Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Καλωσόρισμα του ΣΕΠΕ Ημαθίας στους αναπληρωτές και νεοδιόριστους συναδέλφους

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ        Βέροια 4-9-2024

Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ                         Αρ. Πρωτ.: 51

Τηλέφωνο: 2331026286

e-mail: ekpeima@gmail.com                ΠΡΟΣ:  Όλα τα μέλη 

Ιστολόγιο: ekpeima.blogspot.com      ΚΟΙΝ:  ΜΜΕ

                                                                  

Θέμα: Καλωσόρισμα του ΣΕΠΕ Ημαθίας στους αναπληρωτές και νεοδιόριστους συναδέλφους

Καλωσορίζουμε τους/τις νεοδιόριστους και τους/τις αναπληρωτές συναδέλφους/ισσες στην περιοχή μας και τους ευχόμαστε καλή αρχή και καλή τοποθέτηση!

Συναδέλφισσα/ε νεοδιόριστη/ε και αναπληρώτρια/τή, επικοινώνησε με τον Σύλλογό μας, με το σωματείο μας, κανείς μόνος, συλλογικά και αγωνιστικά διεκδικούμε μόρφωση, ζωή και δουλειά με δικαιώματα!

Ύστερα από πολλά χρόνια αδιοριστίας, συνάδελφοι/φισσες που μέχρι χθες αναπλήρωναν τον εαυτό τους, θα βρίσκονται τον Σεπτέμβρη στα σχολεία με μόνιμη σχέση εργασίας. Τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, αλλά και οι αγώνες μας, επέβαλαν τους διορισμούς που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Πρέπει όμως να επισημάνουμε πως οι διορισμοί αυτοί δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες, δε μας ικανοποιούν καθώς για μια ακόμη χρονιά χιλιάδες διδακτικές ώρες θα χαθούν, χιλιάδες συνάδελφοι/ισσες μας θα συνεχίσουν να εργάζονται ως αναπληρωτές/τριες.

Τη φετινή σχολική χρονιά, μετά τις εγκυκλίους  του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΔ και των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και με την προθυμία πολλών Διευθυντών Εκπαίδευσης προωθήθηκαν  χιλιάδες συμπτύξεις τμημάτων, πάρα πολλές κατατμήσεις τμημάτων ακυρώνονται, ενώ αρκετά Τμήματα Ένταξης αναστέλλεται η λειτουργία  τους. Η πολιτική αυτή είναι βαθιά αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική, δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους συναδέλφους/ισσες που θα κριθούν ξαφνικά υπεράριθμοι, τσαλαπατάει βάναυσα στη λογική κόστους-οφέλους τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες των μαθητών, αφού χιλιάδες μαθητές θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά σε λιγότερα και πολυπληθή τμήματα, εκατοντάδες μαθητές που χρήζουν παράλληλης στήριξης θα μείνουν «ξεκρέμαστοι» και πολλοί συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον αέρα περιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή για να δουν σε ποιο και σε πόσα σχολεία θα υπηρετήσουν. Γι’ αυτό και οι αγώνες μας δε σταματούν εδώ! Οι αποφάσεις για συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων δε θα μείνουν αναπάντητες, παλεύουμε να παρθούν πίσω, γιατί δεν οδηγούν σε βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά το αντίθετο, μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω.

Παλεύουμε για:

F  15 μαθητές/τριες το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α - Β Δημοτικού. 2η Νηπιαγωγός σε όσα λειτουργούν με περισσότερους.

F  20 μαθητές/τριες το ανώτερο σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις.

Είναι σημαντικό οι νεοδιόριστοι/ες συνάδελφοι/ισσες να γνωρίζουν:

·         Θα  πρέπει  να  υπηρετήσουν  δύο  χρόνια  την οργανική  τους  θέση  πριν να έχουν το δικαίωμα για απόσπαση/μετάθεση, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις (ειδικές κατηγορίες) που έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για απόσπαση. Τη δεύτερη χρονιά όμως μπορούν να πάρουν απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ.

·         Μετά τα δύο χρόνια «κρίνονται» με σκοπό να μονιμοποιηθούν, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Ο κλάδος βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια σε αγωνιστικές διεργασίες ενάντια στο αντιδραστικό,  αντιπαιδαγωγικό  και  αντιεπιστημονικό  πλαίσιο  της  «αξιολόγησης»  που  φέρνει  την κατηγοριοποίηση  σχολείων  και  εκπαιδευτικών,  διαλύει  τον  συλλογικό  χαρακτήρα  της  εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, με όπλο τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου, την Απεργία-Αποχή που έχει κηρύξει η Ολομέλεια Προέδρων και η 93 η Γ.Σ. της ΔΟΕ αλλά και η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ Ημαθίας για το μπλοκάρισμα της «αξιολόγησης». Ο ΣΕΠΕ Ημαθίας προχωράει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για τη συλλογική διεκδίκηση της υπογραφής των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των συναδέλφων μας, που έχουν συμπληρώσει τα δύο χρόνια υπηρεσίας.

·         Τον 1ο χρόνο οι συνάδελφοι/φισσες βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και τοποθετούνται προσωρινά με κριτήρια οικογενειακά, εντοπιότητας, συνυπηρέτησης. Τον 2ο χρόνο πραγματοποιείται η οριστική τοποθέτηση (διεκδίκηση οργανικής θέσης), σύμφωνα με μονάδες συνθηκών διαβίωσης,  όπως  μόρια  σχολείων, προϋπηρεσία, κοινωνικά/οικογενειακά κριτήρια κ.λπ.

Είναι σημαντικό οι αναπληρωτές/τριες συνάδελφοι/ισσες να γνωρίζουν:

·         Καλούμε κάθε αναπληρωτή/τρια συνάδελφο να απευθύνεται στον ΣΕΠΕ Ημαθίας που ανήκει για κάθε πρόβλημα, για να παρεμβαίνουμε συλλογικά, ώστε να αρθούν οι όποιες ενδεχόμενες αδικίες προκύψουν στην τοποθέτησή του/της.

·         Η τοποθέτησή τους γίνεται τα τελευταία χρόνια μετά από δήλωσή τους για τα σχολεία προτίμησής τους στον ΟΠΣΥΔ, στον οποίο όμως δεν εισάγονται όλα τα κενά, αλλά ανάλογα με τις κάθε φορά προσλήψεις. Αυτό δημιουργεί επιπλέον αδικίες από τις ήδη προϋπάρχουσες, που οφείλονται στο γεγονός ότι δε γίνονται όλες οι προσλήψεις σε μία φάση για όλη τη χώρα, πράγμα που θα έδινε στον κάθε αναπληρωτή τη δυνατότητα να τοποθετηθεί εκεί που δικαιούται με βάση τη σειρά και την προτίμησή του.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ:

Σύμφωνα με τα Π.Δ. 50/1996 και 100/1997, η σειρά τοποθέτησης σε λειτουργικά κενά (12 ώρες και άνω) είναι:

Λειτουργικά υπεράριθμοι, διάθεση ΠΥΣΠΕ (μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνονται και  οι νεοδιόριστοι/ες), αποσπασμένοι/ες από άλλα ΠΥΣΠΕ και εντός ΠΥΣΠΕ, αναπληρωτές/αναπληρώτριες.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παλεύει και απαιτεί να τηρείται η σειρά, να υπάρχουν κανόνες και διαφάνεια και να μπαίνουν εμπόδια στην οποιαδήποτε διάθεση αυθαιρεσίας της Διοίκησης. Να γίνεται η διαδικασία ξεχωριστά ανά κατηγορία (αιτήσεις, ενστάσεις, ξεκαθάρισμα-επικαιροποίηση του πίνακα κενών). Παλεύει να δίνονται για επιλογή ΟΛΑ τα υπάρχοντα κενά και να καλύπτονται από την 1η μέρα ΟΛΑ τα κενά, χωρίς αντιπαιδαγωγικές προτεραιότητες. Να επισημάνουμε πως οι εκπαιδευτικοί που κρίνονται ως υπεράριθμοι από τον νόμο  προηγούνται. Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) να υπάρξει προσωρινή τοποθέτηση σε κάποιο σχολείο (για κάποιες ημέρες δηλαδή), προκειμένου να υπάρχει χρόνος να «τρέξει» η διαδικασία (αιτήσεις, τοποθετήσεις, ενστάσεις κ.λπ.).

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ:

Η μισθοδοσία ξεκινάει από την ημέρα της ορκωμοσίας για τους νεοδιόριστους και της ανάληψης υπηρεσίας για τους αναπληρωτές. Ο μισθός του/της αναπληρωτή/τριας είναι 953 ευρώ. Σ΄ αυτά προστίθενται τα μισθολογικά κλιμάκια και τα επιδόματα του/της κάθε συναδέλφου/ισσας. Ο μισθός του/της νεοδιόριστου είναι 776 ευρώ και αυτή η διαφορά στον μισθό μεταξύ αναπληρωτή και νεοδιόριστου οφείλεται στο ότι τα πρώτα δύο χρόνια που υπηρετεί ο/η νεοδιόριστος/η ως δόκιμος/η, υπάρχουν αρκετές κρατήσεις στους μισθούς.

Ο εξευτελιστικός αυτός μισθός (λίγο παραπάνω από το μισθό του ανειδίκευτου) για τους νεοδιόριστους και ο πολύ χαμηλός για τους αναπληρωτές, με βάση τις αυξημένες ανάγκες διαβίωσης της περιόδου, δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια, καταδικάζει στην εξαθλίωση χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα εκείνους/ες που θα αναζητήσουν κατοικία στα πανάκριβα νησιά αλλά πλέον και στην περιοχή μας και θα αναγκάζονται να συντηρούν και 2ο σπίτι. Τα ενοίκια είναι πανάκριβα πια όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές κι αυτό δημιουργεί απελπιστικές συνθήκες στους εκπαιδευτικούς που θα χρειαστεί να νοικιάσουν σπίτι.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας παλεύει αταλάντευτα:

·        Για υπογραφή ΣΣΕ για τους εκπαιδευτικούς, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλους. Πρωταρχικά διεκδικούμε εξίσωση αδειών των αναπληρωτών με των μονίμων, γιατί σήμερα το δικαίωμά τους περιορίζεται σε 13 το πολύ ημέρες τον χρόνο αναρρωτική άδεια, δηλαδή δεν έχουν δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν!  Διεκδικούμε  παράλληλα  να  δίνεται  άδεια  επαπειλούμενης  εγκυμοσύνης  σε  όλες  τις αναπληρώτριες που το έχουν ανάγκη και 9μηνη άδεια ανατροφής σε όλες/ους τις/τους αναπληρώτριες/ές κι όχι 3,5 μήνες που δίνεται τώρα.

·        Για την αύξηση των μισθών (άμεσα 20%), για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και την επιστροφή των δώρων.

·        Διεκδικεί άμεσα επίδομα στέγασης 300 ευρώ και αξιοποίηση κατοικιών, κτηρίων ή ξενοδοχείων, που μπορούν να στεγάσουν εκπαιδευτικούς, με ευθύνη του Κράτους.

Καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους/φισσες, αναπληρωτές/τριες και νεοδιόριστους/ες, που θα τοποθετηθούν στα σχολεία μας να συσπειρωθούν στο σωματείο μας, να γραφτούν μέλη στον Σύλλογό μας «ΣΕΠΕ ΗΜΑΘΙΑΣ» και να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή και τη δράση του σωματείου. Για όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν να μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας (ekpeima@gmail.com) ή με τον Πρόεδρο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. στα στοιχεία επικοινωνίας που παρατίθενται στο τέλος της ανακοίνωσης.

Υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών!!!


Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                         ΚΟΚΟΖΙΔΟΥ ΑΝΝΑ