Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Για τις σχολικές καθαρίστριες


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ                   Βέροια  4-5-2020
Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ                                  Αρ. Πρωτ.: 529
Τηλέφωνο     : 2331026286
FAX  : 2331026286                                                                   ΠΡΟΣ:  Μέλη Δ.Σ.         
e-mail  : ekpeima@gmail.com              
Ιστολόγιο   : ekpeima.blogspot.com



ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενες κάθε χρόνο, στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, που δουλεύουν από την αρχή (υποτίθεται) κάθε σχολικής χρονιάς μέχρι και τη λήξη της, με διαφορετικές συμβάσεις εργασίας η κάθε μία (καθώς η πλειοψηφία τους είναι γυναίκες). Υποτίθεται, γιατί, διαχρονικά οι Δήμοι, τις προσλαμβάνουν πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να καλούνται γονείς και εκπ/κοί ν’ αναλάβουν την πρώτη γενική καθαριότητα των σχολικών μονάδων, πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Εργαζόμενες που υπόκεινται σε άγρια εκμετάλλευση από το ίδιο το κράτος (μέσω Δήμων και                                            Σχολικών Επιτροπών), αφού πληρώνονται με άθλιους «μισθούς»  (μεταξύ 200-300 ευρώ), καθώς  το ύψος τους υπολογίζεται  αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζουν, αφήνοντας απ’ έξω τους κοινόχρηστους χώρους (!), ενώ, δεν έχουν άλλα δικαιώματα, π.χ. αναρρωτική  άδεια αν αρρωστήσουν, επίδομα αδείας και κύησης (δεν δικαιούνται ούτε την άδεια ειδικού σκοπού που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε αυτήν τη φάση). Ακόμα όμως κι αυτοί οι μισθοί πείνας καταβάλλονται με καθυστερήσεις τεσσάρων, πέντε και έξι μηνών κι οι εργαζόμενες γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στα υπουργεία.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, με πρόσφατη κυβερνητική εγκύκλιο, καλούνται να καλύψουν άλλες ανάγκες σε υπηρεσίες των Δήμων, αναλαμβάνοντας καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν προβλέπονται από τις συμβάσεις τους (γεγονός που συνιστά «βλαπτική μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων»).
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο:
α) του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα,
β) μετά τις διαρροές περί επαναλειτουργίας των σχολείων σε διπλοβάρδια,
γ) με την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος Πανδημίας το Φθινόπωρο (το οποίο πιθανολογείται να είναι χειρότερο από το τωρινό (λόγω και των εποχιακών ιώσεων και συνωστισμού πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους),
δ) της αδυναμίας των μικρών παιδιών ν’ ακολουθούν ευλαβικά κανόνες υγιεινής και «κοινωνικής αποστασιοποίησης», (ενώ ταυτόχρονα είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμπτωματικοί φορείς μεγάλου ιικού φορτίου»),
ε)  των αυξημένων αναγκών καθαριότητας στις Σχολικές Μονάδες (κυρίως των δομών της ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ),
το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ ΗΜΑΘΙΑΣ, απαιτεί/διεκδικεί:
α) την άμεση μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών, με πλήρη απασχόληση, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα,
β) την ένταξή τους στα ΒΑΕ και
γ) τον εφοδιασμό των καθαριστριών (και των Σχολικών Μονάδων, για εκπ/κούς και μαθητές) με μέσα ατομικής προστασίας και την αναγκαία και ικανή ποσότητα καθαριστικών-απολυμαντικών, για την καθημερινή απολύμανση των σχολείων.
δ) γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και των Σχολικών Επιτροπών, ώστε να καλυφθεί η μισθοδοσία τους

και αποφάσισε:
α) να προωθήσει στη ΔΟΕ Ψήφισμα για τη διεκδίκηση της μονιμοποίησή τους, και αλλαγής του νομικού πλαισίου πληρωμής τους
β) να κάνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να κινηθούν στην ίδια κατ/νση προς την Κυβέρνηση, μέσω ΚΕΔΕ,
γ) να στείλει mail στα σχολεία, και στους γονείς, για την αναγκαιότητα  πρόσληψης μόνιμων καθαριστριών, πλήρους ωραρίου, για όλους τους χώρους του σχολείου.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ