισε το Ψήφισμά μας, θεωρώντας το συν τοις άλλοις και "εκτός πλαισίου της ΔΟΕ, με το οποίο θα έπρεπε ν' ασχοληθούν άλλοι, πιο αρμόδιοι", λες και τα μέτρα που παίρνονται για τις ζωές των εφήβων και των νέων εξαρτημένων ατόμων, που μπορεί και να ήταν και μαθητές μας, δεν αφορούν τους δασκάλους τους και το εκπ/κό σύστημα. 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ

 Παραθέτουμε στη συνέχεια το ψήφισμα

Ψήφισμα ενάντια στην ωμή παρέμβαση της ΝΔ στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ

Δημοσιεύτηκε στις 30/09/2019 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, ορίζοντας ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα διορίζεται το ΔΣ του και θα καθορίζονται οι λειτουργίες του.
Πρόκειται για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ που επί σειρά ετών με τα προγράμματά του έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι.
Η ωμή αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ γίνεται στην κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στρώνοντας το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και που προωθεί τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου.
Έρχεται να προστεθεί στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θέτοντας ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ουσιαστικά δρομολόγησε το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ.
Η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης, επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στο χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ.
Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση
 
Απαιτούμε:
-         Να ανακληθεί άμεσα η προκλητική αυτή απόφαση παρέμβασης στο ΚΕΘΕΑ.
-         Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;
-         Να στηριχθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
-          Να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη, με στόχο τη μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών.