Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ


Συνάδελφοι
Έπειτα από τη γνωστοποίηση ότι επίκειται, για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, να  κατατεθεί πρόταση ώστε να συγχωνευθούν Σχολικές Μονάδες στην πόλη της Βέροιας (3ο-14ο) , πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Διευθυντή Εκπαίδευσης ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Η συνάντηση δεν έγινε «στο κενό» αλλά πατούσε πάνω στις αποφάσεις του Κλάδου και του Συλλόγου μας, που επανειλημμένα έχουν εκφράσει τη ριζική διαφωνία και αντίθεση με την πολιτική που θέλει σχολεία να κλείνουν και όχι να ανοίγουν. Είναι υπαρκτή η ανάγκη να υπάρξει μέσα σε ένα σφοδρό αντιεκπαιδευτικό κλίμα το αντίπαλο δέος του εκπαιδευτικού κινήματος, των χιλιάδων εκπαιδευτικών που με τους αγώνες τους καταδίκασαν και καταδικάζουν έμπρακτα αυτές τις πολιτικές. Στη συνάντηση έγινε εντέλει γνωστό ότι έχει ήδη σταλεί πρόταση προς το Υπουργείο για τη συγχώνευση των συστεγαζόμενων μονάδων , όπως ήδη είχε ακουστεί.

Ως Συσπείρωση Παρέμβαση εκπαιδευτικών-Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας θέλουμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:

-Ως παράταξη δίνουμε διαχρονικά αγώνα, ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Σχολικών Μονάδων αλλά και για να πάρουν τα πράγματα την ακριβώς αντίθετη πορεία. Είμαστε υπέρ του ανοίγματος και όχι της εξαφάνισης σχολείων, υπέρ του ανοίγματος των χιλιάδων σχολείων που εξαφανίστηκαν από προσώπου εκπαιδευτικής γης εν μία νυκτί.
-Έχουμε βροντοφωνάξει μαζί με χιλιάδες συναδέλφους εκπαιδευτικούς στους δρόμους του αγώνα ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μόλις χτες, που εφαρμόζοντας τις αντιεκπαιδευτικές επιβουλές Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ και λοιπών σβήνουν μονοκοντυλιά σχολεία, αδιαφορώντας για τις εξαφανισμένες οργανικές θέσεις, τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που μένουν μετέωροι, τους μαθητές που υφίστανται εντέλει τις συνέπειες. Οι οργανικές θέσεις είναι δικαίωμα και κατάκτηση και κανείς δεν μπορεί να παίζει μαζί τους στο όνομα μάλιστα της «παιδαγωγικής» και των περικοπών.
-Τονίσαμε πολλές φορές πως όποιο μανδύα κι αν φοράει η πολιτική αυτή, είτε εντάσσεται στην ωμή εξαφάνιση - κατάργηση χιλιάδων σχολείων όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν που δεν ξεχνιέται , είτε στο πλαίσιο μίας πιο εύπεπτης ταχτικής με το σταγονόμετρο, είναι κομμάτι του ίδιου ακριβώς πολιτικού σκεπτικού και σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα εκπαίδευσης, εκπαιδευτικού και μαθητή.
-Και στις προηγούμενες συγχωνεύσεις οι αιτιάσεις και δικαιολογίες ήταν πολλές αλλά πάντα παραπλανητικές. Οι όποιες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις δεν πρέπει να μας οδηγούν στον εφησυχασμό αλλά σε εγρήγορση και ξεσηκωμό. Δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο , κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτε σε κανέναν όταν βασιλεύει η πολιτική της κινητικότητας, της ευελιξίας. Μοναδικό εχέγγυο είναι ο συλλογικός και μαζικός αγώνας για να πάψει αυτή πολιτική.
-Το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι το αν οι συστεγαζόμενες Μονάδες που προτείνονται για συγχώνευση θα προτεινόντουσαν αν δεν ήταν συστεγαζόμενες. Τα συστεγαζόμενα σχολεία , άλλη μία «επιτυχία» της εκπαιδευτικής πολιτικής τόσων δεκαετιών, είναι ο πιο αδύναμος κρίκος και εκεί επιλέγει να χτυπήσει σήμερα η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Και βέβαια αν χρειαστεί θα μπήξει το μαχαίρι και πιο βαθιά. Το ερώτημα είναι επίσης πού ακριβώς σταματά αυτή πολιτική και η εμπειρία έχει αποδείξει πως δε σταματά αν εμείς δεν τη σταματήσουμε.
-Ως Συσπείρωση Παρέμβαση-Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας έχουμε επίσης υπογραμμίσει και τις διαχρονικές ευθύνες συνδικαλιστικών παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ,ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ και ΕΡΑ οι οποίες με τη στάση τους στηρίζουν και υποστηρίζουν , δεν οργανώνουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια σε αυτή την εξοντωτική πολιτική.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ
ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
 ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑΝ,ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΧΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Βέροια 5 Νοεμβρίου 2018