Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας: Πολυτεχνείο 2014 - 41 χρόνια συνθήματα που δεν ξέβαψαν ακόμα



Σαράντα ένα χρόνια πριν, οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στη δημοκρατία, στη μόρφωση, στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή. Το Νοέμβρη του ‘73 η νεολαία και ο ελληνικός λαός όρθωσαν το ανάστημά τους στους φασίστες της Χούντας, βροντοφωνάζοντας Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, και απέδειξαν πως οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν γίνονται ποτέ.
Σήμερα, στα χρόνια των μνημονίων, της φτώχειας, της ανεργίας, των αυτοκτονιών, της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων,  ο αυταρχισμός, η καταστολή και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας αποτελούν καθημερινότητα. Το δικαίωμα στην απεργία ποινικοποιείται, ενώ ο υπουργός παιδείας, ως γνήσιος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού, υλοποιεί το κυβερνητικό σχέδιο βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τα σχολεία στο βούρκο. Με χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, απολύσεις και διαθεσιμότητες, σχολεία χωρίς θέρμανση, μαθητές που υποσιτίζονται, η μόρφωση τείνει να γίνει προνόμιο των λίγων, με τους ταξικούς φραγμούς να εντείνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο υπουργός δε δίστασε να μιλήσει ακόμα και για εθελοντισμό σε αντικατάσταση της μισθωτής εργασίας με σκοπό  να μην καλύψει ποτέ τα κενά.
Η Παιδεία βρίσκεται σε αναβρασμό! Οι εκπαιδευτικοί αντιστέκονται στην Αξιολόγηση-Χειραγώγηση, οι μαθητές αρνούνται να φιμωθούν και αγωνίζονται να ακουστεί η φωνή τους, μαθητικές καταλήψεις κόντρα  στην Τράπεζα Θεμάτων, ενώ οι φοιτητές αντιδρούν στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και βρίσκουν απέναντι τις πρυτανικές αρχές του Φορτσάκη και τα ΜΑΤ που μας θυμίζουν άλλες εποχές. Ο κοινός αγώνας εκπαιδευτικών,  μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, απολυμένων και ανέργων είναι αυτό που φοβούνται.
Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου συμπυκνώνει έναν συνολικό αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών,  για την ανατροπή αυτής της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής κυβέρνησης. Έναν αγώνα απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που καθημερινά επιχειρεί να συκοφαντήσει και να τρομοκρατήσει όλους όσους ταξικά αγωνίζονται ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, Έλληνες και ξένοι. Να τσακίσουμε τον φασισμό σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη! Να βρεθούμε τις επόμενες μέρες στο Πολυτεχνείο με στόχο να αποτελέσει όχι έναν απλό χώρο μνήμης και τιμής, αλλά ένα χώρο αντίστασης και να γίνει κέντρο αγώνα, σημείο συνάντησης, συσπείρωσης και συντονισμού όλων όσων παλεύουν ενάντια στη μνημονιακή κυβέρνηση και στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει. Ξέρουμε πως το μέλλον που εμείς επιθυμούμε, όπως και η δημοκρατία την οποία  καθημερινά συρρικνώνουν, δεν παραχωρείται από κανένα Σαμαρά και Βενιζέλο. Μπορεί μόνο να κατακτηθεί μέσα από αγώνες όπως έγινε πριν από 41 χρόνια.
Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς