Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας: Είμαστε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. ή σε πρόσκληση για τσάι;

Είμαστε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. ή σε πρόσκληση για τσάι;
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Φαίνεται πως ο κατήφορος του γαλαζοπράσινου προεδρείου των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) δεν έχει σταματημό. Μετά την κοινή καταγγελία ΕΡΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για τα συνεχή ατοπήματα  του Προεδρείου του Συλλόγου μας και ύστερα από την - κατόπιν πιέσεων και καταγγελιών - αποδοχή ότι απέστειλαν κείμενο και σχέδιο Πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων στα σχολεία που δεν αποτελούσε απόφαση του Συλλόγου μας, είχαμε την ψευδαίσθηση, όπως αποδεικνύεται, πως το Προεδρείο των φιλοκυβερνητικών παρατάξεων θα κατανοούσε πως οφείλει να σεβαστεί τους δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας των συνδικάτων, που βασίζονται στην αρχή της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Φαίνεται πως ούτε αυτό αντιλαμβάνονται, ούτε πως διοικούν ένα σύλλογο 1.000 περίπου συναδέλφων σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο.
Στις 10/2 καταθέσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο απόφασης ενάντια στην αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση, με συγκεκριμένες προτάσεις. Σε προηγούμενη συνεδρίαση όλες οι παρατάξεις είχαμε συμφωνήσει στην αναγκαιότητα ο Σύλλογός μας να βγάλει απόφαση για το φλέγον αυτό ζήτημα.  Ήμασταν η μόνη παράταξη που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση. Λόγω του προχωρημένου της ώρας η συζήτησε μεταφέρθηκε για τις 12/2 σε συνεδρίαση πριν την έκτακτη Γ.Σ.
Στη συνεδρίαση αυτή, αφού έγινε διαλογική συζήτηση και κρατήθηκαν όπως πάντοτε πρακτικά μπήκαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας η πρόταση της ΕΡΑ και η τελευταία απόφαση της ΔΟΕ για την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση. Πλειοψήφησε με ψήφους 4 υπέρ η πρόταση της ΕΡΑ έναντι 3 ψήφων που συγκέντρωσε η άλλη πρόταση (απουσίαζαν από τη ΔΑΚΕ ο συνάδελφος Μουρτζίλας Κώστας και από τη ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) η συναδέλφισσα Γκόγκα Ελένη). Μετά το πέρας της ψηφοφορίας κι ενώ η πρόταση της ΕΡΑ είναι πλέον απόφαση του Συλλόγου μας τα μέλη της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) ποδοπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας αρνήθηκαν – και το καταγγέλλουμε στους συναδέλφους μας - να υλοποιήσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με τη φαιδρή δικαιολογία ότι η συγκέντρωση των μελών του Δ.Σ. δεν αποτελούσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο!!!
Αυτό που εμείς αποκομίσαμε από την όλη διαδικασία είναι πως από εδώ και πέρα σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. θα πρέπει να μας αποσαφηνίζει το γαλαζοπράσινο Προεδρείο εάν είμαστε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. ή σε πρόσκληση για τσάι!!!
Για την ιστορία επισυνάπτουμε στο τέλος το κείμενο της απόφασης που δεν υλοποιήθηκε καθώς και το σχέδιο Πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων που προτείναμε στο Δ.Σ., στο οποίο ενσωματώσαμε αυτολεξεί το σκεπτικό της ΔΟΕ και δεν κατανοούμε πώς είναι δυνατόν ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) στο Σύλλογό μας να αρνούνται να ψηφίσουν αυτό που οι παρατάξεις τους υπερψήφισαν στη ΔΟΕ;
Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής ΑριστεράςΠρόταση της ΕΡΑ για απόφαση Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας ενάντια στην –αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση
Βέροια, 12/2/2014
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Παρά την κατηγορηματική άρνηση των εκπαιδευτικών να εμπλακούν στις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης–αξιολόγησης το Υπουργείο Παιδείας  επιμένει και προωθεί με νέα εγκύκλιο τις «Διαδικασίες εφαρμογής του θεσμού της Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας κατά το έτος 2013-2014».
ü   Η επιβολή της αυτοαξιολόγησης–αξιολόγησης συνιστά τεράστιο κίνδυνο για το επίπεδο της διαβίωσής μας, για την επαγγελματική μας υπόσταση και την αξιοπρέπειά μας, αλλά και για την ποιότητα της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
ü   Η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε αποδοτικά και μη, θα καταστήσει την εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική και θα επιφέρει περαιτέρω συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
ü   Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, θα οργανώνονται όχι με βάση τις ανάγκες του μαθητή, αλλά με βάση τα πρότυπα και τους δείκτες της αξιολόγησης.
ü   Ο ανταγωνισμός θα μετατρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στα σχολεία σε «ζούγκλα» και θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία εντός και εκτός σχολείου.
ü   Ο επιστημονικός ρόλος του σχολικού συμβούλου ακυρώνεται και αντικαθίσταται ουσιαστικά από το ρόλο του εξεταστή.
ü   Η μετάλλαξη του διευθυντή του σχολείου σε διευθυντή επιχείρησης και αξιολογητή, υπονομεύει και απαξιώνει τη λειτουργία και το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων, καθώς και την παιδαγωγική ελευθερία μέσα στη σχολική μονάδα.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί που υπερασπιζόμαστε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους, δηλώνουμε ότι συλλογικά αρνούμαστε  και δε συναινούμε στην εφαρμογή ενός συστήματος που αποσκοπεί:
Ø   Στην μισθολογική και βαθμολογική μας καθήλωση.
Ø   Στην διαμόρφωση των δεξαμενών διαθεσιμότητας και στην απόλυσή μας τελικά.
Ø   Στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη μορφωτική υποβάθμιση, τη συνεχή αύξηση της μαθητικής διαρροής  και την ιδεολογική-εκπαιδευτική χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
Για όλους αυτούς τους λόγους  θεωρούμε επιτακτική ανάγκη μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποτρέψουμε αυτή την περίοδο την επιβολή της (αυτο)αξιολόγησης και τη συγκρότηση των «ομάδων εργασίας», που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος (1900089/Γ1/10/13).
Καλούμε:
v  τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις σχετικές «ομάδες εργασίας».
v  Οι  σύλλογοι διδασκόντων  να μη συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Ν’ αρνηθούν μαζικά, όπως έγινε την περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής της  το 2010, με αντίστοιχους τρόπους  την υλοποίησή της. Να μη συγκροτήσουν  οι σύλλογοι διδασκόντων καμία «ομάδα εργασίας».
v  Επισημαίνουμε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να θέσει υποψηφιότητα στο σύλλογο διδασκόντων του σχολείου ή του Νηπιαγωγείου για συμμετοχή στις «ομάδες εργασίας».
Καλούμε, επίσης:
v  τους συναδέλφους σχολικούς συμβούλους, μέλη των συλλόγων μας, να μη συναινέσουν στην ακύρωση του επιστημονικού τους ρόλου που οδηγεί και στην περαιτέρω διάλυση του δημόσιου σχολείου. Τα σεμινάρια για την αξιολόγηση καταδικάστηκαν από το σύνολο των συναδέλφων. Όποιες προσπάθειες για νέα σεμινάρια κι αν γίνουν, και όποιες μέθοδοι κι αν χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίησή τους θα μας βρίσκουν απέναντι. Τους καλούμε να οργανώσουν μαζί με τους συλλόγους τους, την πάλη ενάντια στην προωθούμενη αξιολόγηση της χειραγώγησης, της διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, των  απολύσεων και  της αναβίωσης του επιθεωρητισμού.
v  τους συναδέλφους διευθυντές να μη συμβάλουν με τη στάση τους στην εφαρμογή της αξιολόγησης αλλά να πρωτοστατήσουν και να συμπορευτούν στην πάλη για ακύρωση του προωθούμενου θεσμού στην πράξη, με τους συλλόγους διδασκόντων.
v  όσους συναδέλφους δεν έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα το κείμενο αντίθεσης στην αξιολόγηση, να το υπογράψουν.
Δηλώνουμε πως με όρους κινήματος  και συλλογικών αποφάσεων θα μπλοκάρουμε, όπως έγινε την προηγούμενη περίοδο, την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης και με κάθε πρόσφορο συνδικαλιστικό τρόπο θα την ακυρώνουμε στην πράξη με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, των Διοικητικών Συμβουλίων και των συλλόγων διδασκόντων σε κάθε σχολείο.
Καλύπτουμε συνδικαλιστικά τους συναδέλφους με στάσεις εργασίας για τη μη συμμετοχή τους  σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης  (σεμινάρια, ομάδες εργασίας, σχέδια δράσης κλπ.).
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟΕΠΙΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑΠΡΟΤΑΣΗ ΕΡΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ................
ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες»
Σήμερα ……………..…./……. /2014, και μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Σχολείου συνήλθε ο Σύλλογος Διδασκόντων του ……. Δημοτικού Σχολείου / Νηπιαγωγείου …………………………….., σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα: «Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες», σύμφωνα με την με αριθ. Πρωτ.: 190089/Γ1, 10. 12. 2013, εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Παρόντα ήταν όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου.
          Μετά από την εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου σχετικά με τον καθορισμό των ομάδων εργασίας που προβλέπονται από την συγκεκριμένη εγκύκλιο για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης, την ενημέρωση ότι η συμμετοχή των συναδέλφων στις ομάδες εργασίας δεν είναι υποχρεωτική και μετά από τη διαλογική συζήτηση και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που ακολούθησαν, οι οποίοι επισήμαναν ότι το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς καλώντας τους  «αθώα» και με «όμορφες» λεκτικές διατυπώσεις  να κηρύξουν εκείνοι την έναρξη μιας διαδικασίας που ολοφάνερα συνδέεται με την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, με την αναζήτηση των υπευθύνων για την πορεία της εκπαίδευσης στις τάξεις των εκπαιδευτικών και που ολοφάνερα οδηγεί στο επόμενο στάδιο, την αξιολόγηση - λαιμητόμο, των ποσοστώσεων, της μισθολογικής και βαθμολογικής καθήλωσης και τελικά της απόλυσης, ο Διευθυντής του σχολείου διαπιστώνει ότι δεν  υπάρχει η δυνατότητα δρομολόγησης της αυτοαξιολόγησης επειδή δεν εκδηλώθηκε εθελούσια προσφορά εκπαιδευτικών του σχολείου για τη συγκρότηση και την στελέχωση των ομάδων εργασίας που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της .

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το πρακτικό αυτό, διαβάστηκε και υπογράφεται όπως ακολουθεί.