Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Τοποθέτηση της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών για τη στάση της απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα στην εκπαίδευση, το σχολείο των περικοπών και τις απολύσεις συναδέλφων


Οκτώβρης 2016
Παρέλκει να  αναδείξουμε την αξιακή μας αντιπαλότητα προς  το σχολείο των εκτεταμένων περικοπών, που στήνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου και της νεοφιλελεύθερης  έκθεσης του ΟΟΣΑ.  Ο αγώνας ενάντια στα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας καθίσταται ένας αγώνας για την ίδια την υπόσταση της δημόσιας εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών
Εκτίμησή μας ήταν, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με το άνοιγμα των σχολείων, πως βασικό στοιχείο της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στις σχολικές μονάδες είναι η ευελιξία στη διαμόρφωση του προγράμματός τους, η συρρίκνωση των δομών και του προσωπικού τους κι η περαιτέρω προώθηση της ελαστικής εργασίας. Ταυτόχρονα η προοπτική της μη επαναπρόσληψης χιλιάδων αναπληρωτών επαναφέρει με χειρότερους όρους την εποχή της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στη δημόσια εκπαίδευση των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Το ξεκαθαρίζουμε, πως για μας πρόκειται για απολύσεις και ως τέτοιες επικαθορίζουν τη στάση μας, όπως θα πρέπει να καθορίσουν και τη στάση όλου του κλάδου!
  
      Τόσο την περασμένη Άνοιξη, στους συλλόγους και τις συνελεύσεις όσο και στην 85 ΓΣ της ΔΟΕ τον Ιούνιο καταθέσαμε συνολική αγωνιστική πρόταση με κύρια αιχμή την ανατροπή όλου του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στην αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς στην ομηρία και στην ανεργία. Καταστήσαμε σαφές ότι με ορίζοντα την έναρξη της νέας χρονιάς χρειάζεται ένα αγωνιστικό σχέδιο σύγκρουσης με τα χαρακτηριστικά της απεργίας διάρκειας και των επαναλαμβανόμενων μορφών και ανυποχώρητο στόχο την ανατροπή των ΥΑ και των μέτρων Φίλη. Όπως είναι φανερό, το  σχέδιο αυτό δεν χωρούσε, δεν εξαντλούνταν στην 24ωρη απεργία που επέλεξαν ως «απάντηση» και ψήφισαν από κοινού άλλες δυνάμεις στο συνέδριο της ΔΟΕ. (ΔΑΚΕ-Παρεμβάσεις-Εκκίνηση-ΕΡΑ).
Στο ίδιο σχέδιο καταθέσαμε και πρόταση για να μπλοκαριστεί στην πράξη η υλοποίηση των μέτρων Φίλη, τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, με καταλήψεις στις διευθύνσεις και τα ΠΥΣΠΕ για να μην δρομολογηθούν οι περικοπές οι μετακινήσεις, η εξαφάνιση των κενών, οι απολύσεις συναδέλφων. Θέσαμε επίσης εμφατικά στην 85 ΓΣ  να παρθεί απόφαση που θα καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τη δεύτερη ανάθεση μαθημάτων σε ΠΕ 70, αντί  των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
 Είναι γνωστή και ήταν προβλέψιμη η αναιμική πορεία που διέγραψε ο «αγωνιστικός» σχεδιασμός της Ομοσπονδίας στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ό,τι τάραξε τα ήρεμα νερά του Σεπτέμβρη ήταν η μαχητική δράση των πρωτοβάθμιων συλλόγων στα ΠΥΣΠΕ και τις Διευθύνσεις, για να σπάσουν τις αυθαιρεσίες και να κερδίσουν θέσεις εργασίας που λεηλατούνται. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και είναι μεγάλη η μάχη που έχουμε μπροστά μας για να μη χωνευτούν οι κραυγαλέες μνημονιακές περικοπές στη σχολική καθημερινότητα.  Σε ό,τι μας αφορά, συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή μάχης  που δίνουμε από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη μέσα κι έξω από τα ΠΥΣΠΕ, στις κινητοποιήσεις, στις καταλήψεις, στις ΓΣ, στους πρωτοβάθμιους συλλόγους, στους συλλόγους διδασκόντων. Παλεύουμε για την ανατροπή και στην πράξη των μέτρων του Υπουργείου Παιδείας  κι εναντιωνόμαστε σε κάθε  λογική που χωρίζει τον κλάδο των εκπαιδευτικών της Π.Ε. σε τιμάρια συντεχνιακών συμφερόντων.

Παλέψαμε και παλεύουμε και δε συναινούμε σε τίποτα διαφορετικό από το:       
·                     Να έχει  κάθε τμήμα το δάσκαλό του ή τη δασκάλα του.
·                     Κάθε ολοήμερο  να έχει δασκάλους για τη λειτουργία του, τουλάχιστον 1-50, όπως ίσχυε μέχρι πέρσι.
·                      Να υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία, Τμήματα Ένταξης, Τάξεις Υποδοχής, Παράλληλη στήριξη με έναν εκπαιδευτικό για κάθε ένα μαθητή που έχει ανάγκη.
·                     Να προσμετράται ή ώρα της σίτισης ως διδακτική σε όλους όσοι εμπλέκονται με αυτήν.
Παλέψαμε και παλεύουμε και δε συναινούμε σε τίποτα διαφορετικό από το:
·                     Να καταχωρούνται σε όλα τα σχολεία ως κενά και να ζητείται η άμεση κάλυψη τους μόνο  με τοποθετήσεις και προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, όλες οι προβλεπόμενες ώρες των γνωστικών αντικειμένων ειδικοτήτων και στην πρωινή ζώνη και στο ολοήμερο.
·                     Να μην ανατίθενται από συλλόγους διδασκόντων μαθήματα εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, σε ΠΕ 70. Παλέψαμε αυτό να γίνει απόφαση–κάλεσμα πρωτοβάθμιων συλλόγων προς τις σχολικές μονάδες ( όπως στο σύλλογο Αθηνά) και  συνεχίζουμε να πιέζουμε να γίνει απόφαση της Ομοσπονδίας.
·                     Να δοθούν όλα τα αναγκαία κενά ωρών στη διάθεση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για να πάψει η πολλαπλή  μετακίνηση για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους και να σταματήσει η αδιαφάνεια και το πέπλο αυθαιρεσίας στις τοποθετήσεις και συμπληρώσεις ωραρίου
·                     Να διαμορφώνεται το διδακτικό ωράριο των ειδικοτήτων σε κάθε σχολείο και αντί της μετακίνησης να υπάρξει αναγνώριση τουλάχιστον τριών αναγκαίων διδακτικών ωρών για τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που διεξάγουν: αθλητικές ομάδες, χορωδία, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις κ.α.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, όποιος κι αν είναι ο συσχετισμός στα εκπαιδευτικά συνδικάτα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε σε αυτή τη μάχη. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται από τα κάτω, από όλους όσους πλήττονται σφοδρά από την πολιτική αυτή, από όσους δεν εκπροσωπούνται, από όσους δεν καλούνται στα διαβούλια της συνδιαλλαγής, από όσους δεν έχουν τίποτα να χάσουν εκτός από το γκρίζο μέλλον που τους ετοιμάζουν. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να μας βρει ξανά μπροστά του, όλους εμάς και τους αγώνες μας, που πρέπει τώρα να συνολικοποιηθούν, να χτυπήσουν στον πυρήνα τους τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, να χτίσουν συμμαχίες σε όλον τον κλάδο και στις δυο βαθμίδες, να επιβάλλουν την αγωνιστική ενότητα κόντρα στον καιροσκοπισμό και τον συντεχνιασμό, να συναντήσουν αποφασιστικά τους γονείς και την κοινωνία που υποφέρει, να εξυψωθούν σε ένα  μεγάλο μέτωπο για την ανατροπή της λιτότητας, των μνημονίων και όλων όσοι τα στηρίζουν.
Διεκδικούμε ανυποχώρητα μέχρι τη νίκη:
·           Την απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και περικοπών (σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Ειδική Αγωγή και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής τους.
·                     Μαζικούς μόνιμους διορισμούς και το διορισμό όλων των αναπληρωτών-καμιά απόλυση αναπληρωτή και τη διασφάλιση της επαναπρόσληψής τους. Την κατάργηση του ν.3848 και του προσοντολογίου.
·           Να μη γίνει καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικών και να δοθούν οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
·            Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο χωρίς εξεταστικούς φραγμούς και αποκλεισμούς,  δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή  με ενιαίο σχεδιασμό της βασικής εκπαίδευσης.  
·           Γενναία Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές και ανάγκες των σχολείων,  μείωση του αριθμού των αριθμών ανά τμήμα μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών
·           Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, νέα και σύγχρονα, που θα προάγουν την κριτική σκέψη, την ολόπλευρη γνώση και την κοινωνική χειραφέτηση. Απόσυρση των ιδιωτών, των χορηγών, της επιχειρηματικότητας, του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης του από το Δημόσιο σχολείο.
        Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών συμμετέχει χωρίς αυταπάτες στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Όσο πιστεύουμε ότι οι μάχες δίνονται και θα δοθούν στους δρόμους, γιατί εκεί ανατρέπονται οι αντιλαϊκές πολιτικές, άλλο τόσο πιστεύουμε ότι η φωνή της μαχόμενης εκπαίδευσης πρέπει να ακουστεί δυνατά και στην εκλογική διαδικασία και να μη σιγήσει. Για να αποδοκιμαστεί ηχηρά η κυβερνητική πολιτική, αλλά κι ο κατεστημένος συνδικαλισμός,  οι απολογητές των περικοπών, όσοι μας οδηγούν στην  ήττα και τον εσωτερικό διχασμό.
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ