Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Συνάντηση με την Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Γώτη. Διεκδικητικό πλαίσιο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ      Βέροια 20-6-2024

Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ             Αρ. Πρωτ.: 18

Τηλέφωνο: 2331026286

e-mail: ekpeima@gmail.com    ΠΡΟΣ:  Προϊσταμένη Α/θμιας

Ιστολόγιο: ekpeima.blogspot.com           Εκπ/σης Ημαθίας


                                                     ΚΟΙΝ: Όλα τα μέλη

 

Θέμα: Συνάντηση με την Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Γώτη. Διεκδικητικό πλαίσιο.

 

Αξιότιμη κ. Διευθύντρια της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας,

σας καταθέτουμε γραπτώς το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα σας τεθεί από το Διοικητικό μας Συμβούλιο και προφορικά στη σημερινή μας συνάντηση.

 

4ο Νηπιαγωγείο Βέροιας

Ο ΣΕΠΕ Ημαθίας ομόφωνα απαιτεί να πάρετε πίσω την απόφαση για κατάργηση του ενός εκ των τριών τμημάτων, που θα οδηγήσει σε πάστωμα των νηπίων σε 2 τμήματα. Το 4ο Νηπιαγωγείο έχει και τον απαιτούμενο αριθμό εγγραφών και τις κτηριακές υποδομές (3 αίθουσες) για να λειτουργήσει, όπως λειτουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή με 3 τμήματα. Εξάλλου η λειτουργία του τρίτου τμήματος μπορεί να αποσυμφορήσει τα όμορα νηπιαγωγεία και θα συμβάλλει θετικά στην παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά.

 

Αξιολόγηση

Είναι γνωστή η αντίθεση μας τόσο στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας όσο και στην ατομική αξιολόγηση που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Ο κλάδος μας δίνει εδώ και τρία χρόνια τη μάχη ενάντια στην απόπειρα εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης και έχουμε συρθεί πάνω από 15 φορές στα δικαστήρια από το ΥΠΑΙΘ. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως δεν πτοούμαστε, δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και θα βάλουμε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια από την επόμενη σχολική χρονιά σε αυτή την πολιτική.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας ζητάει να μεταφέρετε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αυτή μας τη βούληση καθώς και το αίτημά μας να πάρει τώρα το Υπουργείο πίσω την αξιολόγηση. Δε θα επιτρέψουμε να επιστρέψει ο επιθεωρητισμός. Ονειρευόμαστε και παλεύουμε για να διδάσκουμε σε σχολεία που θα βασιλεύει η παιδαγωγική ελευθερία, η δημοκρατία, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια και όχι ο φόβος, η υποταγή, η δουλοπρέπεια και ο ανταγωνισμός.

Καταγγέλλουμε τις άμεσες και έμμεσες απειλές εκ μέρους Σχολικών Συμβούλων-Αξιολογητών δια των Διευθυντών σε συνάδελφους που υλοποιούν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας καταθέτοντας τα Ενιαία Κείμενα της ΔΟΕ, πως δε θα αξιολογηθούν ως εξαιρετικοί στο Β2 στάδιο της Ατομικής Αξιολόγησης.  Οι απειλές αυτές στερούνται νομιμότητας καθώς οι συνάδελφοι δεν απέχουν από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας αλλά την υλοποιούν μέσω των Ενιαίων Κειμένων. Εκείνοι που εκστομίζουν αυτές τις απειλές και αυτοί που τις αναπαράγουν εκτίθενται στα μάτια των συναδέλφων.

Τέλος, σας δηλώνουμε πως τυχόν καθαιρέσεις ή άλλες ποινές σε συναδέλφους απεργούς θα αποτελέσουν κόκκινο πανί τόσο για το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας όσο και για τους συναδέλφους μας.

 

Συμβασιούχοι αναπληρωτές

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας ζητάει να μεταφέρετε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τα αιτήματά μας:

1.          Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών συναδέλφων, γιατί ξέρετε πολύ καλά πως είναι απαραίτητοι στα σχολεία, καλύπτουν πάγιες ανάγκες, δεν αναπληρώνουν κανέναν παρά τον εαυτό τους και για να λειτουργήσουν κάθε χρόνο τα σχολεία χρειάζονται πάνω από 50.000 προσλήψεις.

2.          Για εξίσωση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων συναδέλφων μας

 

Νεοδιόριστοι

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας ζητάει την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων. Να σταματήσει η ομηρία και ο εκβιασμός των νεοδιόριστων συναδέλφων μας.

 

Ωράριο νηπιαγωγών και συναδέλφων ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων

Η ρύθμιση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Νηπιαγωγεία έγινε κατ’ ανάλογο τρόπο με αυτόν των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μειώνοντας το ωράριο μόνο στα 4/θέσια και άνω Νηπιαγωγεία. Όμως τα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία, 1/θέσια και 2/θέσια αποτελούν το 96% των νηπιαγωγείων όλης της χώρας, με αποτέλεσμα η μείωση του ωραρίου να αφορά ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών! Επιπλέον, οι προϊσταμένες/οι 4/θέσιων και άνω Νηπιαγωγείων δε δικαιούνται παραπέρα μείωση ωραρίου, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγών που κατέχουν θέση προϊσταμένης/ου είτε να εκτελούν διοικητικά καθήκοντα σε βάρος των παιδαγωγικών τους καθηκόντων είτε να μεταφέρουν όλο το διοικητικό έργο στο σπίτι.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας ζητάει να μεταφέρετε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τα αιτήματά μας:

1.     Για εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των συναδέλφων των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων με το ωράριο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους.

2.     Για τα νηπιαγωγεία να υπολογίζεται στον διδακτικό χρόνο η υποδοχή, αποχώρηση και το διάλειμμα, καθώς οι νηπιαγωγοί δεν επιτηρούν απλά τους μαθητές αλλά διδάσκουν συγκεκριμένες δεξιότητες και απαιτείται επαυξημένη προσοχή.

3.      Το διδακτικό ωράριο των Προϊσταμένων στα ολιγοθέσια Δημοτικά και Νηπιαγωγεία να διαμορφωθεί στις 20 ώρες.

4.     Ίδρυση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία.

 

Άδειες εκπαιδευτικών

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας θεωρεί πως οι άδειες των εκπαιδευτικών είναι δικαίωμά μας αδιαπραγμάτευτο και δε θα πρέπει να περικόπτονται ή ακόμα χειρότερα να μη δίνονται, επικαλούμενοι τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργούνται στις σχολικές μονάδες, για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί. Είναι απαράδεκτο να μη δίνονται κανονικές ή άλλες άδειες σε συναδέλφους, γιατί δημιουργείται πρόβλημα στη σχολική μονάδα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου να λύσει αυτά τα προβλήματα με προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού. Άλλωστε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνάδελφοι δεν κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος της άδειας.

 

Ενημέρωση για στεγαστικά προβλήματα σχολικών μονάδων

Ειδικό Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας: Θέσαμε το γνωστό στεγαστικό πρόβλημα του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αλεξάνδρειας στον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως την επόμενη σχολική χρονιά το Ειδικό Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας θα στεγαστεί σε άλλη μισθωμένη αίθουσα. Το παρακολουθούμε το θέμα, ελπίζουμε να τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις.

17ο Νηπιαγωγείο Βέροιας: Θέσαμε στον κ. Δήμαρχο Βέροιας στην χθεσινή μας συνάντηση το στεγαστικό πρόβλημα του 17ου Νηπιαγωγείου Βέροιας, το οποίο στεγάζεται σε μια αίθουσα 36 τ.μ. ισόγεια σε πολυκατοικία με μαθητικό δυναμικό 21 παιδιών. Η αίθουσα είναι μικρή και δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την πυρασφάλεια (2 τ.μ. ανά παιδί αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων). Παράλληλα υπάρχει πρόβλημα με τις ενέργειες σε περίπτωση σεισμού, αφού με βάση τα σχέδια ενεργειών τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην αυλή του νηπιαγωγείου, αφού πρόκειται για ακάλυπτο πολυκατοικίας και η συγκέντρωση εκεί θα εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους από καταρρεύσεις ή πτώσεις αντικειμένων. Έτσι, το σχέδιο ενεργειών σε περίπτωση σεισμού προβλέπει τα παιδιά να συγκεντρωθούν σε υπαίθριο χώρο μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τη σχολική μονάδα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για μετακίνηση σε συνθήκες σεισμού. Ο Σύλλογός μας θέτοντας σε προτεραιότητα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και τις συνθήκες φοίτησης θεωρεί πως η παρούσα αίθουσα είναι το λιγότερο προβληματική και πρέπει να εξευρεθεί λύση είτε με τη μίσθωση άλλης καταλληλότερης αίθουσας είτε με την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου.

2ο Νηπιαγωγείο Βέροιας: Ο Σύλλογός μας είναι αντίθετος στη στέγαση νηπίων σε κοντέινερ. Δε συμφωνούμε με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να τοποθετήσει κοντέινερ στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας για να στεγάσει νήπια και προνήπια του 2ου Νηπιαγωγείου. Πιστεύουμε πως αποτελεί ντροπή για την πόλη μας να στεγάζονται το 2024 παιδιά σε τόσο τρυφερή ηλικία σε λαμαρίνες. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ανέγερσης νέου διδακτηρίου στο κέντρο της πόλης που θα λύσει τα στεγαστικά προβλήματα του 2ου και 6ου Νηπιαγωγείου Βέροιας. Όλα τα παραπάνω τέθηκαν από τον Σύλλογό μας στη χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο Βέροιας, κ. Βοργιαζίδη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ              ΚΟΚΟΖΙΔΟΥ ΑΝΝΑ