Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Για τις άθλιες δηλώσεις του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κατσαρού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ                      Βέροια 8-6-2024

Περικλέους 2 – 59132 – ΒΕΡΟΙΑ                                Αρ. Πρωτ.: 2

Τηλέφωνο : 2331026286

e-mail: ekpeima@gmail.com                             ΠΡΟΣ:  Όλα τα μέλη

Ιστολόγιο : ekpeima.blogspot.com

                                               

Θέμα: Για τις άθλιες δηλώσεις του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κατσαρού 

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας καταγγέλλει τις άθλιες δηλώσεις του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ κ. Κατσαρού καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που συνεχίζοντας τον αυταρχικό κατήφορο και επαναλαμβάνοντας για τρίτη φορά το ίδιο ολίσθημα, με την εγκύκλιο 60375/Ε3/3-6-2024 ισχυρίζεται ότι οι «προκηρυχθείσες εκ μέρους των Δ.Σ. των Δ.Ο.Ε-Ο.Λ.Μ.Ε.-Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α., στάσεις εργασίας» είναι πολιτικές απεργίες και αντίστοιχου περιεχομένου αιτήματα έχουν ήδη κριθεί δικαστικώς παράνομα» (…) επομένως η τυχόν συμμετοχή των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στις ως άνω προκηρυχθείσες στάσεις εργασίας δεν έχει κανένα νομιμοποιητικό έρεισμα»!

Ούτε ο ίδιος είναι δικαστής ούτε ο τρόπος αυτός νόμιμης συνδικαλιστικής μας δράσης (οι Στάσεις Εργασίας) έχει κριθεί νομικά/δικαστικά, αφού δεν έχει ακόμα προσβληθεί - είναι δηλαδή σε απόλυτη ισχύ - ούτε θα υποκύψουμε στις απόπειρες κατάργησης του απεργιακού μας δικαιώματος.

Κάθε απεργιακή μορφή (στάση εργασίας, απεργία, απεργία-αποχή) κρίνεται αυτοτελώς. Μέχρι στιγμής ουδέποτε το Υπουργείο Παιδείας  επιχείρησε να προσβάλει στα δικαστήρια τις στάσεις εργασίας των Ομοσπονδιών. Επομένως, εάν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση η οποία να επιδοθεί στην Ομοσπονδία μας, οι συγκεκριμένες στάσεις εργασίας ισχύουν κανονικότατα και η εγκύκλιος του Γ.Γ. δεν έχει καμία απολύτως κανονιστική ισχύ.

Επισημαίνουμε πως ισχύουν κανονικά οι στάσεις εργασίας και στον ΣΕΠΕ Ημαθίας, με απόφαση της Έκτακτης  Γενικής Συνέλευσης της 28/3/2024 καθώς και η πλήρης οικονομική στήριξη όσων χρησιμοποιούν τις στάσεις εργασίας σε πιθανή επίσκεψη των αξιολογητών στα σχολεία. Οι συνάδελφοι έχουν την πλήρη οικονομική, συνδικαλιστική και νομική κάλυψη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ δεν είναι η πρώτη φορά που υπέπεσε στο συγκεκριμένο ολίσθημα.  Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι όλες οι έως τώρα αστήρικτες νομικά απειλητικές και εκβιαστικές εγκύκλιοι του ΥΠΑΙΘΑ, αρχειοθετήθηκαν από το εκπαιδευτικό κίνημα στον κάλαθο των αχρήστων, με μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και μαζικότατη συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή, στα ενιαία κείμενα και τις στάσεις εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόστηκε καμία δίωξη σε βάρος συναδέλφων από παρόμοιες εγκυκλίους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

η τρομοκρατική πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, που μέχρι στιγμής έχει σύρει τον κλάδο πάνω από 15 φορές στα δικαστήρια, για να κάμψει τη μεγαλειώδη αντίστασή μας στις απόπειρες κατηγοριοποίησης των Σχολικών Μονάδων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών και γενικότερα της ιδιωτικοποίησης κι εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, με εργαλείο την Αξιολόγηση, δε μας εκπλήσσει.

Οι αυταρχικές τακτικές του Υπουργείου Παιδείας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όξυνσης του αυταρχισμού απέναντι σε στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, με μηνύσεις και διώξεις φοιτητών για τη συμμετοχή τους στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μήνυση σε βάρος φοιτητών γιατί ανάρτησαν πανό υπέρ της Παλαιστίνης στο ΕΜΠ. Το οργανωμένο εκπαιδευτικό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα στοιχειώδη δικαιώματα στην απεργία, τη διαδήλωση, την ελεύθερη έκφραση πολιτικού λόγου, τις μορφές διαμαρτυρίας και αντίστασης. Δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν.

Ο εκφοβισμός του Υπουργείου και της κυβέρνησης θα μείνει στη συλλογική μνήμη των εκπαιδευτικών ως ακόμα ένα μνημείο αδιαλλαξίας και αυταρχισμού και δε θα περάσει.

Συνεχίζουμε δυναμικά τον μακροχρόνιο και δίκαιο αγώνα μας για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την ισότιμη πρόσβαση σε αυτή, όλων των παιδιών, συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας.

Υψώνουμε τείχος στην αξιολόγηση!

Στα καλέσματα των Αξιολογητών απαντάμε με συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή που επαναπροκηρύχτηκε από τις Ομοσπονδίες και την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ Ημαθίας.

Στις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία για παρακολούθηση των μαθημάτων μας απαντάμε με Στάση Εργασίας. Υπενθυμίζουμε πως η Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση της 28/3/2024 έχει πάρει απόφαση να καλύπτει οικονομικά τους συναδέλφους. Δε συμπληρώνουμε και δεν υπογράφουμε τίποτε άλλο, ούτε υποβάλλουμε πίνακες με τα στοιχεία μας, που τους είναι άλλωστε γνωστά υπηρεσιακά. Σε κάθε πίεση ενημερώνουμε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας για να παρέμβει.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Ενημερώνουμε, επίσης, ότι είναι εντελώς παραπλανητικές και εντέχνως αποπροσανατολιστικές οι φήμες που  διαρρέουν διάφοροι κύκλοι, πως οι νεοδιόριστοι που δεν αξιολογούνται θα χάσουν την οργανική τους, δεν θα πάρουν μετάθεση, δεν θα ανέβουν ΜΚ κ.λπ. Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει: (α) Οι νεοδιόριστοι είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, έχουν οργανική που ορίζεται από το ΦΕΚ διορισμού τους στο δημόσιο και η οποία οργανική αντιστοιχεί στο ΥΠΑΙΘΑ. Για να τη χάσουν (οι νεοδιόριστοι όπως και οι μόνιμοι)  δύο μόνο τρόποι υπάρχουν. Είτε να καταργηθεί ολόκληρη η Πρωτοβάθμια στην οποία  ανήκουν είτε να διωχθούν για κάποιο βαρύτατο αδίκημα, π.χ. πλαστογραφία δημοσίου εγγράφου. (β) Οι νεοδιόριστοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή και μετάθεση έχουν πάρει και ΜΚ έχουν ανέβει.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μας στην Απεργία-Αποχή και τις στάσεις εργασίας. Καλούμε τις/τους συναδέλφους να ειδοποιούν το Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε κάθε περίπτωση που ενοχλούνται από αξιολογητές.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                              ΚΟΚΟΖΙΔΟΥ ΑΝΝΑ