Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Συσπείρωση-Παρέμβαση Εκπ/ κών Ημαθίας: Ανακοίνωση για τις εκλογές για Δ.Σ.


ΜΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Συνάδελφοι
Μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο το σχολείο αλλάζει όψη. Αλλάζει όψη δραματικά, γίνεται πιο σκοτεινό, πιο σκυθρωπό, ελάχιστα θυμίζει το σχολείο που γνωρίζαμε,
ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ.

Τίποτα βέβαια δε συμβαίνει τυχαία. Τίποτα δε συμβαίνει χωρίς αιτία, από μόνο του όπως θέλουν να πιστέψουμε.
Αιτία είναι η ολοένα οξυνόμενη καπιταλιστική κρίση, η διαρκής στόχευση των κυρίαρχων, σε Ελλάδα και παγκόσμια, για έξοδο από αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τα συμφέροντά τους. Αιτία τέλος είναι η πολιτική που εφαρμόζουν , κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και υπουργείο παιδείας, υπό τις εντολές ΟΟΣΑ-Ε.Ε. & ΔΝΤ.



Κυβέρνηση και υπουργείο σάλπισαν γενική επίθεση με στόχους:
  • Τη διάλυση εργασιακών-ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
  • Την ισοπέδωση μισθών-συντάξεων
  • Τη διάλυση-καταστροφή δημόσιων αγαθών και την ολοσχερή παράδοση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.



Το δημόσιο σχολείο που υπηρετούμε αποτελεί πρώτιστο στόχο, βασικό θύμα της επίθεσης.
ü  Χιλιάδες τα κενά λόγω μηδενικών διορισμών, απολύσεων 10.000 αναπληρωτών συναδέλφων μας, κι ας κομπάζουν ξεδιάντροπα για το αντίθετο, διαστρέφοντας την πραγματικότητα.
ü  Εκπαιδευτικοί «περιπλανώμενοι Ιουδαίοι» από σχολείο σε σχολείο , καταπτοημένοι ηθικά και οικονομικά. Μόνιμοι , αναπληρωτές …για πόσο ακόμα, αναπληρωτές ΕΣΠΑ , ωρομίσθιοι, νεοδιόριστοι των 570€, ΑΝΘΡΩΠΟΙ που η βάρβαρη πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης τους θεωρεί δημοσιονομικό βάρος που πρέπει να ξεφορτωθεί.
ü  Εκπαιδευτικοί χαρακτηρισμένοι ψευδώς «υπεράριθμοι» και «πλεονάζοντες» στο δρόμο των υποχρεωτικών μετακινήσεων, εργάτες σ’ ένα σχολείο φτηνό, ευέλικτο, ακόμα πιο ταξικό, βορά στις ορέξεις της αγοράς, με «πελάτες»-χρηματοδότες τους γονείς. Σχολείο της αμορφωσιάς, της ημιμάθειας, της φτηνής κατάρτισης και των δεξιοτήτων.
ü  Σχολείο που μετατρέπεται γρήγορα κι εύκολα-αρκεί η υπογραφή του υπουργού παιδείας- σε πιλότο-πειραματόζωο, με καταργημένο το κατακτημένο με αγώνες δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και μόρφωση, σχολείο που υφίσταται και προσφέρεται κολοβό και κουτσουρεμένο  εφ’ όσον υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλιώς δεν υπάρχει(ολοήμερο, ένταξη, ειδικό σχολείο με ΕΣΠΑ).
ü  Σχολείο απ’ το οποίο εξοστρακίζεται σταδιακά και με μέθοδο η μόνιμη εργασία , ως ιστορικό απομεινάρι, αναχρονισμός και περιττή δαπάνη.
ü  Εκπαιδευτικός χωρίς οργανική θέση στο υπουργείο που τον προσέλαβε αλλά σε ΠΥΣΠΕ ,για να είναι ακόμα πιο εύκολο να τεθεί σε κινητικότητα, διαθεσιμότητα ή να απολυθεί.
ü  Εκπαιδευτικοί στιγματισμένοι ως «επίορκοι» για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις κι αγώνες,για την άρνησή τους να υποταχθούν στη ζοφερή πραγματικότητα, το ακόμα πιο ζοφερό μέλλον.
ü  Αναγκασμένοι να εργάζονται υπό ασφυκτικό έλεγχο, υπογράφοντας παρουσιολόγια, χωρίς ίχνος εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και διδακτικής αυτονομίας, υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα  την εκπαιδευτική πολιτική δια του « Νέου Σχολείου », το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο του οποίου  προσαρμόζεται ακόμα πιο έντονα στις επιταγές των τεχνικών δελτίων του ΕΣΠΑ και των κατευθύνσεων της ΕΕ με την εισαγωγή πιλοτικών προγραμμάτων εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδεολογικών κατευθύνσεων, δεξιοτήτων και κατάρτισης της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας.

 
ü  Εκπαιδευτικοί προς αξιολόγηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος των αυριανών απολύσεων. Απολύσεις που όπως απέδειξε, πικρά, η εμπειρία στη δευτεροβάθμια ΔΕΝ ΑΝΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ, γίνονται με τη δημοκρατική μορφή του «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!!
ü  Εκπαιδευτικοί που με την προωθούμενη αξιολόγηση(ΦΕΚ 240) καλούνται  να επωμισθούν όλο το βάρος των προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης, να αθωώσουν την πολιτική των κυβερνήσεων σε εκπαίδευση, εκπαιδευτικούς , μαθητές , στην κοινωνία.
ü  Εκπαιδευτικοί κυνηγοί προσόντων, κυνηγοί χορηγών ή και επαίτες φιλανθρωπιών.
Είναι σαφές ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αλλά και συνολικά το δημόσιο, μπήκε σε εντελώς νέα περίοδο.  Μήτρα όλων αυτών είναι οι συμφωνίες κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου για χιλιάδες διαθεσιμότητες-απολύσεις στο δημόσιο, για συντριπτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα, βασικών κοινωνικών αγαθών όπως της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης.
Είναι βέβαιο πως στο άμεσο μέλλον θα ζήσουμε ακόμα πιο βίαιες αλλαγές, ακόμα πιο έντονη την καυτή ανάσα της επίθεσης στα δικαιώματα και τη ζωή μας.
Δε χωρά κανείς εφησυχασμός, καμία αυταπάτη για το τι μέλλει γενέσθαι. Δε χωρά καμιά γραφειοκρατική λογική ανάθεσης  .
Στις  συνθήκες της πιο βίαιης επίθεσης εναντίον των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος ο σύλλογός μας θα πρέπει να αναπτύξει, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους πιο μεγάλους αγώνες, αγώνες απαραίτητους και αναπόφευκτους στις δύσκολες εποχές που ζούμε και θα ζήσουμε.
Αυτό είναι το νόημα των τωρινών εκλογών και έτσι πρέπει να τις αντιμετωπίσει κάθε εκπαιδευτικός.

§  Η ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ και η ΔΑΚΕ  λειτουργούν ως μία παράταξη, τόσο σε επίπεδο ΔΟΕ αλλά και σε επίπεδο Συλλόγου. Δε διαφοροποιούνται  ούτε σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, ούτε σε επίπεδο ψήφισης προτάσεων. Η συνδικαλιστική παρουσία τους  αναλώνεται  στο επίπεδο  της υποστήριξης ουσιαστικά της εφαρμοζόμενης πολιτικής, της ανυπαρξίας ουσιαστικά σε κινηματικό επίπεδο. Δε θέλουν και δεν μπορούν να αγωνιστούν το δίκαιο αγώνα μας ,ως ουραγοί των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών. Καλλιεργούν λογικές ανάθεσης, κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας. Εντέλει υπηρετούν τη λογική του υποταγμένου συνδικαλισμού που συσσώρευσε δεινά για τη μάχιμη εκπαίδευση. Γνωστή η τακτική τους αλλά δεν ξεγελά κανέναν πια. 
§  Το ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ  εμφανίζεται αναντίστοιχο της δύσκολης περιόδου. Διατηρεί τη λογική ξεχωριστών, «καθαρών» συγκεντρώσεων. Συμπορεύεται σε κεντρικό επίπεδο-ΔΟΕ & ΑΔΕΔΥ- με τις ΔΑΚΕ /ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ, αρνήθηκε με τις θέσεις του και τοπικά , τη συμπόρευση με τους καθηγητές στον πολυήμερο αγώνα τους
§  Η ΕΡΑ εκπ/κών  επιθυμεί την ανάληψη κυβερνητικής θέσης του φορέα τον οποίο εκπροσωπεί στο χώρο, τείνει να μετατρέψει τους αγώνες, το επιδιώκει με όλες τις δυνάμεις και πανελλαδικά και τοπικά, σε αγώνες όχι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αλλά κατάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας.


Στην κρίσιμη καμπή που περνάμε, οι ζωντανές δυνάμεις του κλάδου πρέπει να σηκώσουν το βάρος των σημερινών και αυριανών μαχών, της αλληλεγγύης και της συσπείρωσης όλου του εκπαιδευτικού  κινήματός, της ρήξης και της ανατροπής με τις πολιτικές των Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης που τις υλοποιεί.

Η ελπίδα βρίσκεται στο ρεύμα της ζωντανής εκπαίδευσης, του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού, τη συλλογική αντίσταση και πάλη για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου. 

Το συνδικάτο χρειάζεται να ανασάνει! Να αποκαθηλώσουμε τον καθεστωτικό συνδικαλισμό, όχι μόνο εκλογικά, αλλά κυρίως στη δράση μας, στη σκέψη μας, στη ζωή του συλλόγου μας. 

Με τους αγώνες μας σήμερα, να απονομιμοποιήσουμε τα κυβερνητικά μέτρα στη συνείδηση του λαού, να δημιουργήσουμε ένα μαχητικό ρεύμα ικανό να ανατρέψει τη βάρβαρη  πολιτική όπως αυτή εκφράζεται με τα μνημόνια με τις εντολές της τρόικα και τη συγκυβέρνηση των «προθύμων» 




Μαχόμαστε για ένα σχολείο ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ σε μια κοινωνία ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!
Την Πέμπτη , 21 Νοέμβρη ΟΛΟΙ στην τακτική Γ.Σ
Ψηφίζουμε Συσπείρωση Παρέμβαση Εκπ/ κών Ημαθίας-Εκπαιδευτικό Όμιλο Ημαθίας