Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Για την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ                       Βέροια  4-5-2020
Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ                                       Αρ. Πρωτ.: 529
Τηλέφωνο     : 2331026286
FAX  : 2331026286                                                                       ΠΡΟΣ:  Μέλη Δ.Σ.         
e-mail  : ekpeima@gmail.com              
Ιστολόγιο   : ekpeima.blogspot.com


Το χρονικό μιας απαξιωτικής ενημέρωσης για την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο
Δύο μήνες σχεδόν από το κλείσιμο των σχολείων το Υπουργείο Παιδείας, θυμήθηκε ότι υπάρχει και το νηπιαγωγείο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Έως τώρα οι οδηγίες από τις συντονίστριες ήταν να κρατάμε επαφή με τα παιδιά χρησιμοποιώντας όποιον τρόπο …..
Στις 22 Απριλίου αργά το απόγευμα με ένα mail, που ήρθε στα σχολεία κάλεσαν τις/τους νηπιαγωγούς να ελέγξουν τα mail των εκπαιδευτικών που έχουν καταχωρηθεί στο my school, προκειμένου να σταλεί σύνδεσμος, για την συμμετοχή μας σε τηλεδιάσκεψη από το Υπουργείο, για να ενημερωθούμε για την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Παρά τις όποιες σκέψεις που μπορεί να κάνει κάποιος για το εντέλλεσθε, χωρίς να κρίνουμε τη χρονική στιγμή , γιατί πλέον δεν υπάρχει ωράριο ούτε διακοπές Πάσχα, μπήκαμε να ενημερωθούμε.
Σε μια ημέρα τρεις τηλεδιασκέψεις γιατί προς έκπληξη του Υπουργείου οι νηπιαγωγοί μπήκαν να ενημερωθούν….δεν κατάλαβα πότε αμφισβητήθηκε το ενδιαφέρον μας για τη δουλειά και την επιμόρφωσή μας;
Αφού λοιπόν περιμέναμε περίπου ένα μισάωρο να γίνουμε κοντά τρεις χιλιάδες οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη….ανέλαβε η γενική γραμματέας με χαμόγελο και το ύφος που υιοθετείς όταν μιλάς σε κάποιους που δεν πολυκαταλαβαίνουν… να μας θυμίσει ότι είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες ( στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση)όπως κάνουν αυτοί στο Υπουργείο Παιδείας .
Ο υπεύθυνος για την ενημέρωση του webex έκανε μια περιήγηση στην πλατφόρμα και όλοι περιμέναμε την ώρα των ερωτήσεων για να λύσουμε τις απορίες μας.
Δεν υπολογίσαμε όμως, ότι ήταν ώρα φαγητού και κάποια συνάδελφος έπρεπε να αυγοκόψει τη σούπα…οπότε τρεις χιλιάδες νηπιαγωγοί προσπαθούσαμε να ακούσουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις, που τέθηκαν με χαλί τον ήχο του πιρουνιού στο πιάτο.
Δεν υπήρχε συντονιστής να κλείσει το μικρόφωνο…;;
Χρυσή ευκαιρία στάθηκε το γεγονός αυτό, για να κλείσει η τηλεδιάσκεψη, μετά από τρεις ολόκληρες ερωτήσεις που τέθηκαν, από τους τυχερούς που επιλέχτηκαν.
Δεν ξέρω αν είναι η κατάσταση  για γέλια ή για κλάματα . Αυτό που εισπράξαμε είναι η απόλυτη απαξίωση του κλάδου μας. Ήταν μια διεκπεραιωτική διαδικασία, που δεν μας αξίζει γιατί ο καθένας μας με υπευθυνότητα και δουλειά αυτοεπιμορφώνεται και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια πραγματικότητα, που κανείς δεν είχε φανταστεί.
Όπως πολύ σωστά έγραψε μια συνάδελφος «Παιδαγωγοί πολύ πριν από μένα έχουν συμφωνήσει στο πως αν πραγματικά θέλαμε να αλλάξουμε την εκπαίδευση θα ξεκινούσαμε από το νηπιαγωγείο. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι και το νηπιαγωγείο λογαριάζεται ξανά και ξανά ως ένας αριθμός. Και σήμερα διαπίστωσα ότι με την συμμετοχή μου στην τηλεδιάσκεψη, υπήρξα και εγώ ένα ακόμα νούμερο στο όνομα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.»

                                          ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ