Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας: Για τις «ομάδες εργασίας» και τη στάση των στελεχών εκπαίδευσης



Βέροια, 9/3/2014
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
ακόμα και μετά την πρόσφατη παρέμβαση του ΥΠΑΙΘ για τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας για την «αυτοαξιολόγηση» είναι σαφές πως η συμμετοχή των συναδέλφων στις «ομάδες εργασίας» δεν είναι υποχρεωτική. Σας καλούμε να μην ενδώσετε σε πιέσεις και απειλές αλλά να επιμείνετε στη μη υποχρεωτικότητα της συμμετοχής στις «ομάδες εργασίας» καθώς και στη διασφάλιση του εργασιακού μας ωραρίου, η οποία δεν μπορεί να αναιρεθεί από καμία εγκύκλιο, διότι ρητά καθορίζεται από το νόμο.
Παράλληλα, το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε τα πρώτα σεμινάρια στελεχών εκπαίδευσης για την ατομική αξιολόγηση. Η αντίδραση της ΔΟΕ πρέπει να είναι άμεση, δυναμική και καθολική. Σε πλήρη συντονισμό και κοινό βηματισμό με την ΟΛΜΕ. Δεν πρέπει να παραμείνουμε θεατές των εξελίξεων. Με τον αγώνα μας να σταματήσουμε και αυτά τα σεμινάρια.
Η εφαρμογή της αξιολόγησης θα επιφέρει στον κλάδο μας:
·     Μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών.
·     Υποχρεωτική βαθμολογία κάτω από τη βάση του 15% των κρινόμενων εκπαιδευτικών, με βάση στο σχετικό νόμο του κ. Μητσοτάκη.
·     Δημιουργία «απολύσιμων» συναδέλφων μετά από δυο αρνητικές κρίσεις.
·     «Πόλεμος» μεταξύ των σχολείων για να αναδειχθεί το (sic) καλύτερο και οικονομικά πιο αποδοτικό από αυτά.
·     Δημιουργία κλίματος ζούγκλας, αλληλοϋπονόμευσης και καχυποψίας μέσα στα σχολεία, προκειμένου να κερδηθεί η εύνοια του Διευθυντή και του Σχολικού Συμβούλου, για να μπορέσουμε να πάρουμε καλό βαθμό και να ανέβουμε κλιμάκιο.
Οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν πώς ακόμα και αν η αξιολόγηση εφαρμοστεί και κριθούν προακτέοι δεν θα πάρουν καμία αύξηση, γιατί κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν τα μνημόνια που έχει υπογράψει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτά αυξήσεις προβλέπεται να δοθούν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Ζήσε Μάη μου, ή αλλιώς, καλά σαράντα…
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τόσο η ΕΡΑ, όσο και η ΔΟΕ και ο Σύλλογός μας κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούν στην προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης-χειραγώγησης. Καλέσαμε επίσης όλα τα στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές και σχολικούς συμβούλους, να στοιχηθούν πίσω από τις ομόφωνες αποφάσεις της ΔΟΕ και του Συλλόγου μας και να μη συμβάλλουν με τη στάση της στην εφαρμογή της (αυτο)αξιολόγησης.
Η ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που πολλές φορές μέσα σε κλίμα φόβου και τρομοκρατίας αντιστέκονται στην εφαρμογή της (αυτο)αξιολόγησης. Οι «ομάδες εργασίας» δε συγκροτούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων ανά την επικράτεια.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει σαφές πως εκείνα τα στελέχη της εκπαίδευσης που θα θελήσουν να συνεργήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης και να «βάψουν με αίμα τα χέρια τους» θα έρθουν σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του συνδικάτου και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας, όπως αυτή εκφράστηκε και πρόσφατα με τη συλλογή υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση. Με τη στάση τους αυτή θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός συνδικάτου.
Θα θέλαμε να τους επισημάνουμε πως ο ρόλος του διευθυντή τους ανατέθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κι όχι εσαεί με τη βαθμολογία και των αιρετών μας, δηλαδή με τη βαθμολογία και του συνδικάτου. Και τυχόν αντισυναδελφική – αντισυνδικαλιστική στάση τους οφείλουν να γνωρίζουν πως θα συνεκτιμηθεί στις επόμενες κρίσεις.
Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς