Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Για την ειδική αγωγή


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ                      Βέροια  4-5-2020
Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ                                      Αρ. Πρωτ.: 529
Τηλέφωνο     : 2331026286
FAX  : 2331026286                                                                       ΠΡΟΣ:  Μέλη Δ.Σ.         
e-mail  : ekpeima@gmail.com              
Ιστολόγιο   : ekpeima.blogspot.com
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Οι  εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής υπερασπιζόμενοι τον ρόλο τους, πράξανε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να παρέχουνε εκπαιδευτικές υπηρεσίες  σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας.  Δηλώσανε το παρών στην επιτέλεση και χάραξη σημαντικών βημάτων για την ορθή και δεοντολογική αξιοποίηση της εξ αποστάσεως υποστήριξης. Τα βήματα που υλοποιήθηκαν  προς αυτή την επιλογή υποστήριξης ήταν συνετά, σταθερά και με γνώμονα το καλό των μαθητών και των οικογενειών τους. Θα πρέπει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων να γίνει με το σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο. Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προσέξει τις ιδιαίτερες παραμέτρους που υπάρχουν σε ΣΜΕΑΕ, σε Παράλληλες Στηρίξεις και σε Τμήματα Ένταξης. Η επιστροφή στις σχολικές μονάδες θα πρέπει να γίνει με τον σωστό επιστημονικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα που διέπει το ευαίσθητο κομμάτι της Ειδικής Αγωγής, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των παιδιών και παράλληλα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική υγιεινή των εκπαιδευτικών και των παιδιών.
Τα προβλήματα στην ελληνική εκπαίδευση είναι γνωστά χρόνια τώρα, όμως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελούν βραχνά στην υλοποίηση της όποιας καινοτομίας. Τα χαρακτηριστικότερα των προβλημάτων είναι τα εξής: α) η υποχρηματοδότηση της ειδικής αγωγής σε σχέση με άλλους τομείς, β) η έλλειψη μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία καθώς και στις υποστηρικτικές δομές, γ) η μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με συνέπεια την αργοπορία στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και δ) η ελλιπής υλική και ψηφιακή υποστήριξη των σχολείων και των μαθητών με τα αντίστοιχα υλικά για τη δυνατότητα και τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.  Για το λόγο αυτό ως ΣΕΠΕ ΒΕΡΟΙΑΣ ζητάμε:
1)      Μόνιμο προσωπικό σε ΣΜΕΑΕ για την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
2)      Προσλήψεις καθαριστριών για την σωστή υγιεινή των σχολικών μονάδων ΣΜΕΑΕ.
3)      Χρηματοδότηση της Ειδικής αγωγής ώστε να επιτελούν οι εκπαιδευτικοί το παιδαγωγικό έργο τους με τα εποπτικά μέσα που χρειάζονται.
4)      Ψηφιακή υποστήριξη των σχολείων και των μαθητών για την δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
5)      Υποστήριξη στους γονείς ΑμεΑ που όλο αυτό το διάστημα βιώσανε προβλήματα στην οικογένειά τους με τον εγκλεισμό των παιδιών στο σπίτι.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ