Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ "ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ"


Συνάδελφοι
Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στην πρόταση από την πλευρά Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για συγχώνευση του 3ου-14 Δ. Σχ. Βέροιας. Άλλωστε το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα, απασχολεί τους συναδέλφους των σχολείων που θίγονται, έχει γίνει θέμα ανακοινώσεων από παρατάξεις, και από τη δική μας που κατέθεσε τις θέσεις της, και πρόσφατα και από τους δύο αιρετούς του Κλάδου στην Ημαθία οι οποίοι με ανακοίνωσή τους στα σχολεία διατυπώνουν τις θέσεις τους.
Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία μιας κούφιας αντιπαράθεσης με τους αιρετούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται απόψεις με τις οποίες ως παράταξη διαφωνούμε και δε μας εκπλήττουν.
Ως Συσπείρωση Παρέμβαση Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με όσα διαβάσαμε στο «Ενημερωτικό Σημείωμα» που απέστειλαν στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατάξεις που θέτουν το δάχτυλο «επί των τύπων των ήλων», όπως επί δεκαετίες πράττει η παράταξή μας,  γίνονται ενοχλητικές γιατί αποκαλύπτουν τα γεγονότα. Γι’ αυτό και δε μας αγγίζουν προφανώς όσα λέγονται και γράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα για «λαϊκισμό» (λέξη της μόδας), «αβάσιμες αναφορές συναδέλφων, συγκεκριμένων παρατάξεων, να προσπαθούν , μέσα από ένα τόσο σοβαρό θέμα …να αποκομίσουν πρόσκαιρα παραταξιακά και ενδεχομένως πολιτικά οφέλη»!
Ωστόσο χρειάζεται να υπενθυμίσουμε σε όλους τους συναδέλφους τα εξής:
-Η συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας δεν πραγματοποιήθηκε στο κενό, δεν είχε το χαρακτήρα διαβούλευσης . Η θέση του Συλλόγου μας στηρίζεται σε αποφάσεις της Ομοσπονδίας, ολόκληρου του Κλάδου αλλά και του Συλλόγου μας όπως αυτές έχουν εκφραστεί με πολλούς τρόπους αλλά πρώτα και κύρια στους αγώνες που έχει δώσει το εκπαιδευτικό κίνημα ιδίως τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Η θέση του Κλάδου, του Συλλόγου είναι ριζικά αντίθετη με την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ) να κλείνουν σχολεία, να περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν υπογράψει, υπηρετώντας τις εντολές Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ.
-Καμία «διαβούλευση» εξάλλου δεν είναι δυνατόν να υπάρξει όταν στην απέναντι πλευρά, εν προκειμένω την πλευρά της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, υπήρχε ήδη ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει σε πρόταση συγχώνευσης, όπως άλλωστε και έπραξε. Όποιος σε αυτό το στάδιο κάνει λόγο για «αναγκαία διαβούλευση» κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Αντίθετα στο στάδιο που βρισκόμαστε  είναι ανάγκη , και το σημειώσαμε και στην προηγούμενη ενημέρωση προς τους συναδέλφους, να υπάρξει και έντονο το «αντίπαλο δέος», δηλαδή η εκπεφρασμένη θέληση, βούληση κι ο αγώνας των εκπαιδευτικών που θίγονται πρώτα από όλους αλλά και όλων των υπόλοιπων που δε γνωρίζουν πότε θα έρθει η ώρα τους «να πληρώσουν το μάρμαρο» της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
-Είναι επίσης δεδομένο, όλοι το γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, ότι στη δεδομένη στιγμή δεν είναι αρκετές οι όποιες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις πως οι εκπαιδευτικοί που θα δουν τις οργανικές τους θέσεις να χάνονται θα «ταχτοποιηθούν» και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ως εκπαιδευτικό κίνημα πάντοτε αγωνιζόμαστε όχι για την εξαφάνιση οργανικών, όχι για τη διαγραφή σχολείων αλλά για το άνοιγμα επιπλέον και μόνο τα τελευταία χρόνια ζώντας στον αστερισμό των Μνημονίων και των περικοπών βιώνουμε την αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων, την καθημερινότητα μίας εκπαίδευσης που δεν επιθυμούμε, βιώνουμε την καθημερινότητα που επιβάλλει ο πιο «αδύναμος» να εξαφανίζεται από το χάρτη λόγω κόστους- κι ο πιο αδύναμος σήμερα συμβαίνει να είναι τα συστεγαζόμενα σχολεία, που αν δεν ήταν συστεγαζόμενα ίσως να μην αντιμετώπιζαν το κλείσιμο.
-Δε χωρά κανείς εφησυχασμός, καμία αναμονή και αυταπάτη άνωθεν επέμβασης ή λύσης όταν σου αφαιρούν ένα από τα εργασιακά δικαιώματα που σε προστατεύουν, όπως η οργανική θέση. Ο δρόμος που ανοίγεται είναι ο δρόμος του αγώνα όλων μας ώστε να σταματήσει η διαδικασία της συγχώνευσης αλλά και όποιες άλλες επιχειρηθούν, ο αγώνας όλων μας για να προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι τα όποια δικαιώματα και κατακτήσεις μας έχουν απομείνει. Αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει ΤΩΡΑ όλοι οι εκπαιδευτικοί να μπουν.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ 3ου-14ου Δ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ