Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Π.Ε. Ημαθίας: Για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας


Βέροια 21/1/2017

Την Πέμπτη 18/1  πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στο Αμφιθέατρο του 16ου Δ.Σ. Βέροιας, παρουσία εκπροσώπου του Δ.Σ. της ΔΟΕ (του αντιπροέδρου Σταύρου Πετράκη), 3 μέρες μετά!!! ... από την ημέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου με τα 70+ προαπαιτούμενα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η 3η από τους "θεσμούς" Αξιολόγηση του ... βαθμού συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Η απόφαση για την Ε.Γ.Σ. πάρθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την προηγούμενη Πέμπτη 11/1 με 8 ψήφους (όλων των υπολοίπων παρατάξεων), ως αντιπρόταση στην από 7/1 πρότασή μας, ενόψει της κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου, ώστε να υπάρξει μία κλιμάκωση κινητοποιήσεων, σύμφωνα μ’ ένα σύνολο δράσεων που καταθέσαμε.

Η πρόφαση της άρνησης των άλλων παρατάξεων πάνω στις προτάσεις μας ήταν η έλλειψη χρόνου ικανού για την προετοιμασία της ΕΓΣ (από Δευτέρα 8/1 μέχρι και Τετάρτη 10/1, τρεις μέρες δηλαδή), όταν: α) σε καμία άλλη ΕΓΣ δεν αξιοποιήθηκε περισσότερος χρόνος προετοιμασίας, β) προλαβαίναμε να εξορμήσουμε με κλιμάκια σε αρκετά σχολεία, ως την Πέμπτη, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους, γ) θα είχε παρέλθει η ημ/νία ψήφισης τού Πολυνομοσχεδίου, οπότε θα ήταν η ΕΓΣ "εκτός τόπου και χρόνου" και χωρίς ουσιαστικό νόημα η όποια εκ των υστέρων δράση (ενώ με την πρότασή μας θα υπήρχε και ποικιλομορφία δράσεων και κλιμάκωση).

Κατά τις εισηγήσεις τους, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. μας και κυρίως ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, αναφέρθηκαν εκτενώς στα προαπαιτούμενα του Πολυνομοσχεδίου και γενικότερα στην πολιτική και στην εκρηκτική κοινωνική κατάσταση. Στην τοποθέτησή μας, διαφωνήσαμε σε αρκετά σημεία με τον δεύτερο, μερικά εκ των οποίων ήταν τα εξής:

α) Ότι "ο ψηφοφόρος μιας κυβέρνησης δεν ευθύνεται για τις επιλογές και τις λύσεις που αυτή δίνει στα πολιτικά ζητήματα"

Είναι πιθανό οι ψηφοφόροι να παρασύρονται από την όποια αριστερή ρητορική ή τον λαϊκισμό των πολιτικών κάποια στιγμή, όμως, όταν αυτή αποκαλυφθεί ως εργαλείο εγκλωβισμού συνειδήσεων σε διαχειριστικές του συστήματος αυταπάτες, η ατομική ευθύνη της εκ νέου στήριξης των κυβερνήσεων που οδηγούν την κοινωνία στην καταστροφή (όπως έγινε μ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις ως τώρα στον τόπο μας) είναι αυτή που μετράει και τους δίνει, με την επανεκλογή, την "επιβεβαίωση" μιας σωστής κι επιτυχημένης διακυβέρνησης.

β) Ότι "κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί, ούτε καν κι αυτή η ίδια η κυβέρνηση".

Κλασικό επιχείρημα περί αστοχιών και λανθασμένων επιλογών, που αθωώνει το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολό του κι ενοχοποιεί τους κατά καιρούς διαχειριστές του, μοιράζοντας αυταπάτες πως μία καλύτερη διαχείριση, από κάποιο άλλο αστικό κόμμα, θα οδηγούσε τα πράγματα σε καλύτερους δρόμους. Εκείνες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που καμώνονται πως δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στον κόσμο (γιατί την ίδια καπιταλιστική κρίση βιώνουν και πιο ισχυρές οικονομίες, με πολύ λιγότερο χρέος, δικό τους νόμισμα, χωρίς Μνημόνια) συνειδητά προσπαθούν να σπείρουν νέες αυταπάτες και να αθωώσουν τους πολιτικούς τους φορείς για τις πολιτικές εξαθλίωσης που εφαρμόζουν.

γ) Ότι "οι καταστάσεις απομαζικοποίησης τροφοδοτούνται από και τροφοδοτούν την Κρίση".

Εδώ έχουμε την αποποίηση ευθυνών των συνδικαλιστικών ηγεσιών των Παρατάξεων του Κυβερνητικού κι Εργοδοτικού Συνδικαλισμού, που κυριαρχούν στα συνδικάτα δεκαετίες τώρα και με τις τακτικές τους της ανάθεσης, του πελατειακού κράτους, της καλύτερης διαχείρισης, του μικρότερου κακού, της ρεαλιστικής προσέγγισης κλπ, επιχειρούν να οδηγήσουν την Εργατική Τάξη στην αδράνεια, την εξάρτηση, τη μοιρολατρία, τον φόβο, την απαξίωση, την αδιαφορία και το Εργατικό Κίνημα σε οπισθοχώρηση.

δ) Ότι, "σαν Ομοσπονδία, ως τώρα, είχαμε μόνο αμυντικές θέσεις, συχνά μόνο αρνητικές τοποθετήσεις και μάλιστα δεν έχουμε και επεξεργασμένες θέσεις για πολλά θέματα". Κι εδώ πάνω, ανέφερε τη θετική συμβολή των ΕΣΠΑ και της "κακής Ευρώπης" για τα εκπ/κά δεδομένα της χώρας μας και το ρόλο της εκπ/κής καθοδήγησης (των Συμβούλων).

Να και η αντίφαση των λόγων: Πώς είναι δυνατόν να έχεις (επι)θετικές θέσεις, όταν ευλογείς κι εκθειάζεις διαχειριστικού τύπου λύσεις ΕΣΠΑ (μιας Ευρώπης που έχασε το δρόμο της), για να μπαλώνεις μόνο, αντί να βγάζεις τον κόσμο (γονείς, μαθητές, εκπ/κούς) στον δρόμο, απαιτώντας ριζικές αλλαγές, προς ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών; Όταν ως δ/ντής σχολικής μονάδας δέχεσαι να εφαρμόσεις όλες αυτές τις διαχειριστικές πολιτικές που καταγγέλλεις; Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπ/κών έχουμε συγκροτημένη πρόταση για τα εκπ/κά ζητήματα (το "Ενιαίο 12χρονο, Δημόσιο, Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο") και δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις απαιτήσεις μας για ικανοποίηση των αναγκών αυτών και να πούμε ΝΑΙ, για ν’ αλλάξει το προφίλ μας και να μη θεωρούμαστε "μονίμως αρνητικοί" ή "αντιδραστικοί" σε πλήρη αντιδιαστολή με τον κ. Πετράκη που δε δίστασε να πει πως "τα αιτήματα του κινήματος πρέπει να κρίνονται αν είναι μαξιμαλιστικά ή όχι", θεωρώντας ότι το πάγιο αίτημα για 20άρια τμήματα στις μεγάλες τάξεις μαξιμαλιστικό"!!!

ε) Ότι "δεν μπορούμε τώρα να περιμένουμε από την Κυβέρνηση να φέρει τραπεζοκόμους στα σχολεία, εδώ θ’ αποχαρακτηρίσουν και την ώρα της σίτισης από διδακτική και θα ενταχθεί στα γενικότερα καθήκοντα τού 30ωρου εργασιακού χρόνου".

Να και η λογική των μειωμένων απαιτήσεων, στα πλαίσια του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης", προκειμένου η κυβέρνηση να εξοικονομήσει χρήματα για τις ανάγκες του Κεφαλαίου (ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, φοροαπαλλαγές σ’ εφοπλιστές και μονοπωλιακούς ομίλους, 2% του ΑΕΠ για τις ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις μας κ.λπ.), την οποία όλα τα’ αστικά κόμματα ασπάζονται.

ζ) Ότι "πρέπει να υπάρχει συσπείρωση στα κορυφαία θέματα (όπως αυτό της Προσχολικής Αγωγής) και ενότητα στη δράση μας, αν θέλουμε να πετύχουμε λύσεις στα εκπ/κά θέματα".

Παίρνοντας αφορμή από την τελευταία τοποθέτηση, θέσαμε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

α) Αφού, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η συγκυρία απαιτεί ανάληψη δράσης, "ενότητα κι αγώνα", γιατί η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) καταψήφισε την ολοκληρωμένη πρόταση της Α.Σ.Ε (που από κοινού με τα συνδικάτα του Ιδιωτικού Τομέα, θα εκφράζανε ένα κοινό απεργιακό μέτωπο) για σειρά πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων την περίοδο κατάθεσης και ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου; 

β) Ακόμη κι αν υπήρχε διαφωνία με το όλο πακέτο των προτάσεων, τι εξυπηρετούσε το απίστευτο αλαλούμ με την προκήρυξη της κινητοποίησης (από 3ωρη και 4ωρη στάση εργασίας, όχι Παρασκευή, αλλά Δευτέρα και με τη μέγιστη δυνατή καθυστέρηση) εκτός από το να σπείρει τη σύγχυση και την απογοήτευση στους εργαζόμενους και να βάλει με αυτόν τον τρόπο πλάτη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς;

γ) Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Ομοσπονδίας για οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων τις επόμενες μέρες;

δ) Πώς είναι δυνατόν, ένα τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, όπως η ΑΔΕΔΥ (η πλειοψηφία της, δηλ., ΝΔ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) ν' αρνείται τη συνδικαλιστική κάλυψη σε έξι νομαρχιακά τμήματά της (Σέρρες, Σάμος, Χίος, Λήμνος, Εύβοια, Κέρκυρα) για αποφάσεις 3ωρης Στάσης Εργασίας ή 24ωρης Απεργίας στις 12/1, που πάρθηκαν από τη βάση; 

Απάντηση δεν πήραμε σε καμία εκ των άνω ερωτήσεων (όπως και σε κάποιες που θέσαμε ηλεκτρονικά, όπως: την περίπτωση των οδοιπορικών σ/φων ειδικοτήτων, τη διενέργεια των προγραμμάτων σίτισης και "η τσάντα στο σχολείο").

Σε κάποιες άλλες ερωτήσεις μας, που επίσης θέσαμε ηλεκτρονικά, οι απαντήσεις ήταν ως εξής:

ε) ΕΡΩΤΗΣΗ: - Τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η ΔΟΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που πιθανά θ’ αντιμετωπίσουμε είτε σε οικογένειες μαθητών μας, είτε σε συναδέλφους που ενδεχομένως να διωχτούν λόγω της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: - Εσείς, τι προτάσεις έχετε να κάνετε, επί του θέματος;

(Εμείς θα περιμέναμε απ' το ΔΣ της ΔΟΕ να παρευρίσκεται σε διαδικασίες πλειστηριασμών, καλώντας/κινητοποιώντας και τους συναδέλφους να συμμετέχουν. Εξάλλου, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να καλύψει και αυτές τις περιπτώσεις).

ζ) Για τη διαδικασία τοποθέτησης (και συμπλήρωσης ωραρίου) των μεταταγμένων σ/φων ειδικοτήτων, αν πρέπει τα κενά ν’ ανακοινώνονται μεμονωμένα (ως ώρες σε κάθε σχολείο) ή ως διαμορφωμένες από το ΠΥΣΠΕ, ομάδες σχολείων και τι νεότερο υπάρχει σχετικά με τις οργανικές που "θα αποδοθούν", μας παρέπεμψε στους Αιρετούς για απάντηση - το θεωρούμε υπεκφυγή, για να μην έρθει σε αντίθεση με αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ - και πρόσθεσε ότι πολύ δύσκολα θα δοθεί λύση με την απόδοση οργανικών τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την επιλογή του κ. Πετράκη να "απαντήσει" στις συνδικαλιστικές κριτικές με μια αήθη προσωπική επίθεση - χαρακτηριστικό της απώλειας ψυχραιμίας και της ένδειας επιχειρημάτων - σε μέλος της παράταξής μας και με ειρωνείες κι εξυπνακισμούς σε μέλος της παράταξης των Παρεμβάσεων. Για το μάρμαρο όμως της άρνησης κήρυξης 24ωρης απεργίας από την ΑΔΕΔΥ με ευθύνη και σύμπλευση του παλιού και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν άρθρωσε ούτε λέξη!!!

Για την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών  οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ είναι μέρος του προβλήματος, παίζουν τον ρόλο του κοινωνικού εταίρου της Κυβέρνησης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων στην πολιτική της, που είναι κοινή με όλων των υπολοίπων αστικών κομμάτων και δεν είναι άλλη από τη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Όλοι μαζί στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και τις ίδιες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις/μεταρρυθμίσεις: ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, χορηγία, ιδιωτικοποιήσεις, κινητικότητα, ελαχιστοποίηση Δημόσιου Τομέα, "εξορθολογισμό" δημοσίων εξόδων… Όλα κατ’ εντολή των θεσμών στήριξης του μεγάλου Κεφαλαίου - ΣΕΒ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ. 

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών