Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΔΟΕ: Τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για ακύρωση των πράξεων ανάκλησης της μονιμοποίησης νεοδιόριστων στην ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Αρ. Πρωτ. 16 Αθήνα 31/7/2024

Προς: τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για ακύρωση των πράξεων ανάκλησης της μονιμοποίησης νεοδιόριστων στην ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι, 

όπως ήδη έχει ενημερώσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με ανακοίνωσή του από τις 24/7/2024, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την απόφασή του με αριθμό 1510/2024, ακυρώνει την Φ.10.1 /1752/6-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας της ΔΙ.ΠΕ. Δυτικής Αττικής, με την οποία ανακάλεσε τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων που είχαν διοριστεί το 2020. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις κατά τις οποίες συντεταγμένα έγιναν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια με ευθύνη της Δ.Ο.Ε.

Η θετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, που επιχείρησαν να θέσουν σε ομηρεία χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Η συγκεκριμένη απόφαση επιβάλλει την άμεση μονιμοποίηση, αναδρομικά, όλων όσων έχουν δικαιωθεί δικαστικά, δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και πολιτικά ανοίγει τον δρόμο και για τους/τις υπόλοιπους/ες συναδέλφους/ισσες.

ΔΟΕ: Δέσμευση της Υφυπουργού Παιδείας Ι. Λυτρίβη ότι δεν υπάρχει πρόθεση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για προσλήψεις καθηγητών στα δημοτικά σχολεία στις θέσεις δασκάλων. Παραμένουμε σε εγρήγορση.

Αρ. Πρωτ. 15 Αθήνα 31/7/2024

Προς: τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Δέσμευση της Υφυπουργού Παιδείας Ι. Λυτρίβη ότι δεν υπάρχει πρόθεση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για προσλήψεις καθηγητών στα δημοτικά σχολεία στις θέσεις δασκάλων. Παραμένουμε σε εγρήγορση.

 Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή, το οποίο φιλοξένησε και δηλώσεις του προέδρου των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, ο οποίος ζήτησε στην ουσία την κατάργηση του κλάδου των δασκάλων και τη «ρευστοποίησή» του σε άλλες ειδικότητες στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία (και κατ’ επέκταση και στα δημόσια), το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του προέδρου του στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής (στις 22/7), κατήγγειλε το γεγονός και απαίτησε από την ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.  να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. Στο πλαίσιο της συζήτησης στην επιτροπή, Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε. – και Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. ξεκαθαρίσαμε ότι θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε παρόμοιο σχέδιο.

Η Υφυπουργός Παιδείας Ι. Λυτρίβη, η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητά για τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην τοποθέτησή της στην επιτροπή, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόθεση από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και όλα τα ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση θα συζητηθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο». Απαιτούμε να πάρει θέση  και ο Υπουργός Παιδείας.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

ΔΟΕ: Ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Αρ. Πρωτ. 14 Αθήνα 30/7/2024

Προς: τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥN ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 

Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες και όλων των μαθητών/τριών μας

Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω καλοκαιριού και με κλειστά τα σχολεία, με νέα εγκύκλιο του Γ.Γ. δίνει το σύνθημα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των περικοπών προσπαθώντας, παράλληλα, να αιφνιδιάσει εκπαιδευτικούς και γονείς. Αποτέλεσμα, η ανάκληση αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων σε όλη τη χώρα, στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό έτος 2024- 2025.

Σε αυτή την κατεύθυνση απορρίπτονται δεκάδες προτάσεις για δημιουργία νέων τμημάτων.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΔΟΕ: Συγκρότηση Ελεγκτικής Επιτροπής 2024-2026


Αθήνα 24/7/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συγκροτήθηκε στις 24-7-2024 σε σώμα η Ε.Ε. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ως εξής:

Πρόεδρος

Ζαπάντης Νίκος (Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών)


Αντιπρόεδρος

Χανδόλιας Σπύρος (ΔΗ.ΣΥ. /Π.Ε.)  


Γραμματέας

Τσάμης Δημήτρης  (Δ.Α.Κ.Ε. /Π.Ε.)  


Μέλη

Μπίκας Χρήστος (Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών)

Κοσμοπούλου Φωτεινή (Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.)

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

ΔΟΕ: Δικαίωση για τη στάση του Κλάδου. Ηχηρό «χαστούκι» για Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Αρ. Πρωτ. 8 Αθήνα 24/7/2024

Προς: Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Δικαίωση για τη στάση του Κλάδου. Ηχηρό «χαστούκι» για Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακώλυτη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων ΤΩΡΑ!

 

Με την με αριθμό 1510/2024 απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει την Φ.10.1 /1752/6-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας της ΔΙ.ΠΕ. Δυτικής Αττικής, με την οποία ανακάλεσε τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων που είχαν διοριστεί το 2020. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, κατά τις οποίες συντεταγμένα έγιναν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια με ευθύνη της Δ.Ο.Ε.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι σαφές και ορίζει ότι όλοι/ες οι συνάδελφοι/ισσες που συμπλήρωσαν τη διετή δόκιμη υπηρεσία πριν την έκδοση της υπ’ αρ. 12980/Ε3/ΥΑ (Φ.Ε.Κ. Β 602/8-2-2023) πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοδικαίως με βάση τα προβλεπόμενα από το άρθρο 40 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, αφού δεν υπήρχε πλαίσιο για την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων σε σύνδεση με την αξιολόγηση, όταν τον Αύγουστο του 2022, ορθά, εκδόθηκαν οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησής τους. Δικαιώνεται έτσι η Δ.Ο.Ε. για την απόφασή της να καλέσει τους νεοδιόριστους συναδέλφους του 2020 να προσφύγουν κατά των πράξεων άρσης μονιμοποίησής τους. Παράλληλα δικαιώνεται η, διαχρονική, στάση της Δ.Ο.Ε., που ανέδειξε και στηλίτευσε κάθε περιστατικό αυθαίρετης, αυταρχικής και προφορικής οδηγίας της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προς τις ΔΙ.ΠΕ., που κινούνταν στην κατεύθυνση του εκφοβισμού και της επιβολής των πολιτικών της επιλογών. 

Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση επιβάλλει, δικαστικά, την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και πολιτικά ανοίγει τον δρόμο για όλους τους νεοδιόριστους συνολικά.  Η απόφαση αυτή αποτελεί όπλο στη φαρέτρα της Ομοσπονδίας, η οποία έχοντας πλήρη επίγνωση του δυσχερούς νομικού και δικαστικού πεδίου, θα συνεχίσει τον πολιτικοσυνδικαλιστικό αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων μας.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν καθώς και να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της στάσης τους στο θέμα της αξιολόγησης συνολικά με την κατάργηση των νόμων 4692/20 και 4823/21 και την πραγματοποίηση ενός  ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες να παραμείνουν συσπειρωμένοι στους Σ.Ε.Π.Ε. και την Ομοσπονδία. Με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις, με ενότητα και αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές/ριες!



Απόφαση 93ης Γ.Σ. ΔΟΕ για την αντιμετώπιση της αξιολόγησης των Ν. 4692/2020 και 4823/2021


ΑΠΟΦΑΣΗ 93ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

για την αντιμετώπιση της αξιολόγησης των Ν. 4692/2020 και 4823/2021

 

Η 93η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ επιβεβαιώνει την ομόφωνη απόφαση της 92ης Γ.Σ. για την ακύρωση της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης, σε όλα τα επίπεδα, με την εξής διατύπωση:

 Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των Ν. 4692/2020 και 4823/2021 και την ερχόμενη σχολική χρονιά 2024-2025.

Ο Κλάδος μας δίνει εδώ και τρία χρόνια, με οδηγό τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., έναν μεγάλο και νικηφόρο αγώνα ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου και στον ρόλο του εκπαιδευτικού, που επιβάλλονται με «όχημα» τη λεγόμενη αξιολόγηση των Ν. 4692/2020 και 4823/2021 και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, που, όπως έχει επιβεβαιώσει η διεθνής εμπειρία, οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ο αγώνας αυτός δίνεται ενιαία από την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι έχει στο επίκεντρό του την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου και στηρίζεται από το γονεϊκό κίνημα.

Τη σχολική χρονιά 2022-2023 η κυβέρνηση επιχείρησε να προωθήσει, με τον «εκβιασμό» της μονιμοποίησης, την ατομική αξιολόγηση θεωρώντας ότι θα την περάσει, σε πρώτη φάση, στους νεοδιόριστους συναδέλφους του 2020 και του 2021. Για μία ακόμα φορά όλοι οι συνάδελφοι, μόνιμοι και δόκιμοι, συσπειρώθηκαν στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για απεργία-αποχή από όλες τις προβλέψεις του Ν4823/2021 και των σχετικών Υ.Α. και της κήρυξης στάσεων εργασίας για την αποτροπή της επιχειρούμενης ατομικής αξιολόγησης.

Ο αγώνας του Κλάδου ενάντια στην «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση θα συνεχιστεί και θα είναι νικηφόρος. Στην κατεύθυνση αυτή, η 93η Γενική Συνέλευση αποφασίζει πως:

·                     Συνεχίζουμε και τη νέα σχολική χρονιά, 2024-2025, με την απόφαση για απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση (που προβλέπουν οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι και υπουργικές αποφάσεις) και τις στάσεις εργασίας, για να καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοι σε όλες τις φάσεις της αξιολόγησης.

·                     Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο με τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ.

·                     Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε και να αντιπαλεύουμε με όλους τους τρόπους και τις μορφές την πραγματική στόχευση της επιχειρούμενης «αξιολόγησης», η οποία δεν στοχεύει στην όποια αναβάθμιση. Επιχειρεί να αλλάξει τη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου και οδηγεί στην κατηγοριοποίηση και υποβάθμισή του.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας να οργανώσουν στην περιοχή ευθύνης τους τον αγώνα με βάση την απόφαση του Κλάδου, να δώσουν τη μάχη σχολείο το σχολείο, συνάδελφο τον/τη συνάδελφο, ώστε και αυτή τη φορά να μην περάσει η αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των Ν. 4692/2020 και 4823/2021.

Οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι και συσπειρωμένοι στους Σ.Ε.Π.Ε. και τη Δ.Ο.Ε. θα βγούμε και πάλι νικητές!

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεσμεύεται ότι θα λάβει όλα τα μέτρα υλοποίησης της απόφασης της 93ης Γενικής Συνέλευσης. Θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες:  ενημερώσεις,  Γ.Σ, εκδηλώσεις, απεργίες, κινητοποιήσεις και σε ένδικα μέσα, όποτε χρειαστεί, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Απόφαση 93ης Γ.Σ. ΔΟΕ για τα οικονομικά των εκπαιδευτικών


ΑΠΟΦΑΣΗ 93ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

για τα οικονομικά των εκπαιδευτικών

 

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, έχουμε δεχτεί τα τελευταία 13 χρόνια ανελέητη επίθεση κατά των εισοδημάτων και των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας. Μηδενικές αυξήσεις και δραστικές περικοπές δίχως καμία προοπτική ανάκαμψης είναι το σκηνικό που έχει κυριαρχήσει ακόμα και μετά, την υποτιθέμενη, έξοδο από τα μνημόνια.

Η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές όλων των προϊόντων στα ύψη. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν, μόνοι, τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί, στα ενοίκια, στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το ζήτημα, την ανάγκη για  αυξήσεις στους μισθούς μας και στις συντάξιμες αποδοχές και την επιβεβλημένη αποκατάσταση των συντριπτικών μισθολογικών απωλειών μας από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και σήμερα, επιχειρεί να εμφανίσει μια εικονική πραγματικότητα, δήθεν, αυξήσεων στους μισθούς μας όταν με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Διεκδικούμε:

·         Άμεση αύξηση στους μισθούς μας τουλάχιστον κατά 10%.

·         Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

·         Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

·         Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

·         Επαναφορά 13ου και 14ου  μισθού

·         Διπλασιασμός του επιδόματος παραμεθορίου

·         Χορήγηση ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας.

·         Στήριξη του Ε.Σ.Υ. με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.

·         Κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

·         Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους

·         Κατάργηση της «συμμετοχής» των εργαζομένων για εξετάσεις και φάρμακα


Απόφαση 93ης Γ.Σ. ΔΟΕ για την ανάγκη θωράκισης των εκπαιδευτικών στην άσκηση των καθηκόντων τους


ΑΠΟΦΑΣΗ 93ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Ανάγκη θωράκισης των εκπαιδευτικών στην άσκηση των καθηκόντων τους

 

          Η καλλιεργούμενη απαξίωση των εκπαιδευτικών (συχνά από την πολιτεία, στο πλαίσιο της σκληρής αντιπαράθεσης για τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που επιβάλλει αλλά και της απόκρυψης των τεράστιων ευθυνών της για τις δυσλειτουργίες της εκπαίδευσης), αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον ενθάρρυνσης του φαινομένου των βίαιων επιθέσεων και πάσης φύσεως καταγγελιών – μηνύσεων κατά εκπαιδευτικών (πολύ νωπό το περιστατικό της απαράδεκτης επιχείρησης πολυήμερης κράτησης εκπαιδευτικών στη Ρόδο και της αποτελεσματικής παρέμβασης της Δ.Ο.Ε.). Στο παραπάνω πλαίσιο, ακόμα και το εξαιρετικής σημασίας φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού εμφανίζεται ότι, δήθεν, αντιμετωπίζεται μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα, ακόμα και ανώνυμων καταγγελιών, ως να αφορά αποκλειστικά τον/την εκπαιδευτικό, ενώ αγνοούνται τα κοινωνικά – οικογενειακά γενεσιουργά αίτια και η ανάγκη στήριξης σχολείων και οικογενειών από ειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγοι – κοινωνικοί λειτουργοί …).

          Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού που γιγαντώνονται σε περιόδους παρατεταμένων οικονομικών κρίσεων, όπως αυτή που επί σειρά ετών βιώνουμε, καθιστούν τους εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα ευάλωτους.

          Όταν μάλιστα προκύπτουν και ζητήματα ευθύνης σε σχέση με την ασφάλεια των μαθητών, οι πιθανότητες εμπλοκής των εκπαιδευτικών σε καταστάσεις που εγείρουν ποινικές ευθύνες αυξάνονται σημαντικά.

          Η Δ.Ο.Ε. και κατά το παρελθόν είχε τονίσει την ανάγκη της σύνταξης κανονισμού λειτουργίας των σχολείων, μέσω του οποίου θα λύνονταν βασικά ζητήματα ορίων ευθύνης. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει με δυσάρεστα για το εκπαιδευτικό έργο και τους εκπαιδευτικούς αποτελέσματα.

          Η πολιτεία οφείλει να πάψει να κρύβεται και να αναλάβει τις ευθύνες θωράκισης των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

          Στην κατεύθυνση της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, της ασφάλειας των μαθητών και της διασφάλισης των εκπαιδευτικών, η νομική σύμβουλος της Δ.Ο.Ε. συνέταξε, για λογαριασμό της Ομοσπονδίας, σχέδιο πρότασης νόμου, το οποίο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είχε υποβάλει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την ενσωμάτωσή του σε νομοθέτημα του Υπουργείου.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ούτε η παραπάνω πρόταση σχεδίου νόμου αλλά ούτε και κάποια αντίστοιχη υιοθετήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Παραθέτουμε και αναδεικνύουμε και πάλι τις, περιεχόμενες και στο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ψηφίστηκε από την 92η  Γ.Σ., προτάσεις της Δ.Ο.Ε. για νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος:

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ

«Σε Πλημμελήματα ή Πταίσματα, που φέρονται να έχουν τελεστεί κατά τον χρόνο άσκησης των διδακτικών και εργασιακών καθηκόντων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εξ αφορμής αυτής, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 409-413 και 417-427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως κάθε φορά ισχύουν».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η παρούσα διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη, για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών.

Ζητάμε:

•       Την υιοθέτηση της πρότασης διάταξης νόμου που έχει κατατεθεί από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

•         Σαφή οριοθέτηση της ευθύνης των εκπαιδευτικών, χωρίς δυνατότητα παρερμηνείας. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι μαθητές μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ωράριο εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων μας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναπλήρωσης των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο από το σχολείο (κανονικές άδειες, αναρρωτικές, συνδικαλιστικές, κλπ.).

Απόφαση 93ης Γ.Σ. ΔΟΕ για Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση


Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

 

            Με τις αποφάσεις της 86ης Γενικής Συνέλευσής της, τον Ιούνιο του 2017, η Δ.Ο.Ε. είχε θέσει το πλαίσιο διεκδικήσεων για την σωστή οργάνωση και λειτουργία αυτού του τόσο ευαίσθητου τομέα της εκπαίδευσης. Η πρόταξη, τότε, της ανάγκης του τερματισμού του τραγικού φαινομένου οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών Ειδικής Αγωγής να εργάζονται επί σειρά πολλών ετών ως αναπληρωτές δίχως προοπτική για τον μόνιμο διορισμό τους, σε συνδυασμό με τη συνολική ανάδειξη της ανάγκης πραγματοποίησης διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών από τη Δ.Ο.Ε. και τους αγώνες του κλάδου, απέφερε τα χρόνια που ακολούθησαν έναν μεγάλο αριθμό διορισμών, που όμως, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν συνεχίζεται με τον ρυθμό που οι ανάγκες απαιτούν, δεν ήταν αρκετός, ώστε να σημειώνεται μόνο μια απολύτως στοιχειώδης κάλυψη των κενών στην Ειδική Αγωγή, σε ένα μεγάλο βαθμό, από αναπληρωτές. Μετά την πάροδο επτά ετών και τη συσσώρευση προβλημάτων που εντάθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, τα αιτήματα της απόδοσης όλων των απαραίτητων κονδυλίων, έτσι ώστε να γίνουν πράξη τα κατάλληλα κτίρια, η δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών και ο μόνιμος διορισμός όλου του απαραίτητου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό) παραμένουν και σήμερα επίκαιρα.

            Η ειδική εκπαίδευση στη χώρα μας δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ, στον απαιτούμενο βαθμό, ως αναπόσπαστο μέρος της βασικής εκπαίδευσης και η σημερινή κυβέρνηση δεν ασκεί εκπαιδευτική πολιτική στο πλαίσιο του «συμπεριληπτικού σχολείου», που θα αποτελούσε μοχλό συνολικής στήριξης και ανάπτυξης όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής.

            Αντ’ αυτού παρερμηνεύεται και εργαλειοποιείται η έννοια της συμπερίληψης και γίνεται άλλοθι για την υποβάθμιση των Ειδικών Σχολείων, την ελλιπή στελέχωση και μη ίδρυση νέων, απαραίτητων, Τμημάτων Ένταξης και τη δημιουργία της στρεβλής εικόνας ότι η συμπερίληψη αρχίζει και τελειώνει στον επικουρικό θεσμό της Παράλληλης Στήριξης. Η πολύ πρόσφατη, με απόκρυψη των προθέσεών της, «έναρξη» της συζήτησης για την Ειδική Εκπαίδευση από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις των αλλαγών που συντελούνται διεθνώς στον τομέα, εντείνει την ανησυχία των εκπαιδευτικών για το ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι αλλαγών, που, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης της μέριμνας της πολιτείας για το δημόσιο σχολείο, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η 93η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θέτει το πλαίσιο των διεκδικήσεων του κλάδου σε αυτό το κρίσιμο σημείο επικαιροποιώντας και ενισχύοντας τις θέσεις της 87ης Γ.Σ..

 

Διεκδικήσεις :

• Νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που  θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με το οποίο η πολιτεία θα κατοχυρώνει και θα   διασφαλίζει σε όλους τους μαθητές με αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες  την υποστήριξη, ώστε να προαχθούν σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, ηθικά και αισθητικά (στον βαθμό που οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν) στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα σε κλίμα ισοτιμίας, ελευθερίας ασφάλειας και σεβασμού της προσωπικότητάς τους.

 • Το νέο θεσμικό πλαίσιο φυσικά θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση όχι αποσπασματικά και αποκομμένη από την υπόλοιπη εκπαίδευση αλλά με ενιαία λογική ως αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος της υποχρεωτικής Δημόσιας Δωρεάν  Παιδείας. 

• Γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. για τον εξοπλισμό τους με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στέγαση σε κατάλληλα κτήρια.

·         Προγράμματα σπουδών και διεπιστημονικά εξατομικευμένα  προγράμματα, που να εστιάζουν στις ικανότητες του κάθε μαθητή

• Λήψη μέτρων από την πολιτεία για την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση.

• Έγκαιρη και πλήρης στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής. 

• Στελέχωση των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. έγκαιρα και με μόνιμο προσωπικό από την έναρξη του σχολικού έτους.  Αύξηση του υφιστάμενου αριθμού των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

• Κάλυψη όλων των κενών με την πρόσληψη, σε τακτική βάση, μόνιμων εκπαιδευτικών. Καμία ελαστική μορφή εργασίας. 

• Εξασφάλιση της μεταφοράς όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δωρεάν με τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα και την εξασφάλιση συνοδού. 

• Το κάθε παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να φοιτά υποχρεωτικά στη δημόσια εκπαίδευση και στη δομή που έχει ανάγκη. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία 5 στο σπίτι του ή σε σχολείο που δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.

 • Τουλάχιστο ένα Τμήμα Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης, με  πρόβλεψη λειτουργίας δεύτερου ανάλογα με τις ανάγκες, με σύσταση και ίδρυση οργανικής θέσης.

• Αποσύνδεση της παράλληλης στήριξης από την ύπαρξη Τ.Ε. και με ρύθμιση νόμου.

• Στελέχωση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. με μόνιμο Εκπαιδευτικό & Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό.

• Δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και των δασκάλων της Γενικής τάξης.

• Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της Σ.Μ.Ε.Α.Ε. να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. Σύσταση 1 οργανικής θέσης Ε.Ε.Π. ανά 5 Ε.Δ.Ε.Α.Υ.

• Περιοδική επιμόρφωση για την ένταξη και την συμπερίληψη όλων των εκπαιδευτικών των Γενικών σχολείων και όχι μόνο των εκπαιδευτικών Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Τ.Ε., με ευθύνη των Πανεπιστημίων .

• Επαναλειτουργία των διδασκαλείων Ειδικής Αγωγής, με ευθύνη των Πανεπιστημίων.

• Για την οργανικότητα των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. να υπολογίζεται και ο αριθμός των οργανικών θέσεων Ε.Ε.Π.

• Το ωράριο των Διευθυντών 6/θέσιων και άνω Ειδικών Σχολείων ανάλογο με των Διευθυντών 12/θέσιων σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίστοιχη μέριμνα και για τους Διευθυντές – Προϊσταμένους και μικρότερων Ειδικών Σχολείων.

• Μείωση διδακτικού ωραρίου των Διευθυντών – Προϊσταμένων που το σχολείο τους είναι κέντρο υποστήριξης Σ.Δ.Ε.Υ.

 • Δυνατότητα απόσπασης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. μόνο σε εκπαιδευτικούς με  προσόντα ειδικής αγωγής (Βασικό πτυχίο, διδακτορικό, μεταπτυχιακό, διδασκαλείο ειδικής).

• Μείωση  του αριθμού μαθητών ανά τάξη κατά 3 όταν φοιτά μαθητής με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Μείωση των μαθητών ανά τάξη στα Γενικά Σχολεία (1/15) και κάλυψη  όλων των εκπαιδευτικών κενών ως βάση για την υποδοχή κάθε υποστηρικτικής δομής για τους μαθητές με ΕΜΑ. Μείωση των μαθητών στις τάξεις των ειδικών Σχολείων με ανώτερο του τέσσερις (4) ανά τμήμα.

• Όχι στην εμπορευματοποίηση της Ειδικής Αγωγής - Αυστηρός και ουσιαστικός έλεγχος των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών.


Απόφαση 93ης Γ.Σ. ΔΟΕ για διδακτικό ωράριο εκπαιδευτικών


ΑΠΟΦΑΣΗ 93ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Διδακτικό ωράριο εκπαιδευτικών


Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας με αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων του Κλάδου έχει, εδώ και δεκαετίες, αναδείξει τις συνθήκες ανισότητας που επικρατούν στον χώρο της εκπαίδευσης, ως προς το διδακτικό ωράριο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ωράριο των εκπαιδευτικών των νηπιαγωγείων.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει ότι ο θεσμοθετημένος τρόπος λειτουργίας και δόμησης του προγράμματος των ολιγοθέσιων σχολείων (το 96% των νηπιαγωγείων υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία) δεν  επιτρέπει τη μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σ’ αυτά, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους, γεγονός που δημιουργεί έντονη διαφοροποίηση σε σχέση με το ωράριο των εκπαιδευτικών που εργάζονται στις πολυθέσιες σχολικές μονάδες. Ο/η προϊστάμενος/η των ολιγοθέσιων σχολείων και νηπιαγωγείων έχει πλήρες διδακτικό ωράριο και είναι, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένος/η να επιτελεί το διοικητικό έργο με το οποίο είναι επιφορτισμένος/η σε χρόνο εκτός εργασιακού ωραρίου (ιδιαίτερα αν στο Νηπιαγωγείο λειτουργεί πρωινή υποδοχή) κάτι το οποίο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην περίπτωση των νηπιαγωγείων, ειδικότερα, οι ανισότητες εντείνονται αφού στο χρονικό διάστημα της πρωινής λειτουργίας στα δημοτικά σχολεία εμφανίζεται να πραγματοποιούνται 6 διδακτικές ώρες ενώ στα νηπιαγωγεία 5 και το έργο της επίβλεψης των νηπίων κατά την υποδοχή, διαλείμματα και αποχώρηση δεν υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος. Ωστόσο  αποτελεί καθαρά διδακτικό χρόνο αφού όλο αυτό το διάστημα ο/η νηπιαγωγός απασχολείται πλήρως, επιβλέπει και καθοδηγεί τα νήπια δίχως να είναι δυνατό να πράξει οτιδήποτε διαφορετικό. Παρουσιάζεται, επίσης, ανισότητα διδακτικού χρόνου ακόμα και μεταξύ των τμημάτων και των νηπιαγωγών, που διδάσκουν σ’ αυτά, σε σχέση με τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας (π.χ. από το αν λειτουργεί ή όχι πρωινή υποδοχή) της τάξης των 15, 30, 45 λεπτών ως προς το χρόνο απασχόλησης.

 

Διεκδικούμε:

·         Μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε όλα τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους κατ’ αναλογία με ό, τι εφαρμόζεται σε όλες τις πολυθέσιες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει πραγματικά ενιαίο ωράριο για όλους  (24 ώρες μέχρι 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες, από 10 μέχρι 15 χρόνια υπηρεσίας, 22 ώρες, από 15 μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας, 21 ώρες, από 20 μέχρι 25 χρόνια υπηρεσίας, 20 ώρες, από 25 μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας, 19 ώρες, από 30 χρόνια και πάνω), με απώτερο στόχο την εξίσωση του ωραρίου τους με αυτό των εκπαιδευτικών της Β/θμιας εκπαίδευσης.

·         Για τα νηπιαγωγεία, να υπολογίζεται στον διδακτικό χρόνο η υποδοχή-αποχώρηση και το  διάλειμμα, καθώς οι νηπιαγωγοί δεν επιτηρούν απλά τους μαθητές, αλλά διδάσκουν συγκεκριμένες δεξιότητες και απαιτείται επαυξημένη προσοχή. 

·         Μείωση του διδακτικού ωραρίου των προϊστάμενων 4/θέσιων και κάτω σχολικών μονάδων (νηπιαγωγείων και δημοτικών) κατ’ αντιστοιχία με των διευθυντών/ντριών των 4/θέσιων και 5/θέσεων δημοτικών σχολείων.

·         Τοποθέτηση ενός/μιας επιπλέον νηπιαγωγού σε κάθε νηπιαγωγείο και ενός δασκάλου/ας σε κάθε ολιγοθέσιο δημοτικό σχολείο με σύσταση οργανικής θέσης.

·         Άμεση απόδοση των δεδουλευμένων υπερωριών στους/τις νηπιαγωγούς των οργανικά ή και λειτουργικά 4/θέσεων νηπιαγωγείων. Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων υπερωριών και άμεση εφαρμογή του θεσμικά κατοχυρωμένου ωραρίου με κλιμακωτή μείωση που αυθαίρετα δεν εφαρμόζεται σε πολλές Δ/νσεις με παράνομες αιτιάσεις (διάκριση λειτουργικών και οργανικών θέσεων Ν/Γ, μη ενημέρωση και μη έγκαιρη υποβολή των υπερωριών, κ.λ.π).

·         Επιπλέον αριθμός νηπιαγωγών  σε κάθε Δ/νση Π.Ε. ανάλογα με τις ανάγκες για την αναπλήρωση των νηπιαγωγών σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας, είτε κανονικής άδειας, είτε λόγω συμμετοχής σε Συνέδρια ή προγράμματα ERASMUS, είτε σε  συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Να μην εξαρτάται η απουσία τους από τη διάθεση του/της κάθε Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης και έτσι δε θα κωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων.

·         Λειτουργία των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων με λειτουργικότητα που θα προσδιορίζεται από τη σχέση 1 προς 10, 2 προς 20, κλπ., με εξαίρεση νησιωτικές, ορεινές περιοχές, δυσπρόσιτες, όπου η λειτουργία πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς ελάχιστο όριο μαθητών - μαθητριών.

·         Ίδρυση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία.

·         Η συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων να γίνεται το ανώτερο σε 2 σχολεία. Ο χρόνος μετακίνησης από το ένα σχολείο στο άλλο για την εκτέλεση υπηρεσίας να θεωρείται εργάσιμος και να υπολογίζεται στη συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου.

·         Ίδρυση οργανικών θέσεων για τα ολοήμερα τμήματα.

·         Μείωση του τεράστιου όγκου γραφειοκρατίας των προϊστάμενων και των σχολικών μονάδων που παρεμποδίζει το εκπαιδευτικό έργο.

·                     Μείωση των μαθητών/τριών ανά τμήμα στο Νηπιαγωγείο σε αναλογία εκπαιδευτικού – μαθητή 1/15.




ΔΟΕ: Εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Αρ. Πρωτ. 7 Αθήνα 19/7/2024

Προς: 1. τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

2. τα πολιτικά κόμματα

Θέμα: Εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

 

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην αυταρχική και αντιδημοκρατική επιχείρηση επιβολής από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. της αντιεκπαιδευτικής – αντιεπιστημονικής αξιολόγησης των νόμων 4692/20, 4823/21 καθώς και στην κατεύθυνση υπεράσπισης του Δημόσιου Σχολείου και των λειτουργών του, εκπαιδευτικών, απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται μέσω προφορικών εντολών και εγκυκλίων σε μια επιχείρηση επιβολής της (αποκορύφωμα η τελευταία εγκύκλιος του Γ.Γ. την Δευτέρα 8 Ιουλίου), απέστειλε σήμερα 19 Ιουλίου 2024 εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία προς τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. την οποία και σας κοινοποιούμε και η οποία αφορά όλες τις αυταρχικές ως και παράνομες ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί στελέχη της εκπαίδευσης έπειτα από την έκδοση της παραπάνω εγκυκλίου.


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

Της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Ξενοφώντος αρ. 15, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

ΠΡΟΣ

1) Τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου αρ. 37.

2) Τον Γενικό Γραμματέα, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κύριο Ιωάννη Κατσαρό.

*******

            Όπως καλώς γνωρίζετε, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), εκπροσωπεί το σύνολο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις δομές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Εκ του ρόλου μας, της θέσεως και της αποστολής μας είμαστε υποχρεωμένοι να προασπιζόμαστε τα έννομα δικαιώματα των εκπαιδευτικών μελών μας αλλά και να μεριμνούμε για τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης παιδείας, καθώς ουδόλως αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας στενά συντεχνιακά αλλά αναγνωρίζουμε τη σημασία της παροχής δωρεάν, ποιοτικής και ουσιαστικής εκπαίδευσης στους μικρούς μαθητές μας. Στο πλαίσιο αυτό, η αντίδραση της Ομοσπονδίας στην ρητά εκπεφρασμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου να υλοποιήσει την ατομική αξιολόγηση  των εκπαιδευτικών, πέρα από συνδικαλιστική είναι και ουσιαστική, καθώς φρονούμε, ότι μέσω αυτής προετοιμάζεται η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων με άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμιση της συνολικά παρεχόμενης παιδείας. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε προκηρύξει απεργία - αποχή, δικαίωμα το οποίο ο νόμος και το Σύνταγμα αναγνωρίζει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις  και αποτελεί ίσως και τον σοβαρότερο τρόπο, με τον οποίο μια συνδικαλιστική οργάνωση, όπως εμείς μπορεί να εκφράζει και να διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, που εκπροσωπεί.

Μπορεί κανείς δε να φανταστεί, τη βαθιά και δυσάρεστη έκπληξη αλλά και αγανάκτηση, που μας προκαλούν καταγγελλόμενες εκ μέρους συλλόγων -μελών μας συμπεριφορές Στελεχών Εκπαίδευσης, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από την υπ’ αρ. 76918/Ε3/8-7-2024 εγκύκλιο του δεύτερου εξ υμών, κυρίου Κατσαρού, εις βάρος εκπαιδευτικών, που έχουν ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα τους για συμμετοχή στην ως άνω απεργία. Επισημαίνεται, ότι η εν λόγω εγκύκλιος ουδεμία πραγματική χρησιμότητα μπορούσε να εξυπηρετήσει στην παρούσα χρονική στιγμή, δεδομένου, ότι το εκπαιδευτικό έτος έχει λήξει ενώ η μοναδική της σκοπιμότητα είναι να υπενθυμίσει για μία ακόμα φορά στους εμπλεκόμενους τις συνέπειες του άρθρου 56 του ν.4823/2021, που κατά την άποψη του υπογράφοντος αυτή, επικρέμονται στο κεφάλι όσων δεν συμπράττουν στη διαδικασία αξιολόγησης.

Δημιουργία εξωθεσμικών πλατφορμών, χωρίς καμία προστασία ή μέριμνα για διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών, όπου αυτοί καλούνται να υπογράψουν, ότι έχουν λάβει γνώση των συνεπειών και των κυρώσεων, επίμονα προσωπικά τηλέφωνα σε εκπαιδευτικούς και Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, απειλητικές δηλώσεις περί απολύσεων, σε περίπτωση μη σύμπραξης και άλλα ακραία μέσα πίεσης έχουν επιστρατευτεί, προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία αξιολόγησης, παρά το γεγονός, ότι ουδείς δύναται να επικαλεστεί και πολύ περισσότερο στην παρούσα χρονική συγκυρία, ότι η εφαρμογή των εν λόγω διαδικασιών συνέχεται με την οργάνωση και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Επισημαίνουμε δε, ότι οι εν λόγω συμπεριφορές αγγίζουν εάν όχι ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις, τα όρια της βίαιης και παρενοχλητικής συμπεριφοράς εις βάρος συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, πράξεις, κολάσιμες και σίγουρα ηθικά και νομικά ανεπίτρεπτες, σύμφωνα και με τις διατάξεις του ν.4808/2021.

Ως εκπαιδευτικοί και μάλιστα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα από τα σοβαρότερα μαθήματα ζωής, που καλούμαστε να διδάξουμε στους μαθητές μας καθημερινά είναι ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη και στις επιλογές των άλλων και τούτο αποτελεί θεμελιώδες μάθημα Δημοκρατίας. Συμπεριφορές αυτού του είδους, οι οποίες μάλιστα βρίσκουν έρεισμα (ή δικαιολογία) σε εγκυκλίους του Υπουργείου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, είναι εν συνόλω κατακριτέες πολλώ δε μάλλον, όταν στρέφονται κατά εργαζομένων, οι οποίοι επέλεξαν να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για απεργία.

Επειδή οφείλετε να διαφυλάξετε θεσμικά το κύρος του Υπουργείου και των σχολικών μονάδων και να προστατεύσετε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υφίστανται συμπεριφορές, που δεν συνάδουν σε μία δημοκρατικά οργανωμένη δημόσια διοίκηση.

Επειδή οι ως άνω πρακτικές, οφείλουν ομοίως να αντιμετωπιστούν και υπό το πρίσμα της βίαιης και παρενοχλητικής συμπεριφοράς, η οποία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή σε καμία δημοκρατική και υγιή δημόσια διοίκηση και κοινωνία.

Επειδή τα ανωτέρω είναι νόμιμα, βάσιμα και αληθή.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας

            ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τις ως άνω παράνομες συμπεριφορές και σας καλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την άρση τους και τη λήψη μέτρων εις βάρος των υπευθύνων προσώπων.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να διασφαλίσετε, ότι κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν θα υποστεί και δεν θα υφίσταται συμπεριφορές εκ μέρους Στελεχών Εκπαίδευσης, που κατατείνουν στο να τον οδηγήσουν να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να σεβαστείτε την προκηρυχθείσα απεργία αποχή και τους συμμετέχοντες σε αυτήν.

            Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής Επιδότω νομίμως την παρούσα, προς ους αύτη απευθύνεται προς γνώση τους και δια τας νομίμους συνεπείας, αντιγράφων.

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2024

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ