Τρίτη 9 Απριλίου 2024

ΑΣΕ Ημαθίας: Στον εκφοβισμό απαντάμε με μαζικότητα και μαχητικότητα!


Στον εκφοβισμό απαντάμε με μαζικότητα και μαχητικότητα!

Βέροια, 10/4/2024

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Καταγγέλλουμε τον ολισθηρό κατήφορο του εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, προκειμένου να καμφθεί η αντίστασή τους στην προσπάθεια εφαρμογής της αυταρχικής και αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης, που ακολουθούν μετά το ΥΠΑΙΘ και ορισμένοι σχολικοί σύμβουλοι (Αξιολογητές επί το ορθότερον) και στον νομό μας.

Κατά την περιοδεία μας στα σχολεία (στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τις τρέχουσες εξελίξεις και να ενδυναμώσουμε την απόφασή τους για συμμετοχή στην προκηρυχθείσα από τη ΔΟΕ και τον ΣΕΠΕ Ημαθίας Απεργία-Αποχή από τις προβλεπόμενες διαδικασίες Αξιολόγησης), υπέπεσαν στην αντίληψή μας 2 έγγραφα, προερχόμενα από τη μία εκ των 4 Συμβούλων-Αξιολογητών, προς τους διευθυντές των σχολείων.

Με το 1ο ζητάει να της γνωστοποιηθούν τα ονόματα, τα e-mails και οι αριθμοί τηλεφώνων των συναδέλφων που «δεν επιθυμούν να αξιολογηθούν» και με το 2ο «αν δεν απαντήσανε οι διευθυντές στο 1ο μήνυμα, ν' ανταποκριθούν και να ενημερώσουν για τα στοιχεία αυτών που αρνούνται ν' αξιολογηθούν».

Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες στοχεύουν μόνο στο να φοβίσουν τους συναδέλφους. Τις καταγγέλλουμε!

Οφείλουμε, επίσης, να επισημάνουμε πως:

1ον: Δεν αναφέρεται στο έγγραφό της Αξιολογήτριας από πού προκύπτει μία τέτοια υποχρέωση για τους διευθυντές (όπως συνήθως γίνεται: "σύμφωνα με το υπ. αριθμ. τάδε, έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης ή του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ...") και 

2ον: (και σημαντικότερο) Δεν πρόκειται για συναδέλφους που «δεν επιθυμούν ν' αξιολογηθούν ή αρνούνται την αξιολόγηση», αλλά για εκπαιδευτικούς που απεργούν και απέχουν από συγκεκριμένες ενέργειες (δηλ. συμμετέχουν σε μία νόμιμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική δράση), ενώ είναι παρόντες στα σχολεία τους κι εκπληρώνουν όλες τις υπόλοιπες υπηρεσιακές υποχρεώσεις τους.

Επείγει λοιπόν, η άμεση επικοινωνία του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας με τους Αξιολογητές (όπως ήδη προτείναμε στο Δ.Σ. ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, από 28/3, αλλά αγνοηθήκαμε), για να τους ενημερώσουμε επίσημα για τις εξελίξεις και να τους ζητήσουμε να μην πιέζουν τους απεργούς-συναδέλφους και ν' ασχοληθούν μόνο με αυτούς που θέλουν να αξιολογηθούν, διαφορετικά οφείλει το Σωματείο να καταγγείλει τη στάση τους και να επεμβαίνει σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις των απεργών-συναδέλφων που, ενώ έχουν γνωστοποιήσει στους Αξιολογητές τη συμμετοχή τους στην Απεργία-Αποχή, οι Αξιολογητές τους ενοχλούν με προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Ως ΑΣΕ καλούμε τους Αξιολογητές να σταματήσουν να εκφοβίζουν τους απεργούς-συναδέλφους. Καλούμε, επίσης, τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον εκφοβισμό και να ενημερώνουν το Σωματείο και τα εκλεγμένα μέλη της ΑΣΕ σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση.

Στον εκφοβισμό απαντάμε με μαζικότητα και μαχητικότητα!

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ημαθίας