Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους. Αγώνας για προστασία του λαού από τις καταστροφές. Πρόληψη και αλληλεγγύη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ        Βέροια 4-9-2024

Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ                         Αρ. Πρωτ.: 49

Τηλέφωνο: 2331026286

e-mail: ekpeima@gmail.com                ΠΡΟΣ:  Όλα τα μέλη 

Ιστολόγιο: ekpeima.blogspot.com      ΚΟΙΝ:  ΜΜΕ

                                                                  

Θέμα: Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους. Αγώνας για προστασία του λαού από τις καταστροφές. Πρόληψη και αλληλεγγύη

Δε θα κάνουμε την αδιαφορία τους, λογική μας.

Για ακόμα ένα καλοκαίρι, γίναμε μάρτυρες των ανεξέλεγκτες πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα καίγοντας δασικές εκτάσεις και λαϊκές περιουσίες με τον κρατικό μηχανισμό να αποδεικνύεται από ελλιπής έως ανύπαρκτος. Η αδυναμία διαχείρισης των μεγάλων σε έκταση πύρινων μετώπων φάνηκε και από την ανεξέλεγκτη (από την Κυριακή 11 Αυγούστου) πυρκαγιά που ξέσπασε στη βορειοανατολική Αττική, η οποία μάλιστα είχε περάσει πλέον στον οικιστικό ιστό κάνοντας στάχτη σπίτια και καταστήματα. Την ίδια στιγμή εξαιτίας της πυρκαγιάς καταγράφηκε και η απώλεια ανθρώπινης ζωής, αφού το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε απανθρακωμένη μία γυναίκα που εργαζόταν σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Για ένα ακόμη καλοκαίρι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκαν και ανέτοιμοι και ακατάλληλοι, χωρίς κανένα προληπτικό μέτρο πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, ενώ σκόπιμα και προκλητικά διατηρούν υποστελεχωμένο τον στόλο πυροσβεστικών οχημάτων και εναέριων μέσων και χωρίς να κάνουν προσλήψεις στο ήδη ελλιπές προσωπικό. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακολουθεί το ίδιο ακριβώς μοτίβο και στην υγεία, με υποστελεχωμένο  το σύστημα δημόσιας υγείας, με αποδέκτη τον λαό. Την ίδια ακριβώς πολιτική αδιαφορίας ακολουθεί για τη δημόσια εκπαίδευση με ευθείς τρόπους π.χ.  υποχρηματοδότηση και αδιοριστία και πλάγιους τρόπους μέσα από την αξιολόγηση με αποδέκτες  τους μαθητές και τις οικογένειές τους και βέβαια εμάς τις/τους εκπαιδευτικούς που εργαζόμαστε σε αυτά.

Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δε διαφέρουν σε τίποτε από αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το μήνυμα είναι σαφές. Όταν πρόκειται για τον λαό θα συμβαίνουν είτε πυρκαγιές που χάνονται άνθρωποι, περιουσίες και ζώα, είτε σαρωτικές καταστροφές από πλημμύρες με ολέθρια αποτελέσματα για τον λαό, είτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς που πλέον δημιουργούν αβεβαιότητα και φόβο για τις λαϊκές μάζες που τα χρησιμοποιούν, είτε πολυπληθή τμήματα με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αφημένους κυριολεκτικά στην τύχη τους κ.ο.κ.

Η πολιτική, λοιπόν, της κυβέρνησης της Ν.Δ ακολουθεί τις διαχρονικές εγκληματικές πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το μόνο που ξέρει είναι είτε να αναπαράγει μηνύματα πανικού καλώντας μέσω του 112 σε εκκένωση περιοχών και πετώντας ταυτόχρονα την ευθύνη για τις πυρκαγιές στον λαό, είτε να σπέρνει τον φόβο επαναλαμβάνοντας τα αφηγήματα  περί ιδιωτικής πρωτοβουλίας  για να κάνουν οι ιδιοκτήτης αντιπυρικές ζώνες, «ατομικής» ευθύνης για τα ακαθάριστα οικόπεδα και προβάλλοντας ταυτόχρονα τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως τη βασική αιτία των πυρκαγιών και των καταστροφών γενικότερα.

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Να μη χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή, να μη χαθεί άλλη λαϊκή περιουσία, να μην καεί ούτε ένα δέντρο παραπάνω. Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις κατασβέσεις πυρκαγιών και προστασίας, ώστε να μην υπάρξει άλλη εστία φωτιάς. Παράλληλα, να ληφθεί κάθε μέτρο για την προστασία και την ασφάλεια όλων των κατοίκων των περιοχών αυτών αλλά και της υπόλοιπης χώρας με κρατική μέριμνα.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στις πρόσφατα πυρόπληκτες οικογένειες και τη συμπαράστασή του σε όλους όσους μάχονται με τις φλόγες. Απαιτούμε την πλήρη αποζημίωση από το κράτος όλων των οικογενειών - συνεπώς και των μαθητών μας - που έχουν πληγεί. Μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους δίνουμε και αυτόν τον αγώνα, να αναδειχθούν οι πραγματικά υπαίτιοι, να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να προχωρήσει έστω και τώρα σε μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, πραγματικής ανακούφισης των πληττόμενων περιοχών από τις πυρκαγιές.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                         ΚΟΚΟΖΙΔΟΥ ΑΝΝΑ