Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας: «Οργανικές θέσεις σε όλους!» Το τυρί το βλέπεις, τη φάκα την είδες;



«Οργανικές θέσεις σε όλους!» Το τυρί το βλέπεις, τη φάκα την είδες;

Βέροια, 6/11/2013

Η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία αλλάζει η οργανικότητα είναι πια προ των πυλών! Συνιστά 146.000 οργανικές θέσεις σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση. «Δίνουμε ΤΕΛΟΣ σε αυτή την ανασφάλεια και κάθε   εκπαιδευτικός θα έχει την οργανική του θέση», δήλωνε ο Υπουργός Παιδείας στη Βουλή προαναγγέλοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Τι όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος…

Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν και τελικά να μας εφησυχάζουν; Η νέα αυτή ρύθμιση, λοιπόν, όχι μόνο δεν έρχεται να κατοχυρώσει την ασφάλεια των εκπαιδευτικών, αλλά είναι το εργαλείο το οποίο χαράζει αριστοτεχνικά το δρόμο της διαθεσιμότητας-απόλυσης χιλιάδων εκπαιδευτικών! Κινδυνολογούμε και υπερβάλλουμε θα σκεφτεί κάποιος… Η απάντηση όμως είναι απλή και άκρως διαφωτιστική.

Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή καταργούνται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας, τις οποίες κατείχαμε ΟΛΟΙ  οι μόνιμοι  υπάλληλοι του Δημοσίου (ανεξάρτητα από την οργανική μας τοποθέτηση σε σχολική μονάδα) και  μετατρέπονται σε «ρευστές» οργανικές θέσεις στις σχολικές μονάδες, συνδέοντας την τύχη του εκπαιδευτικού αποκλειστικά με αυτήν του σχολείου. Μειώνονται τα τμήματα; Δεν υπάρχουν ώρες για όλους; Κάποιοι περισσεύουν; Πάνε περίπατο οι οργανικές και αφού πλέον ο φορέας σου, δηλαδή το σχολείο στο οποίο θα έχεις οργανική, δεν τη χρειάζεται, την καταργεί κι εσύ πηγαίνεις σπίτι σου. Τόσο απλά…

Ας ανατρέξουμε όμως στο σημείο αυτό στην υπάρχουσα νομοθεσία: (Νέος Κώδικας Ν3528 2007,ΦΕΚ 26 Α1): «Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον οι θέσεις αυτές υπάρχουν». 

ΑΡΘΡΟ 154 (Μνημόνιο ΙΙΙ): Απόλυση λόγω κατάργησης θέσης:

1.  Ο υπάλληλος απολύεται, αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί.

2.  Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου, απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα». Προσέξτε, όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά προσόντα. 

Αφού, λοιπόν, το Υπουργείο τοποθετήσει όλους μας, όπως λέει, στα σχολεία, μετά θα έχει τη δυνατότητα να βγάζει σε διαθεσιμότητα όσους περισσεύουν.

Κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί και η αξιολόγηση, την οποία καταλαβαίνουμε γιατί προσπαθούν διακαώς να θεσμοθετήσουν. Για να έχουν ένα ακόμη εργαλείο διαθεσιμότητας-απόλυσης

Στην ουσία με όλα τα ανωτέρω επιδιώκεται η επίτευξη του πραγματικού στόχου του Υπουργείου για απολύσεις και μείωση του μισθολογικού κόστους (για κάθε έναν «υψηλόμισθο» εκπαιδευτικό, υπόσχεται ότι θα προσλάβει 2 των 650 ευρώ) αλλά και ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων. O νόμος της ζούγκλας, λοιπόν! Όλοι εναντίον όλων για την εξασφάλιση μιας χαμηλόμισθης θέσης… Μιλάμε ουσιαστικά και τυπικά, συνάδελφοι, για τη  μετάλλαξη-διάλυση, με αυστηρά λογιστικά κριτήρια, του δημόσιου σχολείου και των  εργασιακών μας σχέσεων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

η ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας σας καλεί να δώσετε τις δικές σας απαντήσεις στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο με τη ψήφο σας στις εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. στο σύλλογό μας.

Κάθε ψήφος σας στη ΔΑΚΕ και στην ΠΑΣΚ (ΔΗ.ΣΥ.) επικροτεί και επιβραβεύει την άθλια πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ. 

Μαυρίστε τους, όπως τα κόμματά τους και η κυβέρνησή τους μάς έχουν μαυρίσει τις ζωές μας.

Καταδικάστε τους, όπως εκείνοι με τα μνημόνιά τους έχουν καταδικάσει το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.

ΕΡΑ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ